Pojdi na glavno vsebino
iskanje meni

Slavnostna akademija ob prazniku občine Tržič

13. december 2019

Življenje brez praznika je kot dan brez sonca in smeha

Občina Tržič je sinoči (četrtek, 12. decembra) praznovala občinski praznik. Na ta dan je Tržiču leta 1492 avstrijski cesar Friderik III. podelil trške pravice. Župan mag. Borut Sajovic je na slavnostni akademiji v Kulturnem centru podelil priznanja župana, diplome in plakete občine ter naziva ambasador in častni občan Občine Tržič. Ta je postal Janez Vagner za dolgoletno pedagoško, strokovno in trenersko delo na področju športa in športne kulture.

»Življenje brez praznika je kot dan brez sonca in smeha,« je v uvodu v  slavnostni nagovor dejal župan Občine Tržič mag. Borut Sajovic, ki je vesel zaključka uspešnega leta. Zaznamovali ga niso samo sanacija po ujmi v Lomu, Jelendolu, Dolini in Čadovljah, novi mostovi in ceste, jezovi, pločniki, varovalne mreže, oporni zidovi, peš poti in info točka. Pomembno je, da projekt sanacije vrača vero, upanje, samozavest med krajane in krepi solidarnost. »Veliko je narejenega, pomembni projekti pa so pred nami tudi v novem letu. Pred leti je bil naš cilj, da zmanjšamo zaostanek za regijo, danes smo na marsikaterem področju pred njo. Občine Tržič je čista občina, znižala se je brezposelnost, vsi otroci imajo prostor v vrtcih, imamo dobre šole, sodoben sistem zaščite in reševanja, pijemo eno najboljših voda, število turističnih kapacitet in nastanitev je v porastu. Gradnje so pomembne, ampak pečat jim dajemo ljudje,« pravi župan, ki je ponosen na posameznike, društva in zavode, ki nosijo ime Tržiča v svet in se lahko pohvalijo z izjemnimi projekti in rezultati.

Za dosežene izjemne uspehe pri delu in šolanju, izjemno uspešno izvedene posamezne akcije za reševanje človeških življenj, preprečevanje premoženjske škode ter za izjemno uspešno sodelovanje v drugih humanitarnih akcijah ter delovanje na področju zaščite in reševanja podeljuje župan občine priznanja občanom ter organizacijam, skupnostim in društvom s sedežem v občini. Letošnji prejemniki so: Ansambel Zarja za 25 let uspešnega delovanja  in promocijo tržiških lepot v svojih izvrstnih besedilih, Kulturno društvo tržiških likovnikov za 10 let uspešnega delovanja  in upodabljanja tržiških lepot v svojih izvrstnih delih, Nana Peharc ob 100. obletnici Kulturnega društva Lom pod Storžičem za dolgoletno kvalitetno in strokovno vodenje dramske skupine, Mitja Meglič, g. Jože Steiner in g. Stojan Štefe za požrtvovalno in nesebično pomoč sokrajanom v ujmi konec meseca oktobra 2018, Operativna enota PGD Lom pod Storžičem za požrtvovalno in nesebično pomoč sokrajanom v ujmi konec meseca oktobra 2018 in Športno društvo Podljubelj za velik prispevek pri povečevanju ugleda in prepoznavnosti tako kraja Podljubelj kot tudi občine Tržič na športnem in družabnem področju.

Naziv »ambasador občine Tržič« za  vrhunske športne dosežke in zasluge pri promociji Tržiča v Sloveniji in svetu je prejel Žan Košir. Nagrado je sinoči prevzela njegova partnerica, saj je Žan že močno vpet v novo tekmovalno sezono. 

Diplomo Občine Tržič so prejeli: Branko Ahačič, za izjemno motoristično kariero in ohranjanje motošporta v občini Tržič, Marjan Tavželj, za dolgoletno, požrtvovalno in vestno delo na vseh področjih v Krajevni skupnosti Kovor in Kulturno društvo Jerbas, za poustvarjanje in svojstveno ohranjanje slovenske ljudske glasbene dediščine. 

Prejemnika Plakete Občine Tržič sta: Prostovoljno gasilsko društvo Leše, za predano delo, izjemne dosežke in neprecenljiv prispevek v prostovoljnem gasilstvu in Maja Ahačič, za življenjsko delo na področju šolstva in prostovoljstva. »Želim, da šola tako živahno živi naprej, da lokalna skupnost in država zaznata, da so te  male šole ne samo drage, kot večkrat slišimo, ampak resnično dragocene za slovenski prostor, za razvoj slovenske kulture in ohranjanje kulturne in naravne dediščine, o čemer pričajo naši projekti, ki so posneti na filmih in izdani v knjižicah,« je po slovesnosti povedala nagrajenka Maja Ahačič, ki s prvim septembrom 2020 odhaja v pokoj.

Naziv častnega občana občine Tržič za dolgoletno pedagoško, strokovno in trenersko delo na področju športa in športne kulture je prejel Janez Vagner.

 »Priznanje mi pomeni nagrado za moje prispevke na športnem področju,« je bil kratek v izjavi častni občan Janez Vagner, katerega ljubezen je bila atletika. Svojo pot v Tržiču je pričel leta 1954 kot učitelj telovadbe. Njegov prihod je prinesel viden napredek in številne novosti na področju športne kulture. Takoj se je vključil tudi v dejavnost TVD Partizan Tržič, kjer je bil najprej dve leti načelnik društva. Njegova velika želja in ambicija je bila, da bi tudi v Tržiču  začeli igrati rokomet. Najprej ga je vpeljal v tržiške osnove šole, leta 1957 pa je organiziral moško ekipo za igranje malega rokometa. Dolga leta je bil uspešen trener tržiškega rokometnega kluba.

Skupaj z Zdravkom Križajem je bil ustanovitelj znamenite tržiške alpske šole smučanja, ki je bila hkrati tudi prva šola alpskega smučanja v Sloveniji in naši takratni skupni državi Jugoslaviji. »Najprej smo imeli tečaje v času šolskih počitnic na Kofcah, pod Storžičem, na Zelenici. Na enem od seminarjev učiteljev telesne vzgoje v Ljubljani pa so me navdušili nad tem, da bi te tečaje nadgradili. Tako se je začela šola v naravi, ko smo z učenci četrtih razredov v času šolskega pouka v okoliških revirjih osvajali smučarsko znanje,« pove Vagner. Iz tržiške alpske šole so izšli številni vrhunski alpski smučarji, med njimi izjemni Bojan Križaj, Janez Zibler in Andrej Jerman. S svojim dolgoletnim pedagoškim, strokovnim in trenerskim delom je pomembno vplival na razvoj telesne vzgoje, športne rekreacije, gibalne kulture, tržiškega športa in nenazadnje tržiškega vrhunskega športa ter zlasti na področju rokometa in alpskega smučanja ponesel ime Tržiča ne samo po Sloveniji, temveč tudi po nekdanji skupni državi Jugoslaviji.

»Premišljeno, preudarno, odločno gremo novim izzivom naproti,« je praznični program, obogaten z vrhunsko glasbeno izvedbo Big Banda RTV Slovenija pod vodstvom Lojzeta Krajnčana in s solistkama Romano Krajnčan in Ano Bezjak, zaključil tržiški župan mag. Borut Sajovic.

Slika: Občinski nagrajenci 2019 (foto: Luka Rener)

Slika: Župan Občine Tržič mag. Borut Sajovic s častnim občanom Janezom Vagnerjem (foto: Luka Rener)

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...