Pojdi na glavno vsebino
iskanje meni

Tržičani na leto porabimo skoraj 660 tisoč litrov pitne vode

17. marec 2021

Brez vode ni življenja. Poraba pitne vode v svetu narašča, zaloge pa se hitro zmanjšujejo. Na Konferenci Združenih narodovo o okolju v Rio de Janeiru so leta 1992 razglasili svetovni dan voda, ki je namenjen opozarjanju svetovne javnosti na omejenost in ogroženost naravnih vodnih virov. Tržičani na leto porabimo skoraj 660 tisoč litrov pitne vode.

Komunala Tržič upravlja z desetimi vodovodnimi sistemi: Črni gozd, Žegnani studenec, Mestni vodovod, Brezje, Ljubelj, Vetrno, Preska, Jelendol, Dolina in Paloviče v dolžini približno 115 km in s pitno vodo oskrbuje 12.422 občanov.

Na vodovodnem sistemu Žegnani studenec se dograjuje vodovod Brezovo. »Zaselek Brezovo namesto salonitnega, dobiva nov sodoben vodovod, hidrantno mrežo in dostop do optičnega omrežja. Napajanje poteka iz sistema Žegnani studenec, katerega skupna dolžina je preko 33 kilometrov. Sodoben sistem je ultrafiltracijski in že desetletje ne uporablja več klora,« pojasnjuje mag. Borut Sajovic, župan Občine Tržič in dodaja, da »Tržičani porabimo na leto skoraj 660 litrov pitne vode, oziroma 3,79 kubičnega metra na občana mesečno. Sistem je v javni lasti, z njim pa ob solidnem zaupanju ljudi, dobro upravlja naše komunalno podjetje.«

Vodovod Brezovo v dolžini 220 metrov bo del drugega najdaljšega vodovodnega sistema v občini Tržič, to je vodovodnega sistema Žegnani Studenc, v skupni dolžini 39.338 metrov. Izviri vode vodovodnega sistema Žegnani studenec se nahajajo pod Bistriško planino s strani Brezij pri Tržiču.

Iz Vodarne Žegnani studenec se ultrafiltrirana voda preko vodovodnega sistema distribuira vse do Žiganje vasi. V letu 2020 je bilo na pipah vseh uporabnikov porabljene 659.709 m3 vode, od tega 266.104 m3 na vodovodnem sistemu Žegnani studenc. Povprečna mesečna poraba pitne vode uporabnika na Žegnanem studencu znaša 3,73 m3 in je nekoliko nižja od povprečne mesečne porabe uporabnikov pitne vode v občini Tržič, ki znaša 3,79 m3 mesečno.

Slika: Vodohram Sv. Jožef

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...