Pojdi na glavno vsebino
iskanje meni

V Domu Petra Uzarja Tržič starostniki preko Skypa komunicirajo z domačimi

26. marec 2020

Tržiški starostniki v Domu Petra Uzarja preko Skypa komunicirajo z domačimi. Pri Župnijski karitas Križe so dobro pripravljeni na oskrbo krajanov s hrano in zdravili. Obveščamo vas tudi o novih izvedenih aktivnostih Občine Tržič in Štaba civilne zaščite Občine Tržič za zajezitev epidemije koronavirusa COVID-2019 do danes, četrtka, 26. 3. 2020, do 11. ure.

Iz Doma Petra Uzarja Tržič sporočajo, da so stanovalci zdravi, počutijo se dobro in imajo vse kar potrebujejo. Dokler se situacija ne uredi, prosijo vse svojce in znance, da stanovalcem ne nosijo kakršnihkoli stvari in hrane pred vrata doma, saj s tem vnašajo v dom tudi viruse, ki se na embalaži obdržijo kar nekaj časa. Skrb za zdravje je na prvem mestu. Nasmeh na njihove obraze pa lahko prikličete s povezavo preko video klica. V Skypovem imeniku jih najdete pod imenom DPU Trzic. Storitev video klica je po predhodnem telefonskem dogovoru (051 363 618) na voljo od ponedeljka do petka v dopoldanskem času. Pred dnevi so se razveselili tudi donacije treh telefonov s strani podjetja Telekom. »Imamo veliko srečo, da je dom postavljen na čudoviti lokaciji. Imamo ogromen zagrajen vrt, park, sadovnjak, cvetlična korita, številne klopi, poligon za vadbo in v lepem vremenu so stanovalci veliko na zraku. Poskrbimo, da jim čas čim hitreje mine,« trenutno stanje v domu opiše dr. Karmen Arko, direktorica Doma Petra Uzarja Tržič in sporoča, da so zaenkrat tako stanovalci kot zaposleni zdravi. »Z mlado, inovativno ekipo, ki jo imam okrog sebe, smo mogoče celo korak pred ukrepi vlade. Že sami smo uvedli merjenje temperature zaposlenim, ki so edini, ki trenutno vstopajo v dom. Če je imel kdo povišano temperaturo, je ostal doma, poslali smo ga tudi na testiranje. Tako kot povsod, imamo tudi mi nekaj težav z zaščitno opremo. Navadnih mask imamo sicer dovolj, nimamo pa pokrival in kombinezonov za kakšen primer pojava okužbe. To so stvari, ki nam jih bo vlada morala zagotoviti, če želimo našo trdnjavo držati čvrsto, brez vdora nevidnih sovražnikov,« še dodaja dr. Karmen Arko, direktorica Doma Petra Uzarja Tržič.

Občina Tržič že danes razmišlja za naprej, zato snujemo ukrepe, ki bodo dopolnjevali tiste, sprejete na državni ravni. Zavedamo se resnosti položaja in tudi ogromne gospodarske škode, ki nastaja zaradi nujnosti varovanja zdravja, zato tudi skrbno spremljamo sprejemanje ustreznih ukrepov na nivoju države in na njihovi podlagi pripravljamo svoje, ki jih bodo dopolnjevali.

Pri Župnijski karitas Križe so sestavili ekipo za pomoč pri oskrbi prebivalcev s hrano in zdravili. Pokrivali bodo območje celotne župnije, torej krajevnih skupnosti Križe, Sebenje, Senično in Pristava. Župnik Ivo Kožuh se je pogovoril s predstavniki vseh omenjenih krajevnih skupnosti, na spletu, v župnijskem listu in na oglasnih deskah pa bo objavil kontaktne številke. Tajnica Župnijske karitas Križe Hermina Krese, dr. med., se je z vodjo Civilne zaščite Občine Tržič dogovorila za prevzem zaščitne opreme.

- Občina Tržič je s strani Karitasa pridobila nove prostovoljce.

- Štab Civilne zaščite Občine Tržič išče alternativne rešitve za dobavo mask ter ostalih zaščitnih sredstev.

- Posamezna vaška igrišča so označena na neustrezen način, zato bo Štab Civilne zaščite Občine Tržič o tem obvestil upravljavca.

- Komunala Tržič v času epidemije koronavirusa ne bo izvajala brezplačnega kosovnega odvoza odpadkov in zbiranja nevarnih odpadkov iz gospodinjstev.

- Policija in ostale službe, ki delujejo na terenu, ne poročajo o posebnostih, smo pa z njimi v stalnem kontaktu v primeru, če bi prišlo do neupoštevanja ukrepov in odredb.

- V Štabu Civilne zaščite Občine Tržič so skupaj z lokalnimi podjetji izdelali popis o vrstah in zmožnostih pomoči krajanom.

- Zdravstveni dom Tržič je včeraj prejel manjšo državno pošiljko zaščitne opreme.

- Lekarna Tržič je odprta od ponedeljka do petka od 8. do 16. ure, ob sobotah pa od 8. do 12. ure.

- V času epidemije in kriznih vladnih ukrepov je še posebej pomembno, da smo do drugih strpni in potrpežljivi, saj se vsak posameznik odziva in prilagaja na spremembe življenja na svoj način. Nasvetov, kako se soočiti s spremembami, je veliko. Posredujemo vam nekaj tistih, ki vsebujejo koristne in celovite informacije in so vam lahko v pomoč tako pri delu kot v zasebnem življenju:
Kako otrokom predstaviti COVID 19?
https://www.kclj.si/index.php?dir=/pacienti_in_obiskovalci/obvestila&id=5251 
Psihološki napotki Zbornice kliničnih psihologov v zvezi z epidemijo:
http://klinicna-psihologija.si/wp-content/uploads/2020/03/klinicni-psihologi-mediji-covid-spletna-stran.pdf 
Tehnike sproščanja:
http://www.nijz.si/sites/www.nijz.si/files/uploaded/ckz_zvc_zaprto/tehnike.sproscanja.pdf 
Bodite pozorni na svoje doživljanje in sprejemanje sprememb in ne odlašajte s klicem na pomoč.

Na Občini Tržič vas ponovno prosimo in pozivamo k izvajanju preventivnih ukrepov: ne dotikajmo se oči, nosu in ust; redno si umivajmo roke z milom in vodo ali razkužimo; upoštevajmo pravila higiene kašlja; v primeru, da zbolimo, ostanimo doma; izogibajmo se tesnim stikom z ljudmi, ki kažejo znake bolezni.

Štab civilne zaščite Občine Tržič je v nenehni pripravljenosti in sodeluje z vsemi institucijami v občini Tržič, ki skrbijo za varnost in javno zdravje.

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...