Pojdi na glavno vsebino
iskanje meni

Sosvet starejših Občine Tržič gostil ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janeza Ciglerja Kralja

10. december 2021

V sklopu vladnega obiska Gorenjske regije se je v četrtek, 9. decembra 2021, 6. redne seje Sosveta starejših Občine Tržič (SSOT), ki mu predseduje poslanec Jure Ferjan udeležil tudi minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj. Pred tem sta se minister in poslanec sestala z županom Občine Tržič mag. Borutom Sajovicem, podžupanom Dušanom Bodlajem in direktorjem občinske uprave Klemnom Srno. Po končani seji SSOT pa je minister Janez Cigler Kralj obiskal še dom starejših občanov Dom Petra Uzarja Tržič.

V plodni razpravi so se članice in člani SSOT, vodstvo Občine Tržič in delegacija MDDSZ dotaknili tudi Zakona o dolgotrajni oskrbi, ki je bil v 3. obravnavi v Državnem zboru RS (9.12.2021) dokončno sprejet (44 ZA, 42 PROTI). Spregovorili so o perečih tematikah, položaju starejših, socialni problematiki, pomoči šibkejšim pa tudi o pomembnosti cepljenja in upoštevanja ukrepov za preprečevanje širjenja virusa COVID-19. Spomnimo, Sosvet starejših OT je na svoji oktobrski seji vse občanke in občane enotno pozval k odgovornemu ravnanju, upoštevanju ukrepov in cepljenju proti COVID-19.

"Veseli me, da sem danes lahko izpolnil obljubo, ki sem jo dal članicam in članom Sosveta starejših Občine Tržič ob ustanovitvi SSOT, da bo njihov glas slišan. Minister Janez Cigler Kralj je prisluhnil realnim težavam in ponudil odgovore ter rešitve," je povedal predsednik SSOT in poslanec Jure Ferjan in dodal: "Ponovno se je potrdilo, da sodelovanje na državni in lokalni ravni prinaša najboljše rešitve, v dobro ljudi in skupnosti."

Spregovorili o aktualnih izzivih in rešitvah

"Zahvala vsem prostovoljkam in prostovoljcem, ki so in še vedno, zlasti v času krize COVID-19, pomagajo najšibkejšim, mednje se zagotovo uvrščajo tudi starejši. Našo družbo moramo temeljiti na solidarnosti, medgeneracijskem sodelovanju in spoštovanju. Želim si tudi večjo enotnost slovenskega naroda. Zahvalil se je tudi poslancu Juretu Ferjanu, da je organiziral srečanje z ministrom, kjer smo lahko konkretno spregovorili o aktualnih izzivih in rešitvah," je povedal župan Občine Tržič mag. Borut Sajovic.

"Domovi za starejše so dokaz, da se epidemijo koronavirusa lahko zajezi z vladnimi ukrepi. Precepljenost, nošnja mask in redno testiranje so ključni ukrepi, ki so večino socialnovarstvenih ustanov obvarovali večjih okužb s COVID-19 kot v letu poprej, ko cepivo še ni bilo na voljo," je izpostavil minister Janez Cigler Kralj.

Pomoč starejšim, socialno šibkejšim, invalidom in skrb za družinsko politiko je pomembna, tako na državnem kot na lokalnem nivoju. Sodelovanje prinaša najboljše rešitve. "Delo na terenu in reševanje realnih problemov ter zagotavljanje sredstev za nujne projekte in investicije so ene izmed prioritet Vlade Janeza Janše, kar močno pripomore k boljšemu vsakdanu za vse. Aktualna Vlada RS bo do izteka mandata obiskala vse slovenske regije. Občutno so se dvignile tudi povprečnine občinam, saj se zavedamo, da je prav lokalna samouprava motor razvoja in napredka celotne države," je še izpostavil gorenjski poslanec Jure Ferjan.

Sosvet starejših OT si prizadeva za dostojno 3. življenjsko obdobje za vse

Sosvet starejših Občine Tržič (SSOT) kot posvetovalno telo prispeva k izboljšanju pogojev za mirno, varno in dostojno 3. življenjsko obdobje. Sestavljen je iz predstavnikov različnih deležnikov, ki poklicno ali prostovoljno skrbijo za starejše in jim pomagajo pri vsakodnevnih izzivih.

SSOT poleg vodstva Občine Tržič sestavljajo tudi predstavniki:
- Društva upokojencev Tržič,
- Doma Petra Uzarja Tržič,
- Centra za socialno delo Tržič,
- Župnijske karitas Tržič – Bistrica,
- Območnega združenja Rdečega križa Tržič,
- Društva invalidov Tržič,
- in Zdravstvenega doma Tržič (patronažna služba).

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...