Pojdi na glavno vsebino
iskanje meni

Šuštarska nedelja 2018 - Za šuštarijo se v Tržiču ne gre bati

31. avgust 2018

2. septembra 2018 bo v Tržiču potekala tradicionalna Šuštarska nedelja, na kateri bo mogoče od blizu spoznati in doživeti čevljarsko in drugo obrtno dediščino. Obljubljamo bogat program, ob katerem bo čevljarsko dediščino mogoče spoznati in jo v številnih delavnicah in interaktivnih vsebinah tudi doživeti.

Konec tedna, ki je pred nami, bo v Tržiču minil v znamenju ene in edinstvene Šuštarske nedelje.

Dogajanje v okviru te največje tradicionalne prireditve, ki ima že pol stoletno tradicijo, se je začelo z včerajšnjim (četrtek, 20. avgust) odprtjem razstave v Galeriji Atrij z naslovom S peto tolkel bom ob tla in podnaslovom Obutvena kultura na Slovenskem v interpretacijah folklornih skupin.

Danes, 31. avgusta bo na Gorenjski plaži koncert skupine Tabu ob 20. letnici delovanja. Dogajanje se začne ob 21. uri s predskupino Iskreni kreteni, po Tabujih pa bo nastopil še The Unimogs band. Koncert bo ob vsakem vremenu, saj bo prizorišče pokrito za obiskovalce.

Prva septembrska nedelja pa bo na tržiških ulicah in v mestnem jedru živahna že od 8. ure dalje. Sodelovalo bo več kot 150 stojničarjev s pretežno slovenskim blagom, na različnih prizoriščih bo bogato kulturno, etnografsko, glasbeno in kulinarično dogajanje, novost je Otroška šuštarska nedelja, željni dogodivščin pa se bodo lahko odpravili na vodene oglede zakladov Dovžanove soteske, v šentanske globine ali si privoščili pustolovoščino z Radetzkyjem.

»Šuštarska nedelja je in ostane naš praznik.  Ponosni smo na tradicijo čevljarstva. Poleg stojnic in živahnega dogajanja na stežaj odpirajo vrata tudi mestno jedro, Tržiški muzej, Kurnikova hiša, obrtniške zbirke. Pri projektu sodelujejo številna domača društva, kar dokazuje, da smo živo in ustvarjalno mesto,« pravi župan Občine Tržič mag. Borut Sajovic. 

Program letošnje Šuštarske nedelje je v celoti prenovljen. Na prireditvi bo ponovno glavno mesto dobila čevljarska dediščina, ki je odločilno zaznamovala mesto in ljudi. Na stojnicah bodo svoje izdelke ponujali tržiški in drugi čevljarji, izdelovalci usnjenih izdelkov in drugi obrtniki. Rokodelstva, ki so nekdaj napolnjevala Tržič, bodo predstavljena s praktičnimi prikazi.

Med novostmi, ki opozarjajo na bogato tržiško obrtno in industrijsko dediščino, velja izpostaviti izdelavo stanske poslikave na objektu Bombažne predilnice in tkalnice Tržič, plakatno razstavo Zlata doba tržiške industrije, postavitev interaktivnega obeležja, posvečenega čevljarstvu, in prikaz starodavnih obrti z belgijskima umetnikoma.

Nedeljski program, ki bo potekal na skoraj dvajsetih lokacijah, bodo z nastopi popestrila tržiška in druga kulturna društva. Ponovno bo mogoče videti Frejšprehungo, šuštarske plese in slišati šuštarske pesmi. V modni reviji »po starem« bo mogoče spoznati, kako so se Slovenci obuvali v preteklosti, v Zgodbi o priletnem šuštarju pa se bodo ustvarjalci navdihovali v čevljarskem izročilu.

Za bogat program, ki izpostavlja pomen čevljarske tradicije, bo poskrbel Tržiški muzej. V Pollakovi kajži je na ogled razstava Tržiški šuštarji, za katero je skupaj z drugimi obrtnimi razstavami Tržiški muzej v letošnjem letu prejel prestižno Valvasorjevo nagrado. Občasna razstava o slovenski obutveni dediščini – prva tovrstna v Sloveniji – bo odprta v Galeriji Atrij, kjer bo svojo obutev predstavljajo več kot 20 folklornih skupin iz cele Slovenije. Tržiški muzej bo poleg tega za otroke pripravil več delavnic, z Aljo Viryent pa oživel dediščino modrotiska in tržiške kulinarike. 

»V Tržiču številni manjši podjetniki še vedno delajo odlične, kvalitetne čevlje. Tako tiste, ki so prilagojene posebnim nogam, kot tiste, ki nas popeljejo v hribovit svet, tako da me za prihodnost te panoge ni strah,« pravi tržiški župan mag. Sajovic in vabi: »Tržič, čevljarsko mesto z bogato zgodovino, tradicijo in tudi prihodnostjo, vas pričakuje. Pripravili smo prenovljeno, bogatejšo, drugačno Šuštarsko nedeljo. Spoznali boste kraj, kjer si preteklost in prihodnost podajata roki.  Ogledali si boste lahko muzejski etnološki del našega mesta ter občudovali  bogato dejavnost naših društev.«

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...