Pojdi na glavno vsebino
iskanje meni

Tržič je najbolj varna občina v državi: Prejeli smo Slovenian Grand Security Award

14. marec 2019

Odgovornost vseh nas je, da s svojim ravnanjem in varnostno kulturo pripomoremo k čim višji stopnji varnosti v slovenski družbi. Institut za korporativne varnostne študije je podelil nagrade za najbolj varno podjetje, korporativno varnostnega managerja leta, najbolj inovativno varnostno rešitev, najboljši strokovni prispevek s področja varnosti, inovativno medijsko promocijo varnosti in najbolj varno mesto – nagrado razdeljeno v dve kategoriji, mestne občine ter male in srednje velike občine.

Slika: Župan Občine Tržič mag. Borut Sajovic je za POP TV razložil, kako v Tržiču skrbimo za varno okolje.

V sredo, 13. marca 2019, je na Brdu pri Kranju potekala otvoritev že okrogle 10. mednarodne konference "Dnevi korporativne varnosti", ki predstavlja tematsko znanstveno in strokovno srečanje vseh, ki se srečujejo s problemi upravljanja varnostnih tveganj v sodobnem varnostnem okolju.

Tokratni delovni naslov dvodnevne konference je "Risk Management in Cyberspace" - Integracija fizičnih in informacijskih procesov nujnost kibernetskega okolja. Gre za osrednji znanstveni in strokovni dogodek v regiji na področju korporativne varnosti, na katerem so podelili pomembno slovensko nagrado z nazivom "Slovenian Grand Security Award" za leto 2018.

Slika: Občini Tržič je nagrado za najbolj varno občino v državi podelila generalna direktorica policije mag. Tatjana Bobnar

Kot slavnostni govorci konference so zbrane pozdravili predsednik Državnega sveta RS Alojz Kovšca, državni sekretar na Ministrstvu za obrambo RS mag. Klemen Grošelj, generalna direktorica policije mag. Tatjana Bobnar in direktor ELES d.o.o. mag. Aleksander Mervar. Potekala pa je tudi zanimiva in vsebinsko bogata razprava na okrogli mizi, kjer so direktorji slovenskih podjetij izmenjali nekaj misli o pomenu obvladovanja varnostnih tveganj na strateško odločanje v podjetjih.

Slika: Prejemniki nagrad so spregovorili o pomenu varnosti, ki ne velja več za samoumevno dobrino, temveč jo je potrebno nenehno negovati. 

Občina Tržič je, v kategoriji majhnih in srednje velikih občin, prejela nagrado za najbolj varno slovensko občino. Kot je poudaril organizator dogodka izr. prof. dr. Denis Čaleta, ki je tudi predsednik sveta Inštituta za korporativne varnostne študije, so Občino Tržič v preteklosti povezovali zlasti s čevljarsko industrijo, v zadnjem obdobju pa je ena od najhitreje rastočih občin na področju turizma, tehnološko inovativnih podjetjih in meddržavnega regionalnega sodelovanja. Nagrado je prevzel župan mag. Borut Sajovic, slavnostne podelitve pa sta se iz Občine Tržič udeležila še podžupan Jure Ferjan in direktorica občinske uprave dr. Metka Knific Zaletelj.

Slika: Nagrada "Slovenian Grand Security Award", ki jo je Občina Tržič prejela za najbolj varno občino v letu 2018. 

Zakaj je Tržič najbolj varno mesto v Sloveniji?

V kategoriji manjših in srednje velikih občin je prvo mesto osvojila Občina Tržič. Stanje na področju varnosti se v Občini Tržič vztrajno izboljšuje, kar kažejo tudi statistični podatki in kazalniki na področju števila storjenih kaznivih dejanj.

Še posebej velja izpostaviti vzpodbudne kazalnike kot so:

  • med prijavljenimi občinami so pri vrhu po kazalniku KD/1000 preb.;
  • v kategoriji primerjava KD glede na pretekla obdobja so zaznani zelo pozitivni trendi;
  • so v vrhu v kategoriji KD zoper gospodarstvo, dve tretjini manj glede na preteklo leto;
  • med prijavljenimi občinami so v kategoriji prometnih nesreč, izkazali kar za 15 % manj nesreč glede na preteklo leto.

Zelo poudarjeno je izvajanje celega niza lokalnih projektov, ki so usmerjeni v zagotavljanje bolj varnega lokalnega okolja. Naj omenimo samo dobro delo Varnostnega sosveta, ki predstavlja projekt partnerskega sodelovanja med Občino Tržič in Policijsko postajo Tržič. Skozi omenjeni posvetovalni organ zagotavljajo povezovanje, koordinacijo in usmerjanje organov, organizacij in drugih subjektov, ki se ukvarjajo z varnostno problematiko. Občinski svet redno sprejema Občinski načrt varnosti Občine Tržič in se tudi seznanja z rezultati njegovega izvajanja. To pa je tudi ustrezna podlaga za dobro delo Medobčinskega inšpektorata in redarstva Kranj, ki deluje kot skupni organ 6 občin.

Preventiva in spodbujanje k varnosti v prometi obrodilo sadove

Posebni pozitivni trendi so zaznani tudi na področju prometne varnosti. Skozi projekt "Zelena luč za trajnost" se zrcali celotna prometna strategija Občine Tržič, ki glede na rezultate zagotavlja zelo učinkovite rešitve, ki dajejo zelo dobre rezultate. Spodbujanje udeležencev v prometu k odgovornejšemu vedenju, spoštovanju predpisov in oblikovanju zavesti o pomenu prometne varnosti, in z zagotavljanjem varnejših vozil ter cestne infrastrukture, skrbijo za dvigovanje prometne varnosti.

Zelo aktivni so bili tudi na drugih področjih in projektih, ki so usmerjeni v varnost mladih, starejših, invalidov ter drugih ranljivih skupin v občini. To so tiste kvalitete in dobra praksa, ki so komisijo letos prepričale, da se Občini Tržič podeli omenjena nagrada.

Slika: 10. mednarodna konferenca "Dnevi korporativne varnosti" na Brdu pri Kranju. 

Sodelovanje je ključ do uspeha!

Župan Občine Tržič je izpostavil pomembnost sodelovanja med posameznimi deležniki, ki vplivajo na varno okolje v polnem pomenu besede: Policijski postaji Tržič s komandirjem Marko Paničem,  Medobčinskemu inšpektoratu in redarstvu Kranj z vodjem Mitjo Herakom, vsem gasilcem, civilni zaščiti in vojski ter ključno vlogo medijev pri ozaveščanju javnosti in vlogi sprožanja t. i. klica pomoči v težkih trenutkih, kot smo jim bili v Občini Tržič priča konec oktobra 2018. Mag. Borut Sajovic je poudaril, da se v Tržiču zavedajo pomena varnosti in bodo delo na tem področju nadaljevali tudi v prihodnje. To priznanje pa je zasluga vseh, ki se dnevno trudijo, da se občanke in občani v Tržiču počutijo varno, zato na tem mestu še posebna zahvala gasilcem in policistom ter vsem ostalim, ki imajo pri tem pomembno vlogo.

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...