Pojdi na glavno vsebino
iskanje meni

Tržič je prostovoljstvu prijazno mesto

17. maj 2018

(Sporočilo za javnost)

Občina Tržič je bila letos uspešna pri kandidaturi za naziv Prostovoljstvu prijazno mesto 2018. V občini deluje preko sto prostovoljnih društev, v katera je vključenih več kot 2.200 občank in občanov. Iz proračuna Občine Tržič jim je preko različnih oblik financiranja vsako leto namenjenih več kot 700 tisočakov. 

Prostovoljstvo je zelo širok pojem in ljudje ga največkrat povezujemo z društvi in organizacijami, kot so gasilci, gorski reševalci, Rdeči križ, Karitas… Za prostovoljca se lahko šteje vsak človek, ki deluje v neprofitnih organizacijah in društvih na katerem koli področju družabnega življenja.

Sem spadajo kulturniki, športniki, planinci, humanitarci, pripadniki enot sistema za zaščito in reševanje, okoljevarstveniki, upokojenci in še bi lahko našteval, skratka vsi, ki svoj prosti čas prostovoljno in brezplačno namenjajo kateri koli dejavnosti, ki nas združuje in bogati naš vsakdan.

V občini Tržič deluje preko sto takih društev, v katera je včlanjenih več kot 2.200 naših občank in občanov, ki si s prostovoljnim delom bodisi krajšajo čas, bodisi izražajo svoje naravne danosti in talente in nenazadnje tudi lajšajo zdravstvene tegobe. Naloga Občine kot institucije je, v največji možni meri podpirati te dejavnosti, česar se v Tržiču dobro zavedamo.

Prostovoljska društva in organizacije vsako leto iz proračuna Občine Tržič preko različnih oblik financiranja počrpajo preko 700.000 evrov, kar pomeni skoraj 6 % proračuna. Poleg denarnih sredstev Občina Tržič omogoča prostovoljcem tudi brezplačne najeme občinskih prireditvenih prostorov, subvencionira najem prostorov, ki jih društva uporabljajo za svoje delovanje itd.

Občina Tržič je bila letos uspešna pri kandidaturi za naziv Prostovoljstvu prijazno mesto 2018.

V torek, 15. maja, na osrednji prireditvi ob Nacionalnem tednu prostovoljstva, nam je Slovenska filantropija, Združenje za promocijo prostovoljstva,  podelila ta laskavi naziv.

Naziv ni trajen in ga je potrebno vsako leto obnavljati in dokazovati, da je skrb za prostovoljstvo še vedno na zadostnem nivoju. To dejstvo zavezuje Občinsko upravo, župana, pa tudi svetnice in svetnike Občinskega sveta, da še naprej skrbijo za primerno raven podpore prostovoljskim organizacijam in društvom.

Slika: Župan Občine Tržič mag. Borut Sajovic in podžupan Dušan Bodlaj s priznanjem

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...