Pojdi na glavno vsebino
iskanje meni

Šuštarski praznik bo v Tržiču

3. september 2020

Z današnjim odprtjem (3. 9. 2020, ob 18. uri) obutvene razstave Raziskovanja Bosonogice in Obujčka in koncertom Ponosni na šuštarsko tradicijo v izvedbi Kulturnega društva Jerbas v Atriju Občine Tržič, se začenja Šuštarski praznik v Tržiču. Tradicionalna Šuštarska nedelja je zaradi razmer s koronavirusom odpovedana, a dogodki, ki so jih načrtovali v Tržiškem muzeju, ostajajo. V soboto, 5. septembra bo Šuštarski tržni dan. V nedeljo, 6. septembra pa v atriju Občine Tržič pripravljamo »modno revijo« s predstavitvijo nekdanjega obuvanja, tržiške čevljarske dediščine in današnjih tržiških čevljarjev. Na vrtu Tržiškega muzeja bo isti dan koncert dua harmonik, po razstavah bo potekalo strokovno vodenje.

Danes zvečer, v četrtek, 3. septembra 2020, bo ob 18. uri v Atriju Občine Tržič Odprtje obutvene razstave Raziskovanja Bosonogice in Obujčka in koncert Ponosni na šuštarsko tradicijo v izvedbi Kulturnega društva Jerbas.
»Bosonogica in Obujček sta lika, ki smo si ju izmislili prav z namenom, da predstavimo zgodovino obuvanja v Tržiču in na Slovenskem. Anže Bizjak je naredil ilustracije na podlagi sestavljene zgodbe znanih zgodovinskih drobcev. Lika na šaljiv, zanimiv način predstavljata kakšni so bili denimo kljunasti čevlji, kakšen je bil kravji gobec, kako se razvija peta in podobno. Razstava izpostavlja zanimivosti in posebnosti. Nekatere so se ohranile v sodobnost, druge izginile iz naše vsakdanje prakse,« pove avtor razstave in kustos v Tržiškem muzeju, dr. Bojan Knific.

Na Slovenskem ni prav veliko ljudskih pesmi, ki bi opevale delo in življenje rokodelcev, a nekaj jih je, med njimi največ šuštarskih. Ponosni na šuštarsko tradicijo so tudi pevci ljudskih pesmi in godci ljudskih viž, ki so povezani v Kulturno društvo Jerbas. Pod vodstvom dr. Metke Knific Zaletelj bodo zvečer zapeli šopek pesmi, skozi katere bodo obiskovalci lahko spoznali življenje nekdanjih šuštarjev – čevljarjev.

Šuštarski tržni dan bo v Atriju Občine Tržič zaživel v soboto, 5. septembra 2020, med 8. in 13. uro.
Zanimiv in raznolik bo program v nedeljo, 6. septembra 2020, ki ga bodo obiskovalci lahko spremljali na dveh lokacijah, in sicer v Galeriji Atrij Občine Tržič in v Tržiškem muzeju.

V Pollakovi kajži Tržiškega muzeja bo med 10. in 18. uro na ogled muzejska zbirka ob spremstvu kustosa, ob 17. uri pa koncert dua harmonik (Miha Debevec in Tomaž Rožanec): Spopad harmonik.
V Galeriji Atrij Občine Tržič bo med 10. in 15. uro na ogled razstava ob strokovnem vodstvu: Raziskovanja Bosonogice in Obujčka.

Ob 15. uri pa bo v Atriju Občine Tržič Modna revija nekoliko drugače: Nekdanji in današnji sloves tržiških čevljarjev. Na prireditvi bomo ljudi spomnili, kako so se ljudje nekdaj obuvali in kakšne čevlje izdelujejo današnji tržiški čevljarji. Povabili smo jih h sodelovanju in velika večina se je prijazno odzvala. Na modni reviji bodo člani Folklorne skupine Karavanke z gosti v vlogi manekenov predstavili obutveno dediščino in izdelke današnjih tržiških čevljarjev (med njimi Migi, Roal, Brodi, Proalp, Jazbec, Georgijev), David Ahačič bo pripovedoval zgodbe o življenju in delu nekdanjih tržiških čevljarjev in se pogovarjal z današnjimi.

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...