Pojdi na glavno vsebino
iskanje meni

Ukrepi za zajezitev koronavirusa in aktualno dogajanje v občini Tržič

24. marec 2020

Tržiška enota Centra za socialno delo Gorenjska obvešča, da lahko v primeru materialne stiske, ki je posledica ukrepov za zajezitev širjenja epidemije, stranke vložijo vlogo za denarno socialno pomoč, kritje zdravstvenega zavarovanja in/ali izredno denarno socialno pomoč. Z današnjim dnem se začasno zapirajo vrata poslovalnice Gorenjske banke v Bistrici pri Tržiču. Obveščamo vas tudi o novih izvedenih aktivnostih Občine Tržič in Štaba civilne zaščite Občine Tržič za zajezitev epidemije koronavirusa COVID-2019 do danes, torka, 24. 3. 2020, do 11. ure.

Krajevna skupnost Ravne je ena izmed trinajstih krajevnih skupnosti v Občini Tržič. V njej živi 1200 krajank in krajanov. Tudi njim se je življenje v teh dneh ustavilo. Predsednica Krajevne skupnosti Ravne Špela Maja Nolimal jih pohvali, da se držijo navodil pristojnih in da kakšnih večjih posebnosti v kraju trenutno ni. »Na vse oglasne deske smo pritrdili plakate, na katerih so zapisani kontakti za primer, če bi kdo od krajanov potreboval kakršnokoli pomoč. Do sedaj smo imeli tri primere, ki so potrebovali pomoč pri oskrbi s prehrano in zdravili,« pove predsednica krajevne skupnosti Špela Maja Nolimal, ki zaenkrat sama poskrbi za pomoči potrebne, v primeru večjih potreb pa ji bo pomagala Štefka Rant, ki se ji je že javila za nudenje pomoči. »Danes smo se povezali tudi s tržiško Karitas in Civilno zaščito Občine Tržič, ki nam je priskrbela zaščitno opremo,« pove predsednica, ki upa, da se bo življenje čimprej vrnilo tudi v Ravne in sklene: »V kraju imamo tudi kapelico, pri kateri se zbirajo gospe, klepetajo in kaj zapojejo, zdaj pa nič ne morejo. Če se bomo vsi držali ukrepov in če bomo malo bolj skupaj držali, bo vse lažje
Krajanke in krajani KS Ravne se za pomoč lahko obrnejo na telefonsko številko 041 825 405 ali pišejo na ks.ravne@gmail.com.

- S Centra za socialno delo (CSD) Gorenjska, enote Tržič sporočajo, da prejemamo vse več e-sporočil in klicev oseb, ki so bile zaposlene za določen čas in so izgubile službo ter oseb, ki zapirajo s.p. »Spoštovane stranke obveščamo, da lahko v primeru materialne stiske, ki je posledica ukrepov za zajezitev širjenja epidemije, na CSD Gorenjska, enoto Tržič vložijo vlogo za denarno socialno pomoč, kritje zdravstvenega zavarovanja in/ali izredno denarno socialno pomoč.
Vloga za denarno socialno pomoč je dostopna na spletni strani: https://e-uprava.gov.si/podrocja/vloge/vloga.html?id=1468 za izredno denarno pomoč pa na spletni strani: https://e-uprava.gov.si/podrocja/vloge/vloga.html?id=4045.
Vloga se nahaja tudi v zunanjih prostorih CSD Gorenjska, enote Tržič, pri nabiralniku za vloge. Izpolnjeno vlogo stranke lahko pošljejo po pošti, e-pošti ali jih oddajo v nabiralnik za vloge na enoti Tržič,« je napotke strnila Sabina Jagodnik, pomočnica direktorice CSD Gorenjska, enota Tržič.

Stranke naprošajo, da zaradi lažje in hitrejše komunikacije na vlogi navedejo tudi svojo kontaktno številko, vlogi pa obvezno priložijo izpis prometa na vseh računih vseh oseb za zadnje 3 mesece pred oddajo vloge in dokazila o materialni ogroženosti (npr. sklep delodajalca, sporazum o prenehanju delovnega razmerja, dopis delodajalca o prenehanju opravljanja dejavnosti, ipd..). Za dodatne informacije so dosegljivi na telefonski številki 04 59 71 200.

- O dodatnih preventivnih ukrepih poslovanja poročajo iz Gorenjske banke. Z današnjim dnem (24. marec 2020) uvajajo dodatne preventivne ukrepe za preprečitev širjenja s koronavirusom. Začasno zaprtim poslovalnicam se do nadaljnjega pridružujejo poslovalnica Savski otok, Plavž, Bistrica pri Tržiču ter poslovalnica Grenc. S takšnimi ukrepi želijo v trenutnih razmerah v kar največji meri prispevati k zaustavitvi širjenja z okužbo koronavirusa ter podpreti gibanje #ostanidoma vseh posameznikov, izkazati podporo in spoštovanje našemu zdravstvenemu osebju ter povečati varnost pri poslovanju za komitente ter zaposlene.

- Za zdaj ni dokazov o preživetju SARS-CoV-2 v odplakah. WHO navaja, da se bo virus verjetno inaktiviral bistveno hitreje kot človeški enterovirusi za katere je znan prenos preko vode (npr. adenovirus, norovirus rota virus, HAV). Iz študij drugih korona virusov sklepajo, da toplota, visok ali nizek pH, sončna svetloba in običajni dezinficiensi kot je klor vsi pospešijo propad virusa (opomba: WHO poimenuje SARS-CoV-2 kot COVID-19). Po do sedaj znanih podatkih je tveganje za prenos SARS-CoV-2 preko odpadnih vod nizko. Za zdaj še ni dokazov, da bi se SARS-CoV-2 prenašal preko kanalizacijskih sistemov z odpadno vodo z obdelavo ali brez.

- Občina Tržič poskuša pridobiti še dodatne prostovoljce za oskrbo.
- Pregledniška služba Komunale Tržič na terenu ne opaža posebnosti. Ljudje se držijo navodil glede prepovedi zbiranja na javnih površinah.
- Policija Tržič ne zaznava večjih kršitev, bodo pa izvajali poostren nadzor okoli odprtih trgovin.
- Štab Civilne zaščite Občine Tržič stalno spremlja stanje na terenu in ne zaznava posebnosti.
- V primeru zaostritve državnih ukrepov bo Štab Civilne zaščite Občine Tržič izvedel korespondenčni sestanek s podjetji, ki vršijo proizvodnjo.
- Upravljavec javnih površin in igrišč BIOS ne zaznava posebnosti, ljudje se držijo prepovedi in opozoril.
- Prihaja do pritiskov glede dobave zaščitne opreme, za katero je Štab Civilne zaščite Občine Tržič zbiral informacije o dnevnih potrebah s strani kritične infrastrukture in trgovin. Prošnje za zaščitna sredstva prejemajo dnevno.
- Opaženo je bilo, da se posamezniki ne držijo odloka o visoki požarni ogroženosti in prepovedi kurjenja v naravi. Kršitelji bodo ustrezno obravnavani in sankcionirani s strani pristojnih institucij.


"Vemo, da je težko ostati doma in "čez noč" spremeniti utečene vsakodnevne opravke izven doma. V trgovino se odpravite po preudarnem premisleku, ali res prav danes potrebujemo to živilo, ali lahko jutri. Pri gibanju v naravi se izogibajte sprehajalnim potem k turističnim točkam, kjer lahko srečate večje število oseb. Posvetite se družini in otrokom ter iz podstrešij in spodnjih omaric v dnevni sobi poiščite stare igre, ki so v dobi informatike pozabljene. Pozivamo vas tudi v imenu zdravstvenih delavcev, pripadnikov civilne zaščite, gasilcev, drugih reševalnih služb, članov humanitarnih organizacij in še mnogih, ki poklicno in prostovoljno pomagajo ali pri oskrbi obolelih - okuženih ali pri oskrbi starejših onemoglih na domovih in drugih socialno ogroženih skupin občanov. Če ne morete sami v trgovino se lahko obrnete za pomoč na občine, ki so pripravile nujno oskrbo na domu. Poziv tudi vsem tistim, ki v teh dneh nemoteno delate, upoštevajte zaščitne ukrepe delodajalca, pazite nase in na sodelavce, pazite na medsebojno razdaljo. Če ne mislite na lastno varnost, pa pomislite na varnost sokrajanov in tistih, ki v teh dneh delajo za našo skupno oskrbo.

Skupaj poskrbimo, da se okužba ne bo širila naprej in OSTANITE ZDRAVI," je v sporočilu zapisal Klemen Šmid, poveljnik Regijskega štaba Civilne zaščite za Gorenjsko.

Tržnica v Tržiču normalno obratuje. Številne lokalne skupnosti so tržnice v skrbi za zdravje in varnost občank in občanov v tem času zaradi epidemije Covid-19 zaprle. Prodaja na tržnicah se večinoma izvaja na odprtem prostoru, kjer je z ustreznimi organizacijskimi ukrepi lažje zagotoviti bolj varno oskrbo državljank in državljanov s hrano kot v zaprtih prostorih. »Z vladnim odlokom, ki ureja začasno prepoved ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom Republike Slovenije, prodaja živil na tržnicah namreč ni prepovedana. Je pa prepovedana prodaja drugih izdelkov (obutve, obleke, suhe robe in podobno). Spoštovani! Verjamem in zaupam vašim odločitvam. Samo skupaj lahko na podlagi trenutne izkušnje zgradimo varnejšo prihodnost. Tudi tako, da slovenskim družinskim kmetijam omogočimo, da našim državljanom ponudijo svoje pridelke,« je v razmislek slovenskim županjam in županom zapisala dr. Aleksandra Pivec, ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

V Zavetišču Ljubljana se pripravljajo na sprejem zapuščenih živali hospitaliziranih skrbnikov. Protokol prevzema zapuščene živali na terenu poteka na prijavo pristojnih služb in/ali ob prisotnosti policije. V primeru zapuščene živali katere edini skrbniki so bili hospitalizirani zaradi COVID-19 sprejme zavetišče po posebnem protokolu. Intervencijsko ekipo s strani zavetišča predstavljata veterinar in oskrbnik živali, ki ukrepata ob prisotnosti pristojnih služb (Policija, uradni veterinar). Ob tem nosita primerno zaščito. Celoten protokol je zapisan na spletni strani: www. zavetisce-ljubljana.si. Za več informacij so vam v Zavetišču Ljubljana na voljo na telefonski številki 01/256 02 79 in na info@zavetisce-ljubljana.si.

- Zdravstveni dom Tržič trenutno deluje v omejenem obsegu v skladu z navodili Ministrstva za zdravje in NIJZ. Zaradi pomankanja zaščitne opreme je zdravstvenemu osebju Štab Civilne zaščite Občine Tržič odstopil deset zaščitnih oblek tyvek, saj svojih naročenih zaščitnih sredstev še niso prejeli. Podjetje PAKIRNICA TIMS d.o.o. pa je Zdravstvenemu domu Tržič doniralo 20 kartonov zaščitnih rokavic, čaje, sladkor in ostale izdelke za spodbudo pri opravljanju svojega dela. Prav tako je občanom Tržiča razdelilo 1000 kg sladkorja.

- Od 21. marca 2020 dalje je Lekarna Tržič odprta od ponedeljka do petka od 8. do 16. ure, ob sobotah pa od 8. do 12. ure.

- Če se bo stanje glede upoštevanja pravil in odredb glede gibanja na prostem in ostalih stvari poslabšalo, bo Štab Civilne zaščite Občine Tržič občane o pravilih začel obveščati tudi po megafonih.

- Občina Tržič je odprla posebno linijo za informiranje občanov. Telefonska številka je 04 597 15 10 (tajništvo Občine Tržič), kjer smo od ponedeljka do petka dosegljivi od 7. do 15. ure. Kontakt je možen tudi preko elektronske pošte obcina@trzic.si.
- Odgovorna oseba na Občini Tržič za pomoč pri oskrbi občank in občanov je Dušan Bodlaj. Je v stalnem kontaktu s predsedniki krajevnih skupnosti in drugimi prostovoljci glede novih potreb po oskrbi. Dosegljiv je preko elektronske pošte dusan.bodlaj@trzic.si, lahko pa se krajani obrnejo tudi na svoje predsednike krajevnih skupnosti, ki bodo potrebe sporočili naprej.

- Za nudenje psihosocialne pomoči je v delovnem času CSD Gorenjska, enote Tržič aktivirana tel. št. 041 396 191.
Občanke in občani, ki so zaradi trenutnih razmer v stiski, lahko pokličejo še na:
- Klic v duševni stiski 01 520 99 00 (vsak dan med 19. in 7. uro zjutraj).
- Zaupna telefona Samarijan in Sopotnik 116 123 (24 ur/na dan, vsak dan). Klic je brezplačen.
- TOM telefon za otroke in mladostnike 116 111 (vsak dan med 12. in 20. uro). Klic je brezplačen.
Aktualne informacije za občanke in občane so na voljo tudi na:
- spletni strani Občine Tržič (https://www.trzic.si/);
- spletni strani Moja občina/Tržič (https://www.mojaobcina.si/trzic/);
- uradnem Facebook profilu Občine Tržič (https://www.facebook.com/ObcinaTrzic/);
- in uradnem Twitter profilu Občine Tržič (https://twitter.com/obcinatrzic);
- spletni strani Vlade RS (https://www.gov.si/teme/koronavirus/);
- spletni strani NIJZ (www.nijz.si);
- spletni strani www.epidemija.si ;
- telefonski številki 080 1404 (Republiški klicni center – od 8. do 20. ure).

Skladno s sprejetimi navodili Ministrstva za zdravje sta v Osnovnem zdravstvu Gorenjske vzpostavljeni dve vstopni točki za obravnavo in odvzem brisov oseb s sumom na okužbo s COVID-19, in sicer:
• Lokacija urgentnega centra OE ZD Jesenice se nahaja v Urgentnem centru SB JESENICE, Cesta maršala Tita 112, 4270 Jesenice;
• Lokacija Zdravstvenega doma Kranj se nahaja v Zdravstvenem domu Kranj, Gosposvetska ulica 10, 4000 Kranj.
Na Občini Tržič vas ponovno prosimo in pozivamo, da ukrepe in navodila dosledno upoštevate. Štab civilne zaščite Občine Tržič je v nenehni pripravljenosti in sodeluje z vsemi institucijami v občini Tržič, ki skrbijo za varnost in javno zdravje.


Občine ustanoviteljice, Lekarniška zbornica Slovenije, Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije OE Kranj obveščajo, da so v skladu s priporočilom Ministrstva za zdravje glede možnih sprememb v organiziranosti dela v lekarnah ter lekarniške dejavnosti v povezavi z izvajanjem zaščitnega ukrepa za namen preprečevanja širjenja okužb s korona virusom, spremenili odpiralne čase lekarn. Od 21. marca 2020 bo Lekarna Tržič odprta od ponedeljka do petka od 8. do 16. ure, ob sobotah pa od 8. do 12. ure.

Pomemben vzrok za skrajševanje delovnega časa lekarn je tudi nejasnost pri zagotovitvi zaščitne opreme za zaposlene. Trenutno so prepuščeni volji dobaviteljev oziroma proizvajalcev zaščitne opreme in od njih le to kupujejo v izredno majhnih količinah po ekstremno visokih cenah. Za naslednji teden pa nimajo več zagotovila, da bodo zaščitno opremo za zaposlene sploh dobili. Lekarne bodo od sobote, 21. 3. 2020 do nadaljnjega oz. v času izrednih razmer odprte po spremenjenih urnikih. Spremenili so tudi urnik dežurne službe.

Ukinili so nočno dežurno, za prevzem nujnih zdravil pa podaljšali popoldansko izmeno v lekarni Kranj do 22. ure. Dnevna dežurna služba je organizirana ob nedeljah in praznikih po urnikih: Lekarna Kranj od 8. do 22. ure, Lekarna Jesenice od 9. do 17. ure, Lekarna Škofja Loka od 9. do 17. ure. V tem času ne bodo obračunavali lekarniške dežurne takse.

- Štab Civilne zaščite Občine Tržič je po novih usmeritvah pripravil oceno potreb za zaščitna sredstva, ki je bila do enajste ure dopoldne posredovana na regijski štab.

- Štab Civilne zaščite Občine Tržič je pripravil obrazce za ugotavljanje potreb po zaščitni opremi, prav tako preko posebnega obrazca vodi evidenco prejetih in izdanih zaščitnih sredstev.

- Občanke in občane opozarjamo na spoštovanje novega Odloka o začasni prepovedi zbiranja ljudi na javnih shodih in javnih prireditvah ter drugih dogodkih na javnih krajih v Republiki Sloveniji, ki je vstopil v veljavo 20. 3. 2020 ob polnoči.

- S strani pregledniške službe Komunale Tržič je bilo opaziti, da ljudje v večini spoštujejo navodila za preprečevanje širjenja korona virusa.

- Pred Kmetijsko zadrugo Tržič so se pojavljale težave glede nespoštovanja sprejetih ukrepov glede omejitve širjenja korona virusa. Posredovala je policija in na spoštovanje pravil in odredb opozorila tako stranke kot poslovodjo trgovine.

- Dnevno se javljajo novi prostovoljci nevladnih organizacij.

- V kontakt s Štabom Civilne zaščite Občine Tržič je stopil tudi Center za socialno delo Tržič, ki zaenkrat deluje po svojem ustaljenem protokolu. Zaprosili so za dodatna zaščitna sredstva.

- S strani Štaba Civilne zaščite Občine Tržič je bil opravljen pregled najbolj naseljenih območji Tržiča. Večina ljudi je doma in omejitve spoštuje.

- Policisti Policijske postaje Tržič redno izvajajo svoje naloge nadzora in ne zaznavajo posebnosti.


Spoštovani,
v kolikor želite biti dnevno obveščeni o aktualnem dogajanju na občini in v Občini Tržič, Vas naprošamo, da nam sporočite vaš elektronski naslov na media.butik@siol.net in dodali vas bomo še med naše prejemnike obvestil.


Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje R A Z G L A Š A veliko požarno ogroženost naravnega okolja od 20. marca 2020 na območju celotne države. Razglas ne velja za območja s snežno odejo. Z dnem razglasitve velike požarne ogroženosti je v naravnem okolju poleg požiganja in odmetavanja gorečih ali drugih predmetov ali snovi, ki lahko povzročijo požar, prepovedano tudi kuriti, kuriti kresove, požigati na območjih ob infrastrukturnih objektih, izven pozidanih površin uporabljati predmete, naprave ali izvajati aktivnosti, ki lahko povzročijo požar ter izvajati ognjemete. Pristojni organi bodo v času razglašene velike požarne ogroženosti naravnega okolja izvajali poostren nadzor.

- Civilna zaščita Občine Tržič je v skladišču preverila zalogo spalnih vreč in postelj. Trenutno je na zalogi 30 postelj in 30 spalnih vreč.

- Po nalogu Štaba Civilne zaščite Občine Tržič bo Komunala Tržič med izvajanjem pregledniške službe poročala o stanju na terenu glede zadrževanja oseb na prostem.

- Iz Urada za zaščito in reševanje RS so prišle nove usmeritve glede priprave ocene potreb zaščitne opreme. V izdelavi je nov seznam upravičencev.

- Redarska služba izvaja pregled terena glede gibanja na prostem in opozarja ljudi na spoštovanje sprejetih ukrepov in priporočil.

- Župnijska Karitas Tržič-Bistrica je ponudila pomoč prostovoljcev, zato so bili napoteni na koordinatorja prostovoljcev in oskrbe prebivalcev Dušana Bodlaja.

- Občina Tržič je 16. marca 2020 zaklenila otroška igrišča, kjer to ni možno, pa s trakom ogradila igrala z namenom preprečevanja druženja mladine. Medobčinsko redarstvo ugotavlja, da še vedno prihaja do druženja (med drugim tudi plezanja čez zaklenjeno ograjo), največ v popoldanskem času in to kljub pozivom pristojnih služb, da naj v teh časih raje ostanejo doma. Redarstvo bo skupaj s policijo nadaljevalo večkratne kontrole otroških igrišč in parkov, prav tako bodo pozorni na skupinska druženja na klopeh.

- Na Policijski postaji Tržič trenutno ne zaznavajo kakšnih posebnosti.

- Iz Zdravstvenega doma Tržič sporočajo, da trenutno še ne potrebujejo pomoči.

- Rednih in periodičnih dimnikarskih storitev zaradi preprečevanja razširjanja virusa NI dovoljeno izvajati, zaradi neposrednih stikov s potrošniki, zlasti tudi s starejšimi. Kot določa izjema 2. člena Odloka o začasni prepovedi prodaje blaga in storitev, se lahko izvajajo izključno izredne storitve, kot na primer dimniški požari, uhajanja ogljikovega monoksida ali zamašitev peči ali dimnika. S temi dimnikarskimi storitvami se v tej izredni situaciji preprečuje neposredno ogrožanje javne varnosti in zdravja. Več informacij si lahko preberete na:
https://www.dovrtel-sistemi.si/prepoved-izvajanja-rednih-in-periodicnih-dimnikarskih-storitev-v-casu-epidemije-koronavirus 

- V tržiškem podjetju KVIBO d.o.o. se zavedajo, da je v tej situaciji izjemno pomembno zagotoviti čim manjši stik z zunanjim svetom. Zato nudijo oskrbo z živili, ki jih dostavijo na dom, naroči pa jih lahko vsaka fizična oseba. Dostava je opravljena v čim krajšem času s čim manj stika, vozniki pa so opremljeni z zaščitnimi maskami in rokavicami. Naročnikom lahko dostavijo vsa osnovna živila kot so moka, jajca, mleko, olje, kis, riž, testenine, sveže in zamrznjeno meso in mesni izdelki, konzervirana živila, sveža in zamrznjena zelenjava, zamrznjeno sadje in izdelki iz testa. Občani lahko naročilo oddajo med 7. in 18. uro na telefonsko številko 04/598 15 15, pošljejo naročilo preko elektronske pošte na naslov narocila@kvibo.si ali pa preko spletne trgovine http://kvibo.si/trgovina/. Plačilo je možno z gotovino ali po predračunu.

»Za nami je naporen teden aktivnosti, povezanih s preprečevanjem širjenja novega koronavirusa. Hvala vsem sodelujočim, ki s svojim korektnim, vestnim in profesionalnim delom pripomorete k temu, da je naša občina seznanjena, previdna in kar se da uspešna pri omejevanju bolezni. Le s skupnimi močmi bomo uspešni pri reševanju problema,« je ob koncu tedna v zahvalo zapisal Peter Rotar, poveljnik Štaba Civilne zaščite Občine Tržič.
Na Občini Tržič vas ponovno prosimo in pozivamo, da ukrepe in navodila dosledno upoštevate. Štab civilne zaščite Občine Tržič je v nenehni pripravljenosti in sodeluje z vsemi institucijami v občini Tržič, ki skrbijo za varnost in javno zdravje.

Aktualne informacije za občanke in občane so na voljo tudi na:
- spletni strani Vlade RS (https://www.gov.si/teme/koronavirus/);
- spletni strani NIJZ (www.nijz.si);
- spletni strani www.epidemija.si;
- telefonski številki 080 1404 (Republiški klicni center – od 8. do 20. ure);
- spletni strani Občine Tržič (https://www.trzic.si);
- spletni strani Moja občina/Tržič (https://www.mojaobcina.si/trzic/)
- uradnem Facebook profilu Občine Tržič (https://www.facebook.com/ObcinaTrzic/);
- in uradnem Twitter profilu Občine Tržič (https://twitter.com/obcinatrzic).


Protokol dostave nujnih živil v Krajevni skupnosti Sebenje:

- Dostava živil se izvaja od ponedeljka do sobote.
- Krajan/ka KS Sebenje pokliče na objavljen kontakt.
- Prostovoljec zbira naročila do 13. ure.
- Prostovoljec javi enkrat dnevno naročila v trgovino Markič v Žiganji vasi (lahko osebno, lahko po elektronski pošti).
- V trgovini blago pripravijo in vsakemu paketu / vrečki priložijo izdan račun za vsebino paketa/vrečke.
- Prostovoljec v trgovini Markič prevzame blago in ga v popoldanskem času (do 17. ure) dostavi do naročnika. Pri tem mora biti pozoren, da je dostavni čas čim krajši, v kolikor gre za zamrznjene izdelke oz. izdelke iz hladilnika.
- Ob dostavi naročniku mora prostovoljec obvezno uporabljati zaščitno opremo (rokavice in masko), ki jo dobi v Štabu Civilne zaščite Občine Tržič, kljub temu pa mora prostovoljec paziti na svojo varnost in čim manjši kontakt z naročnikom.
- Naročnik prostovoljcu plača za dostavljeno blago.
- Prostovoljec po končani dostavi še isti dan odnese prejeti denar v trgovino Markič.
- Prostovoljec redno vodi evidenco na obrazcu in ga tedensko pošilja po e-pošti podžupanu Občine Tržič Dušanu Bodlaju (dusan.bodlaj@trzic.si), poveljniku Štaba Civilne zaščite občine Tržič Petru Rotarju (pero.rotar@gmail.com) in v vednost KS Sebenje (ks.sebenje@gmail.com).

Protokol dostave zdravil iz lekarne v Krajevni skupnosti Sebenje:

- Dostava zdravil se izvaja ob sredah. V kolikor se bo pokazala potreba po pogostejšem intervalu, bo dostava iz lekarne pogostejša.
- Krajan/ka KS Sebenje pokliče na objavljen kontakt.
- Prostovoljec zbira naročila do srede, do 13. ure. Ob naročilu vedno povpraša naročnika, če je potrebno v lekarni doplačilo za zdravila.
- Prostovoljec v popoldanskem času obišče naročnika in prevzame zdravstveno kartico in denar za doplačilo zdravil. Pri tem mora prostovoljec obvezno uporabljati zaščitno opremo (rokavice in masko), ki jo dobi v Štabu Civilne zaščite Občine Tržič, paziti na svojo varnost in čim manjši kontakt z naročnikom.
- Prostovoljec v lekarni prevzame zdravila in jih še isti dan dostavi do naročnika. Pri tem mora biti pozoren, da naročniku vrne kartico zdravstvenega zavarovanja in da naročniku vrne denar, ki je morebiti ostal pri doplačilu zdravil.
- Ob dostavi naročniku mora prostovoljec obvezno uporabljati zaščitno opremo (rokavice in masko), ki jo dobi v Štabu Civilne zaščite Občine Tržič, kljub temu pa mora prostovoljec paziti na svojo varnost in čim manjši kontakt z naročnikom.
- Prostovoljec redno vodi evidenco na obrazcu in ga tedensko pošilja po e-pošti podžupanu Občine Tržič Dušanu Bodlaju (dusan.bodlaj@trzic.si), poveljniku Štaba Civilne zaščite občine Tržič Petru Rotarju (pero.rotar@gmail.com) in v vednost KS Sebenje (ks.sebenje@gmail.com).

- Gasilska zveza Tržič, Občinski štab Civilne zaščite Tržič in Občina Tržič pozivajo vse občane k previdnosti pri uporabi odprtega ognja in doslednemu izogibanju kurjenja v naravnem okolju. Z vašim odgovornim obnašanjem in upoštevanjem tega poziva boste zmanjšali možnost za nastanka požara in ne boste po nepotrebnem izpostavljali in obremenjevali gasilcev ter reševalcev, ki moramo v času posebnih ukrepov za zajezitev širjenja novega korona virusa biti na voljo za zagotavljanje drugih oblik pomoči.

- Pred Zdravstvenim domom Tržič je postavljen še drugi kontejner, ki je namenjen triaži. S ciljem preprečevanja širjenja okužb s korona virusom med prebivalstvom, je vstop v ZD Tržič omejen in poteka izključno preko triažnega mesta (glavni vhod v Zdravstveni dom). Zdravstveni dom je na svoji spletni strani www.zd-trzic.si izdal tudi Obvestilo za uporabnike storitev Zdravstvenega doma Tržič v trenutni epidemiološki situaciji. Komunalno podjetje Tržič je poskrbelo za zaščito prehoda med kontejnerji z ograjo.

- Občinske službe glede na naloge uspešno sprejemajo število prostovoljcev.

- Ljudje se po posameznih območjih držijo pravil, na določenih pa ne. Ponovno naprošamo, da upoštevate priporočila NIJZ glede zaščite epidemije korona virusa. Občina bo, kljub opozorilu člana Štaba Civilne zaščite Tržič, po potrebi stopila v stik z morebitnimi kršitelji.

- Aktivnosti Komunale Tržič ob izvajanju ukrepov preprečevanja širjenja korona virusa:
• Razdelitev vseh enot potrebnih za opravljanje GJS v dve skupini, ki se tedensko izmenjujeta pri delu.
• Prenehanje vseh osebnih stikov s strankami (uradne ure, blagajna).
• Prenehanje vseh del, pri katerih prihaja do kontakta s strankami (menjave vodomerov, osebni popisi vodomerov, praznjenje greznic, kosovni odvozi odpadkov).
• Opozarjanje glede pomembnosti skrbi za osebno higieno.
• Zaprtje zbirnega centra.
• Za vse zaposlene in sicer odvisno od delovnega okolja (pogrebna, snaga, voda) uporaba potrebne zaščitne opreme (maske, oblačila).
• Namestitev razkužil v vsa vozila in pisarne.
• Ozaveščanje in obveščanje občanov preko Facebook strani o vseh ukrepih in aktualnih navodilih NIJZ, Komunale Tržič in drugih institucij.
• Zagotavljanje dežurnih delavcev v primeru intervencij.

Dežurne službe zaradi zgoraj naštetih ukrepov delujejo nemoteno.

Komunalno podjetje Tržič občanom svetuje, da zaradi zaprtja Zbirnega centra v Kovorju ne odlagajo odpadkov ob eko otokih.

- Gorska reševalna služba Tržič naproša vse občane ki se gibljejo v naravi, da se izogibajo zahtevnejšim gorskim potem in s tem zmanjšajo možnost nesreč in po nepotrebnem izpostavljanju reševalcev in samih sebe.
- Dušan Bodlaj, odgovorna oseba na Občini Tržič za pomoč pri oskrbi občank in občanov, je v stalnem kontaktu s predsedniki krajevnih skupnosti in drugimi prostovoljci glede novih potreb po oskrbi.

- V podjetju BIOS, ki je upravljalec igrišč in javnih površin opažajo, da se ljudje ne držijo prepovedi uporabe igrišč in igral. V tem času je primernejše, da se ljudje gibljejo v naravi, ki jo imamo v Občini Tržič v izobilju.

- Štab Civilne zaščite Tržič je izdal dve opozorili. Prvo je bilo preko elektronske pošte posredovano vsem predsednikom krajevne skupnosti in se nanaša na neupoštevanje uporabe zaprtih igrišč in igral. Štab je predsednike krajevnih skupnosti pozval, naj opozorila izobesijo na igriščih in še sami apelirajo na prebivalce. Drugo opozorilo je namenjeno osebam, ki jim je bila določena izolacija, pa se teh napotkov ne držijo.

- Policija Tržič še vedno izvaja aktivnosti na terenu in sproti obvešča Štab Civilne zaščite Tržič o situaciji.

- Odpadke v gospodinjstvih z bolniki, ki kažejo znake bolezni koronavirusa COVID-19 se lahko odvrže izključno v posodo za mešane komunalne odpadke. Ministrstvo za okolje in prostor sporoča, da odpadki osebe, ki kažejo znake bolezni koronavirusa COVID-19, vključno z materialom za enkratno uporabo, ki ga uporablja bolna oseba in njeni negovalci (na primer rokavice, robci in maske) ter, kadar je to primerno, osebna zaščitna oprema zdravstvenega osebja (v primeru obiska bolnika če to ni drugače urejeno), odložijo v plastično vrečko za smeti, nameščeno v prostoru. Plastično vrečko je treba tesno zapreti (zavezati, zalepiti) tako, da raztresanje vsebine odpadkov ni možno. Zaprto vrečo je treba nato odložiti v posodo za zbiranje mešanih komunalnih odpadkov (črna/zelena posoda) in nikakor ne v zabojnike namenjene zbiranju ločenih frakcij odpadkov - biološki odpadki, embalaža iz plastike, kovin in sestavljenih materialov, ki se po sistemu od vrat do vrat zbirajo pri uporabnikih. Prav tako rokavice iz lateksa ali podobnih materialov, ki se uporabljajo za nakupe ali druge namene, niso embalaža in zato ne sodijo v posodo za embalažo (rumene barve).

Na Občini Tržič vas ponovno prosimo in pozivamo, da ukrepe in navodila dosledno upoštevate. Štab civilne zaščite Občine Tržič je v nenehni pripravljenosti in sodeluje z vsemi institucijami v občini Tržič, ki skrbijo za varnost in javno zdravje.


»Epidemije si Tržičani nismo želeli in je nismo izbrali sami. To, kako varno in samozaščitno jo bomo preživeli, pa odločamo sami. Prav vsakdo od nas. V Tržiču na srečo še ni nobenega potrjenega primera bolezni. Pripravljamo pa se nanjo od prvega dne naprej in vse nujno je bilo že postorjeno. Štab Civilne zaščite dela prizadevno in usklajeno, v Zdravstvenem domu Tržič so pripravljeni in opremljeni, med nami občani je solidarnosti veliko,« pravi mag. Borut Sajovic, župan Občine Tržič, ki računa, da bomo solidarnost ob nadaljnjem razpletu še potrebovali. »Računam prav na vsakega od vas. Največ zagotovo pri varstvu otrok in oskrbi ljudi na domovih. Tržiču vojne, ujme, nesreče nikoli niso prizanašale, vedno pa smo iz njih izšli kot zmagovalci. Tudi tokrat bo tako. Zato ostanimo zdravi, ostanimo doma in na varen način z veliko solidarnosti stopimo skupaj in si medsebojno pomagajmo,« občanke in občane nagovarja tržiški župan mag. Borut Sajovic.

- V občini Tržič zaenkrat še nimamo potrjenega okuženega s koronavirusom. Oskrba občanov poteka po načrtu, prav tako obveščanje. Občina, ki je prevzela obveščanje javnosti, vsak dan izda sporočilo za javnost, ki vsebuje informacije tako delovanja Štaba Civilne zaščite kot občine.

- Pomoč pri oskrbi občanov in občank z osnovnimi življenjskimi potrebščinami so glede na včerajšnje povpraševanje ponudili KS Mesto, KS Kovor in KS Podljubelj, v primeru potrebe po zaščitni opremi kontaktirajo Štab Civilne zaščite.

- V delu je izdelava novega seznama za opreme regij z zaščitno opremo. Potrebno je pridobiti podatke o dnevnih potrebah po zaščitnih sredstvih pri upravičencih na območju občine.

- V sistem pomoči se vključi tudi organizacija AURIS - medobčinsko društvo gluhih in naglušnih za Gorenjsko, podružnico imajo tudi v Tržiču. So izvajalci osebne asistence, dodamo jih na seznam za zaščitna sredstva.

- Za nudenje psihosocialne pomoči je v delovnem času CSD Gorenjska, enota Tržič aktivirana tel. št. 041 396 191.

- Iz Doma Petra Uzarja so sporočili, da oskrba z njihove strani poteka po ustaljenem protokolu in da zaenkrat ne potrebujejo pomoči.

- V Križah na igrišču še vedno prihaja do zbiranja in druženja večje skupine ljudi. Policisti bodo opravljali kontrolo okolice igrišč in opozarjali občane na neprimernost druženja glede na težave (širjenje nalezljivih bolezni), s katerimi se srečujemo zadnje dni. V primeru zaznave vandalizma bodo zoper kršitelje tudi ukrepali v skladu z zakonodajo.

- Aktivnosti Štaba Civilne zaščite Tržič še vedno v veliki meri potekajo preko telefona in elektronske pošte. Člani so v stalnem medsebojnem kontaktu.

- Skladno s sprejetimi navodili Ministrstva za zdravje sta v Osnovnem zdravstvu Gorenjske vzpostavljeni dve vstopni točki za obravnavo in odvzem brisov oseb s sumom na okužbo s COVID-19, in sicer:

  • Lokacija urgentnega centra OE ZD Jesenice se nahaja v Urgentnem centru SB JESENICE, Cesta maršala Tita 112, 4270 Jesenice;
  • Lokacija Zdravstvenega doma Kranj se nahaja v Zdravstvenem domu Kranj, Gosposvetska ulica 10, 4000 Kranj;

Organizirani pa sta tudi dve dežurni zobozdravstveni ambulanti:

  • Lokacija Zobna Poliklinika Kranj se nahaja v Zobni polikliniki Kranj, Gosposvetska ulica 10 b, 4000 Kranj; telefon 04 2082 418;
  • Lokacija Osnovna šola Staneta Žagarja se nahaja v Osnovni šoli Staneta Žagarja, Cesta 1. Maja 10a, 4000 Kranj; telefon 04 2330 574.

- Podžupan Občine Tržič Dušan Bodlaj je odgovorna oseba za komunikacijo s krajevnimi skupnostmi v občini Tržič. Predsednice in predsedniki krajevnih skupnosti so bili preko elektronske pošte obveščeni glede težav oskrbe občank in občanov z osnovnimi živili, zdravili in ostalimi nujno potrebnimi dobrinam. Prostovoljcem bo Štab civilne zaščite Občine Tržič priskrbel zaščitno opremo, ki jo potrebujejo pri tovrstnih stikih, v primeru večjih potreb po tovrstni pomoči, pa je v Občinski upravi pripravljeno tudi vozilo za razvoz.

- Ekipa Kemične čistilnice Polonca sporoča, da so se zaradi nastale situacije sprostile kapacitete za pranje in so pripravljeni pomagati. Vsak dan lahko BREZPAČNO odpeljejo, operejo in pripeljejo nekaj kilogramov perila za tiste najbolj ranljive, ki tega zdaj ne zmorejo. Dosegljivi so na številki 040/567-636.

Na Občini Tržič vas ponovno prosimo in pozivamo, da ukrepe in navodila dosledno upoštevate. Sprejemanje ukrepov, brez upoštevanja, kot je pokazala tudi praksa po drugih državah, nima pravega učinka. Ključ do uspeha je torej dosledno upoštevanje navodil in ukrepov države, katerih poglavitni namen je obvarovati človeška življenja in zajeziti epidemijo. Štab civilne zaščite Občine Tržič je v nenehni pripravljenosti in sodeluje z vsemi institucijami v občini Tržič, ki skrbijo za varnost in javno zdravje. O nadaljnjih aktivnostih in ukrepih boste sproti obveščeni.

Aktualne informacije za občanke in občane so na voljo tudi na:
- spletni strani Vlade RS (https://www.gov.si/teme/koronavirus/);
- spletni strani NIJZ (www.nijz.si);
- spletni strani www.epidemija.si;
- telefonski številki 080 1404 (Republiški klicni center – od 8. do 20. ure);
- spletni strani Občine Tržič (https://www.trzic.si);
- uradnem Facebook profilu Občine Tržič (https://www.facebook.com/ObcinaTrzic/);
- in uradnem Twitter profilu Občine Tržič (https://twitter.com/obcinatrzic).


Spoštovani,

v nadaljevanju vas obveščamo o novih izvedenih aktivnostih Občine Tržič in Štaba civilne zaščite Občine Tržič za zajezitev epidemije koronavirusa COVID-2019 do danes, torka, 17. 3. 2020, do 11. ure:

- Občina Tržič je v sodelovanju z Zdravstvenim domom Tržič slednjemu odstopila kontejner s strani Nogometnega kluba Tržič. Postavljen je pred ZD Tržič in je namenjen triaži.

- Štab civilne zaščite Občine Tržič je v stalnem stiku z ZD Tržič glede zahtev, preventivno jim je bilo dodeljeno 50 mask in 100 parov rokavic, ker njihova naročila še niso bila dobavljena.

- Povezali smo se z podjetjem ECP d.o.o, ki ima skladišča stacionirana v občini Tržič. Podjetje ima možnost zagotoviti razkužilna sredstva za površine.

- Za nudenje psihosocialne pomoči je v delovnem času CSD Gorenjska, enote Tržič aktivirana tel. št. 041 396 191. Občanke in občani, ki so zaradi trenutnih razmer v stiski, lahko pokličejo še na:
- Klic v duševni stiski 01 520 99 00 (vsak dan med 19. in 7. uro zjutraj).
- Zaupna telefona Samarijan in Sopotnik 116 123 (24 ur/na dan, vsak dan). Klic je brezplačen.
- TOM telefon za otroke in mladostnike 116 111 (vsak dan med 12. in 20. uro). Klic je brezplačen.

- Podžupan Občine Tržič Dušan Bodlaj je odgovorna oseba za komunikacijo s krajevnimi skupnostmi v Občini Tržič. Predsednice in predsedniki krajevnih skupnosti so bili preko elektronske pošte obveščeni glede problemov oskrbe občank in občanov z osnovnimi živili, zdravili in ostalimi nujno potrebnimi dobrinam. Prostovoljcem bo Štab civilne zaščite Občine Tržič priskrbel zaščitno opremo, ki jo potrebujejo pri tovrstnih stikih, v primeru večjih potreb po tovrstni pomoči, pa je v Občinski upravi pripravljeno tudi vozilo za razvoz.

- Po navodilu države je Občina Tržič začasno zaprla tudi zbirni center v Kovorju. Pripeljane kosovne odpadke gospodinjstev se lahko odlaga v zato pripravljene kontejnerje pred vhodom centra.

- S ponedeljkom, 16. 3. 2020 so se zaprla vsa otroška igrišča in javne površine v upravljanju podjetja BIOS. Štab civilne zaščite Občine Tržič je Policijo Tržič zaprosil, da po svojih zmožnostih in kapacitetah poskuša pogosteje izvajati nadzor na posameznih lokacijah igrišč, ki niso fizično ograjena.


Petek, 13. 3. 2020
V zgodnjih jutranjih urah je bil aktiviran Štab civilne zaščite Občine Tržič.

Sobota, 14. 3. 2020
- Na GARS v Kranju je potekal sestanek na temo Občinskih Štabov civilne zaščite, kjer je regijski poveljnik podal točna navodila vsem poveljnikom občinskih štabov in županom v primeru pojava koronavirusa.

- Aktivirane so bile tudi ostale službe: Območna enota Rdečega križa Tržič, Karitas, tesno je sodelovanje z Domom Petra Uzarja Tržič in Centrom za socialno delo Tržič.

- Gasilska društva ostajajo v pripravljenosti za izvajanje operativnih nalog s področja gasilstva.

- Sestanek z zdravstvenim osebjem v Zdravstvenem domu Tržič. Pred zdravstvenim domom se je postavil šotor, ki je namenjen občankam in občanom kot zavetje pred vstopom v ZD Tržič.

Nedelja, 15. 3. 2020
- Štab civilne zaščite Občine Tržič je za reševalne službe dobavil dodatna zaščitna sredstva in opremo (zaščitni kombinezoni, maske, rokavice …).

Ponedeljek, 16. 3. 2020 (do 12.00 ure)
- S strani občinskega upravljavca javnih površin in igrišč BIOS so bila zaprta vsa otroška igrišča.

- Policija Tržič izvaja poostren nadzor z namenom preprečevanja zbiranja zaradi možnosti prenosa okužb, prav tako izvaja poostren nadzor na področju Zdravstvenega doma Tržič in v strnjenih naseljih.

- Občina Tržič je odprla posebno linijo za informiranje občanov, telefonska številka je 04 597 15 10 (tajništvo Občine Tržič), za informacije smo dosegljivi od 7. do 15. ure od ponedeljka do petka, kontakt je možen tudi preko elektronske pošte obcina@trzic.si.

- Za oskrbovanje prebivalcev na domu, za nujne primere, zaenkrat skrbita Dom Petra Uzarja Tržič in CSD Tržič. V primeru, da ljudje sami ne bodo mogli do osnovnih življenjskih potrebščin ali zdravil, naj potrebe javijo na zgoraj omenjeno telefonsko številko ali elektronski naslov. V primeru povečanega izbruha bolezni bo Civilna zaščita Občine Tržič zagotovila zadostno število dostavljavcev pomoči.

- Po odredbi Vlade RS vrata zapirajo vse vzgojno-izobraževalne ustanove, Občina Tržič in Civilna zaščita OT sta preko vikenda delovali v smeri zagotavljanja nujnega varstva za otroke zaposlenih v silah zaščite in reševanja, vendar je bil ta ukrep kasneje s strani Vlade RS preklican.

- Ustavljen je javni potniški promet (avtobusi in vlaki).

- Gostinski lokali in hoteli so zaprti.

- Zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije COVID-19 je Vlada RS na podlagi Zakona o nalezljivih boleznih izdala odlok, s katerim je začasno prepovedala ponudbo ter prodajo blaga in storitev neposredno potrošnikom na območju Republike Slovenije, z določenimi izjemami. Odlok je stopil v veljavo danes, 16. 3. 2020, ob 00.00 uri. Sem se uvrščajo nastanitvene, gostinske, velnes, športnorekreacijske, kinematografske, kulturne, frizerske, kozmetične in pedikerske storitve, kot tudi storitve iger na srečo in druge podobne dejavnosti. Odprte ostajajo trgovine z živili, lekarne, bencinski servisi, banke, pošte in trafike. Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) bo v 24 urah izdal tudi priporočila glede omejitev števila potrošnikov, ki so lahko hkrati v prostoru.

Na Občini Tržič vas ponovno prosimo in pozivamo, da ukrepe in navodila dosledno upoštevate. Sprejemanje ukrepov, brez upoštevanja, kot je pokazala tudi praksa po drugih državah, nima pravega učinka. Ključ do uspeha je torej dosledno upoštevanje navodil in ukrepov države, katerih poglavitni namen je obvarovati človeška življenja in zajeziti epidemijo.

POZIV DELODAJALCEM: ZAŠČITITE SVOJE ZAPOSLENE IN STRANKE

V četrtek, 12. 3. 2020 je Vlada RS razglasila epidemijo. Za zajezitev epidemije koronavirusa COVID-2019 so bili sprejeti že številni ukrepi. Razmere se iz dneva v dan spreminjajo, Slovenija je vstopila v t. i. 2. fazo in ukrepi se bodo v prihodnjih dnevih in tednih še zaostrovali. Ustanovljen je bil Krizni štab Republike Slovenije. Od danes naprej (ponedeljka, 16. 3. 2020), so do nadaljnjega zaprte vse vzgojno-izobraževalne ustanove v Republiki Sloveniji, ustavljen je javni potniški promet (avtobusi in vlaki), gostinski lokali in hoteli se zapirajo ...

Zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije COVID-19 je Vlada Republike Slovenije na podlagi Zakona o nalezljivih boleznih izdala odlok, s katerim je začasno prepovedala ponudbo ter prodajo blaga in storitev neposredno potrošnikom na območju Republike Slovenije, z določenimi izjemami. Odlok je stopil v veljavo danes, 16. marca 2020, ob 00.00 uri. Sem se uvrščajo nastanitvene, gostinske, velnes, športnorekreacijske, kinematografske, kulturne, frizerske, kozmetične in pedikerske storitve, kot tudi storitve iger na srečo in druge podobne dejavnosti.

Iz začasne prepovedi je izvzeta ponudba ter prodaja blaga in storitev potrošnikom na daljavo ter sledeče dejavnosti: prodajalne z živili vključno s prodajo kmetijskih pridelkov na kmetiji; lekarne; prodajalne z medicinskimi pripomočki in ortopedskimi pripomočki; program vrt in kmetijstvo v prodajalnah; kmetijske prodajalne; bencinske servise; banke; pošte; dostavne službe; trafike in kioske za prodajo časopisov in revij ter druge nujne storitve za zagotavljanje javne varnosti in zdravja.

Na Občini Tržič pozivamo in prosimo vse delodajalce, ki spadate pod zgoraj navedene izjeme, da nemudoma ustrezno zaščitite svoje zaposlene in stranke v vaših trgovinah. Samo z odgovorni ravnanjem bomo lahko zajezili epidemijo koronavirusa COVID-19 in preprečili eskalacijo. Vsem, ki ste že sprejeli in uvedli ukrepe za zaščito zaposlenih in strank pa se iskreno zahvaljujemo.


Občina Tržič je v minulih dneh sprejela vrsto ukrepov, ki so bili izvedeni za zajezitev epidemije koronavirusa COVID-2019. Na Občini Tržič smo pozvali in zaprosili vse delodajalce, ki spadajo pod izjeme, da nemudoma ustrezno zaščitijo svoje zaposlene in stranke v trgovinah. Samo z odgovorni ravnanjem bomo lahko zajezili epidemijo koronavirusa COVID-19 in preprečili eskalacijo. Vsem, ki ste že sprejeli in uvedli ukrepe za zaščito zaposlenih in strank pa se iskreno zahvaljujemo.

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...