Pojdi na glavno vsebino
iskanje meni

Tržiškemu muzeju najvišje muzejsko priznanje – Valvasorjeva nagrada

18. maj 2018

(Sporočilo za javnost)

Tržiškemu muzeju najvišje muzejsko priznanje – Valvasorjeva nagrada za enkratne dosežke na muzejskem področju

Slovensko muzejsko društvo vsako leto podeli tri Valvasorjeve nagrade za enkratne dosežke za preteklo leto. Strokovna komisija je med štirinajstimi prijavljenimi projekti nagradila Tržiški muzej za STALNO RAZSTAVO TRŽIŠKIH OBRTI: Tržiški šuštarji, Usnje vseh barv, Klobčič in nit, stari modni hit…

»Nova stalna razstava je rezultat petletnega ustvarjalnega dela, na novo smo postavili čevljarsko, usnjarsko, tekstilno in barvarsko zbirko ter v posebnem prostoru prikazali pestrost ostalih pomembnih tržiških obrti. Želeli smo poudariti pomembnost tržiške kulturne dediščine rokodelskih, obrtnih in industrijskih dejavnosti, zato smo izpostavili najdragocenejše predmete in predstavili pomen znanj in ročnih spretnosti posamezni obrti,« projekt predstavlja Jana Babšek, direktorica Tržiškega muzeja, ki je ponosna, da je bilo njeno in delo sodelavcev muzeja opaženo.   

Prenove so se v Tržiškem muzeju lotili, ker nekdanja razstava ni bila več v skladu s sodobnimi muzejskimi standardi. Občina Tržič, na čelu z županom mag. Borut Sajovicem in občinskim svetom, je delovanje muzeja in projekt ves čas podpirala.

Druga pomembna okoliščina se je zgodila leta 2012, ko je Tržiški muzej pridobil status pooblaščenega muzeja za področji zgodovine in etnologije, s tem pa tudi programska finančna sredstva Ministrstva za kulturo, ki so omogočila izvedbo projekta prenove stalne razstave.

V pripravo razstave so bili vključeni številni sodelavci, jedro avtorske skupine pa so predstavljali vodja projekta direktorica Jana Babšek, višji kustos dr. Bojan Knific, konservator in restavrator Boštjan Meglič in kustosinja Janita Košir. Ob koncu sta se jim pridružila še tehnični sodelavec/restavrator Anže Bizjak in kustosinja mag. Vilja Lukan. K sodelovanju so povabili strokovnjake za muzejsko področje ddr. Vereno Vidrih Perko, dr. Stašo Tome in mag. Tito Porenta.

»Ob zavedanju, da je za muzejske razstave izjemno pomembno oblikovanje prostora in prostorska interpretacija vsebin, smo se povezali z najboljšimi arhitekti za muzejske postavitve, z nami so sodelovale Polona Zupančič, Barbara Bogataj in Sanja Jurca Avci, kakor tudi grafična oblikovalka Dolores Gerbec in oblikovalec svetlobe Marjan Visković. Pri sklopu nogavičarstvo, tekstil, modrotisk smo se za prostorsko interpretacijo vsebin za otroke povezali z lutkarji mag. Igorjem Cvetkom in Jeleno Sitar,« sodelavce pri projektu omenja direktorica Tržiškega muzeja Jana Babšek.

Župan Občine Tržič mag. Borut Sajovic je vesel, da je bil predlog občine Tržič, da nagradi direktorico muzeja, kot vodjo projekta in njene tri srčne in predane sodelavce, prepoznan kot projekt z dodano vrednostjo. »Ponosen sem, da se ime Tržiškega muzeja pojavlja v širšem slovenskem prostoru. Muzej je v zadnjih letih  z obnovo številnih zbirk naredil presežek, ki je zanimiv tudi za vse večje število naših obiskovalk in obiskovalcev s področja turizma. Muzej združuje domačine, šole, vrtce, nanj smo ponosni. Čestitke majhnemu, a po dajanjih, izjemno velikemu kolektivu,« ob prejemu Valvasorjeve nagrade, katere podelitev bo v ponedeljek, 21. maja,  pravi tržiški župan mag. Borut Sajovic. 

Jana Babšek, direktorica Tržiškega muzeja o razstavi:

Na razstavi pomembne vsebine predstavljamo na zabaven način

Kot je zapisala komisija za izbor nagrajencev, naša muzejska razstava izstopa po odlični interpretaciji vsebin. Strokovne vsebine smo prilagodili za tri nivoje za otroke, za odrasle in za strokovnjake. V mislih smo imeli tudi osebe s posebnimi potrebami, ki lahko uporabljajo predmete za otip, zvočne posnetke, postavitev je, kolikor zgodovinski objekt Pollakove kajže dopušča, dostopna gibalno oviranim.

Obiskovalci imajo najraje muzeje, kjer se lahko česa naučijo na zabaven način in da so aktivno vključeni v ogled, zato smo razvili številne interakcije od tehničnih poskusov, replik, ki jih lahko uporabljajo, do multimedijskih vsebin, ki oživljajo razstavo s sliko, glasbo in besedo. Najbolje so sprejete vsebine, podane v obliki zgodbe ali pričevanj.

Nagrada nam je vsem sodelavcem v ponos in spodbudo za prihodnje delo, prenova namreč še vedno poteka, tako vas ob tej priložnosti lepo vabimo da pridete v muzej na odprtje še enega razstavnega prostora, ki bo imel naslov: Včerajšnje obrti v jutrišnjih poklicih. Odprtje bo junija 2018.

Iz utemeljitve strokovne komisije:

»Tržiški muzej je v zadnjih letih naredil zelo pomembne spremembe na področju ohranjanja, raziskovanja in interpretacije kulturne dediščine obrti, značilne za Tržič in njegovo okolico. Projekt smiselno gradi na temeljih predhodnih raziskav in zbiranja gradiva ter s tem kaže na posluh snovalcev razstave do strokovnega dela predhodnikov. Dobro sta vidna povezovanje in timsko delo, ki se odražata v poenoteni predstavitvi kljub različni tematiki. Razstavo sta vsebinsko obogatila tudi interdisciplinarni pristop in sodelovanje različnih strok. Stalna razstava je konceptualno enotna in vsebinsko logična. Koncept postavitve je jasen, pregleden in kljub prostorskim omejitvam obnovljene historične stavbe oblikovno všečen. Zasnovali in izvedli so jo vodja projekta in direktorica Jana Babšek, pisec besedil, katalogov, višji kustos dr. Bojan Knific, konservator/restavrator Boštjan Meglič in kustosinja Janita Košir. Razstavo odlikujeta odlična interpretacija in predstavitev posameznih obrtnih dejavnosti s pomočjo didaktičnih in interaktivnih načinov, ki celotno zgodbo naredijo razumljivo. Razstavljeni muzejski predmeti imajo osrednje mesto tudi pri rekonstrukciji ambienta delavnice in predstavitvi rabe posameznega orodja ali naprave. V interpretacijo je na izviren način vključena nesnovna kulturna dediščina, predstavljena z dodatnimi izpostavljenimi interaktivnimi kotički z različnimi vsebinami. Pri tem kot izjemen premislek k ohranjanju tradicije pri mladih v lokalnem okolju izstopajo posnetki pripovedi otrok v narečju. Stalno razstavo Tržiške obrti dopolnjujejo katalog, vodnik in zloženke, interpretativno in oblikovno usklajeni z razstavo.«

  • Kolektiv Tržiškega muzeja
  • Razstava Klobčič in nit, stari modni hit
  • Razstava Tržiški šuštarji v Tržiškem muzeju
  • Razstava Usnje vseh barv v Tržiškem muzeju

Slike: Fotografije iz Tržiškega muzeja

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...