Pojdi na glavno vsebino
iskanje meni

Tržiški kmet je spoštovan

12. junij 2018

(Sporočilo za javnost)

Občina Tržič je letos za ohranjanje in razvoj kmetijstva, gozdarstva in podeželja iz proračuna namenila 44 tisoč evrov. Predstavniki kmetijskih gospodarstev, ki so uspeli na razpisu, so na javnem podpisu pogodb pri županu odkrito spregovorili o težavah, s katerimi se srečujejo pri gospodarjenju na svojih kmetijah in v gozdovih. 

Občina Tržič je ena od večjih slovenskih občin, večinsko gozdnata in kmetijsko obdelana. Področju, ki Tržičankam in Tržičanom daje zdravo in varno hrano, je posvečene vedno več pozornosti.

»Še posebej gre zgodba z roko v roki z razvojem turizma, za kar je potrebna urejena okolica. V veliki meri jo zagotavlja prav kmetijstvo. Od njiv, polj, travnikov, gozdov in desetih tržiških planin,« pravi župan Občine Tržič mag. Borut Sajovic. Prepričan je, da Tržič, kljub težkim naravnim danostim, vse to ima. »Najbolj dragoceno pa se mi zdi, da imamo ljudi, ki imajo dom, kmetijo in tržiško podeželje res radi in da pri svoji dejavnosti ne gledajo vsega samo skozi zaslužek in dobiček. Na njihovo delo sem ponosen in sem jim hvaležen,« dodaja župan in upa, da bo v naslednjih razpisih na voljo še več sredstev, da bodo ta ciljno usmerjena in da jih bodo tisti, ki se bodo nanje prijavili,  lahko v čim večji meri izkoristili.

Javni podpis pogodb je vsako leto priložnost, da predstavniki kmetijskih gospodarstev s predstavniki občine izmenjajo svoje poglede ter opozorijo na ključne težave, s katerimi se srečujejo pri svojem delu. Kritični so bili do kolesarjev, ki brezglavo vozijo po planinah, turistov, ki ubirajo neuhojene poti po senožetih in travnikih in pohodnikov, ki bi se z avtomobili po gozdnih cestah, namenjenih za gospodarjenje z gozdovi, najraje pripeljali do planinske koče.

»Kmetje v tržiški občini smo kar spoštovani. Res pa je, da ljudje na splošno premalo spoštujejo slovenskega kmeta in njegovo delo. Sploh turisti. Pa tudi domačini, ki nimajo svojih kmetij in se obnašajo, kot bi bilo vse njihovo,« je povedal Marko Ribnikar s kmetije Pr'Benedku z Brezij pri Tržiču.

Sliki: podpis pogodb (foto: Media butik)

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...