Pojdi na glavno vsebino
iskanje meni

Splošna nevarnost proženja snežnih plazov je ZNATNA, sneg v naslednjih dneh

28. december 2020

V naslednjih dneh lahko pričakujemo sneženje nad 1100m pade lahko do 60 cm snega, višje bo snega več. Razmere se bodo spreminjale in nevarnost proženja snežnih plazov bo 4. stopnje po petstopenjski evropski lestvici. Naslednje opozorilo lahko pričakujete jutri.

Splošna nevarnost proženja snežnih plazov na območju Zelenice je ZNATNA, 3. stopnje po petstopenjski evropski lestvici.

Pod okoli 1300 mnv je nevarnost proženja snežnih plazov ZMERNA.

Sneženje v petek je spremljal zmeren do močan severni veter, ki je sneg prenašal in gradil zamete in klože. Tudi včeraj, v soboto je pihal močan severni veter. Ogromno je klož in odloženega snega v zavetrnih legah. Na vseh pobočjih je potrebna visoka previdnost, saj že ob manjši obremenitvi lahko sprožimo srednji do velik plaz napihanega nesprijetega snega. Na delih je nevarnost proženja snežnih plazov VELIKA!
Sneg se zaradi zelo nizkih temperatur zelo počasi preobraža. Sneg, ki je padal v petek se ni sprijel s staro snežno podlago. Tukaj je nastala kritična plast, ker je temperatura zraka pred sneženjem hitro upadla (slika grafa temperature je spodaj).

Temperatura zraka na Zelenici ob 6:30 uri je bila -12°C, temperatura snežne površine pa kar -19°C. Danes dopoldan bo jasno, pihal bo šibak J veter do 15 km/h. Temperatura zraka na 1500 m bo okoli -6°C na 2000 pa okoli -7°C.
Zvečer se bo pooblačilo. Zapihaj bo veter južnih smeri do 40 km/h. Proti ponedeljkovem jutru bo začelo snežiti. Jutri, v ponedeljek in torek lahko nad 1100m pade do 60 cm snega. Lavinske razmere se bodo spremenile. Pričakujemo, da bo splošna nevarnost proženja snežnih plazov VELIKA, na delih pa lahko ZELO VELIKA. Velja za območja nad 1100 m oz. za nad 1500 m. O razmerah vas bomo sproti obveščali.

Kljub zapori servisne ceste, se ogromno pohodnikov odloči za dostop do Doma na Zelenici po tej servisni cesti. Prosimo, da upoštevate opozorila in postavljene opozorilne table. SERVISNA CESTA JE ZAPRTA!

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...