Pojdi na glavno vsebino
iskanje meni

Regeneracija industrijskih območij: problem ali priložnost? Zaključek projekta trAILs v Tržiču

7. maj 2021

Konec maja letos se zaključuje Projekt trAILs – transformacija alpskih industrijskih krajin, v katerem je sodelovala tudi Občina Tržič. Projekt je v okviru INTERREG programa Območje Alp sofinanciran s sredstvi Evropskega sklada za regionalni razvoj. Celotna vrednost projekta, ki se je začel aprila 2018 in bo trajal do konca maja 2021, znaša 2.1 milijona evrov. V torek, 11. maja 2021, ob 9. uri bo v Tržiču zaključni regionalni dogodek z naslovom: Regeneracija industrijskih območij: problem ali priložnost?, kjer bomo predstavili rezultate projekta ter na to temo gostili govorce.

Industrijska proizvodnja v Alpah hitro upada ter za seboj pušča »alpske industrijske krajine« (Alpine Industrial Landscapes - AILs). To so nekdanje produkcijske krajine, občutne velikosti, razpršenosti in kompleksnosti. Razvojni potencial takih območij je slabše raziskan, saj je v dosedanjih programih razvoja Alp ali projektnih poročilih tema industrijskih krajin slabše zastopana. Navkljub temu, pa je trajnostno naravnana transformacija industrijskih krajin v Alpah pomemben izziv, močno povezan z ekološkimi, ekonomskimi in socialnimi problemi nekdanjih srednje velikih in manjših industrijskih mest. Največkrat sledimo problemom pri okoljski regeneraciji, reaktivaciji lokalne in regionalne ekonomije in promociji alpske industrijske kulturne dediščine.

V okviru projekta trAILs - transformacija alpskih industrijskih krajin (izvorno: trAILs – Alpine Industrial Landscapes Transformation) smo se posvečali vprašanju transformacije industrijskih krajin – pridobiti ključna znanja o razvrednotenih industrijskih območjih, ki bi pomagala razviti in preizkusiti trajnostne strategije transformacij teh območij. V multidisciplinarnem in transnacionalnem pristopu smo za štiri pilotna območja (Tržič v Sloveniji, Eisenerz v Avstriji, Borgo San Dalmazzo v Italiji, L'Argentière La Bessée v Franciji) vrednotili politike, prostorske zmožnosti, socialno-ekonomsko situacijo ter ekološko vrednost tovrstnih krajin. Tako smo v projektu opredeli izhodiščne probleme in priložnosti, ki smo jih nato z inovativnimi, participativnimi delavnicami nadgradili z znanjem lokalnih uporabnikov.

Ob zaključku projekta trAILs vabimo vse zainteresirane, da se nam v torek, 11. maja 2021, pridružite na zaključnem regionalnem dogodku z naslovom: Regeneracija industrijskih območij: problem ali priložnost?, kjer bomo predstavili rezultate projekta ter na to temo gostili govorce. Namen dogodka je nasloviti problematiko prenove industrijskih območij iz občinske ter lastniške perspektive. Naši gosti bodo predstavniki občine Tržič, predstavnica lastnikov območja BPT Tržič, raziskovalci s Filozofske in Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani in drugi.
Dogodek, ki se začne ob 9. uri, bo potekal v obliki spletnega dogodka, če bodo razmere omogočale pa tudi na sami lokaciji v Galeriji Paviljon. Ob zaključku dogodka vse zainteresirane vabimo še na otvoritev razstave v Galerijo Atrij Občine Tržič, kjer bodo do 16. maja razstavljeni rezultati projekta trAILs in študentska razstava Oddelka za krajinsko arhitekturo Biotehniške fakultete. Študentje so v letu 2019 pri predmetu Osnove arhitekturno urbanističnega načrtovanja, nosilke izr. prof. Tatjane Capuder Vidmar, pod mentorstvom asistentov dr. Tomaža Pipana in Nejca Florjanca, pripravili idejne arhitekturno-urbanistične predloge za območje Tržiča.

Projekt so izvajali raziskovalci iz različnih disciplin pod vodstvom prof. dr. Uda Weilacherja in dr. Marcella Modica iz Tehniške univerze v Muenchenu. V konzorcij partnerstva so bile vključene tako akademske inštitucije kot tudi regionalne razvoje agencije: Univerza v Ljubljani (vodstvo delovnega paketa T2 - dr. Tomaž Pipan z Biotehniške fakultete), Tehniška univerza Dunaj, Tehniška univerza Muenchen, Politehniška univerza Milano, Univerza v Veroni, regionalna razvojna agencija v Sloveniji – BSC Kranj, regionalna razvojna agencija v Franciji – CAUE-84, regionalna razvojna agencija v Italiji – LAMORO in regionalna razvojna agencija v Avstriji – VESTE. Za komunikacijo je poskrbel E-Zavod.

Projekt trAILs je v okviru INTERREG programa Območje Alp sofinanciran s sredstvi Evropskega sklada za regionalni razvoj. Celotna vrednost projekta, ki se je začel aprila 2018 in bo trajal do konca maja 2021, znaša 2.1 milijona evrov.

Dodatne informacije o projektu trAILs so dostopne na spletni strani projekta.

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...