Pojdi na glavno vsebino
iskanje meni

Tudi gostje s posebnimi potrebami imajo pravico do turizma

26. februar 2019

Študentje 2. letnika Višje šole za gostinstvo, velnes in turizem Bled so pod mentorstvom predavateljice Darije Cvikl prejšnji teden izvedli usposabljanje gostinskega osebja regionalnih hotelirjev in gostincev za delo z gosti s posebnimi potrebami. Projekt je z donacijo podprla tudi Občina Tržič.

»Gre za prvo takšno usposabljanje nasploh in je namenjeno primernemu zadovoljevanju psihosocialnih potreb in pravice slepih in slabovidnih do turizma,« je po usposabljanju povedala mentorica Darija Cvikl.

Namen projekta je, da bi zaposlene v gostinskih obratih ozavestili in spodbudili h komuniciranju z gosti s posebnimi potrebami (gluhimi in naglušnimi, slepimi in slabovidnimi), tako, da bi premagali osnovne komunikacijske prepreke, ki vodijo do težav, zadreg in neprijetnih situacij, kakor nalaga tudi etični kodeks WTO iz leta 1999, ki zagovarja enakopravno pravico do turizma vsem, tudi osebam s posebnimi potrebami.

Cilj projekta je pri gostinskih delavcih zagotoviti psihosocialno dostopnost, ki jih osebe s posebnimi potrebami pogosto ne prejmejo zaradi predsodkov, predvsem pa nepoznavanja ustreznega načina dela s strani turističnih delavcev. Psihosocialna dostopnost se ukvarja z zagotovitvijo kakovostnih storitev na način zadovoljevanja potreb gosta, ki je slep ali gluh ali kako drugače prikrajšan. Zadovoljstvo gosta je najvišja vrednota v turizmu in povsem nesprejemljivo je, da to vrednoto selektivno obravnavamo in zadovoljujemo samo potrebe gostov brez posebnih potreb. V ta namen so se mentorica in študentje usposabljali na Zvezi društev slepih in slabovidnih Slovenije.

»Usposabljanje je bilo izvedeno tako, da so udeleženci, ki so sicer tudi sami gostinski delavci, prevzeli začasno vlogo slepe in slabovidne osebe ter bili na ta način  pospremljeni k mizi in večerji. Pri vsakem hodu so bile obrazložene specifike v strežbi in plasirane napake. Ob sladici je strokovna sodelavka in delovna terapevtka Denis Kamnar, podala komentar izvedbe. Udeleženci so v sklepni fazi dogodka sneli preveze oz. očala, ki simulirajo slepoto ter podali povratno informacijo,« usposabljanje opisuje predavateljica in mentorica Darija Cvikl, ki je zadovoljna, da so študentke in študenti pokazali izjemen posluh za projekt usposabljanja gostinskega osebja za delo z gosti s posebnimi potrebami. Še posebno zadovoljstvo predstavljajo pohvale in izredno pozitiven odziv gostov, ki so ga podali takoj po izvedenem dogodku s prošnjo, da naj ta projekt živi tudi prihodnja leta.

Upanju, da je bilo letošnje usposabljanje gostinskega osebja le prvo v vrsti, ki bo omogočilo uveljavljanje najvišje vrednote v turizmu tudi gostom s posebnimi potrebami, se pridružujemo tudi v občini Tržič.

»Za ljudi, za ranljive skupine pa še posebej, nam je vedno in iskreno mar,« ob tem pravi župan Občine Tržič, mag. Borut Sajovic.

Slika: Gostinska ekipa (foto: VSŠ Bled)

Slika: Usposabljanje za delo z gosti s posebnimi potrebami (foto: VSŠ Bled)

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...