Pojdi na glavno vsebino
iskanje meni

V Jelendolu vaški praznik ob odprtju prenovljene ceste in novih mostovih

9. december 2019

V soboto, 7. decembra je bil praznik v KS Jelendol-Dolina. Ob zaključku prvega dela sanacijskih del po lanskoletni ujmi, ko so bili krajanke in krajani Jelendola in Doline odrezani od sveta, je nastopil čas veselja in druženja v Domu krajanov. Ob tej priložnosti je vaščane obiskal tudi minister za okolje in prostor Simon Zajc, ki je v spremstvu župana Občine Tržič mag. Boruta Sajovica in izvajalcev del, simbolično odprl prenovljeno cesto in nove mostove.

Prazničen utrip je bilo v Jelendolu čutiti na vsakem koraku. Po nepredstavljivi naravni nesreči, ki je okrog 150 prebivalcev Jelendola in Doline ter še nekaj sto vaščanov v Čadovljah, na Slapu, v Lomu in v Podljubelju doletela konec lanskega oktobra, je bil to dan za veselje nad opravljenim delom v zadnjih štirih mesecih. Čas za besede zahvale vsem domačinom za potrpežljivost in sodelovanje, izvajalcem za hitro in kvalitetno opravljeno delo, državi za finančno pomoč in vsej Sloveniji, ki je stopila skupaj za pomoč prizadetim v ujmi.

»Današnje darilo je večje od obnove štirih mostov, parih odsekov cest, številnih zidov v strugah, prečnih pragov, zadrževalnikov, kablov za telefonijo in elektriko. Sporočilo tega darila je, da solidarnost, garanje, dobra volja, potrpljenje in razumevanje, dajo rezultat,« je povedal mag. Borut Sajovic, župan Občine Tržič, ki 29. oktobra 2018 ne bo nikoli pozabil. Tržiška Bistrica je zgolj v treh urah narasla za 25-krat in brisala podobo doline pred seboj. »Za nami je prvi polčas, v katerega je občina vložila dober milijon evrov sredstev. Drugo leto nas čaka še obnova treh uničenih mostov, ki so za silo prevozni, nekaj kilometrov asfaltnih odsekov, obilica vodarskih del. V občinskem proračunu smo za sanacijo namenili še milijon evrov sredstev,« je dodal župan mag. Borut Sajovic.

Do sedaj je država za sanacijo tega področja namenila 1,6 mio eurov. »Sanacija še ni zaključena. Računamo, da bomo  za to področje namenili še 1,7 mio eurov za urejanje ostalih vodotokov, tako da v prihodnje ob takih povišanih vodostajih ne bo več prišlo do takega razdejanja, kakršno je bilo lani v Jelendolu,« je v povedal Simon Zajc, minister za okolje in prostor. Povedal je še, da je v sprejemanju zakonska sprememba, ki bo dala pravno podlago za  to, da bo na vodnem skladu ves čas na voljo nekaj milijonov evrov za prve intervencije, ne glede na to, kakšen bo proračun.

Na obrazih domačinov je bilo v soboto opaziti veselje. »Kljub vsem težavam, ki smo jih imeli v zadnjih štirih mesecih, so šle stvari sorazmerno po planu. Lahko rečem, da smo zadovoljni s sanacijo. V prihodnjem letu sledi nadaljevanje del, da bo Dovžanova soteska še bolj urejena in predvsem varna,« je povedal Stojan Štefe, predsednik KS Jelendol-Dolina. Dodal je še, da so bili vaščani le še v času osamosvojitve tako povezani, kot v času nesreče, ki jih je doletela.

Eden tistih, ki je sovaščanom nesebično priskočil na pomoč je Jože Steiner, dolgoletni poveljnik PGD Jelendol-Dolina, danes pa podpredsednik društva. Opravljal je nujne prevoze do predora v Dovžanovi soteski in skrbel za koordinacijo. »Opravil sem okrog 1300 kilometrov prevozov. Ker sem v penziji, imam čas, ljudje pa so bili zahvalni. Pomagati si je potrebno med seboj,« je še dodal Jože Steiner, ki je bil v soboto zadolžen za peko vola.

Jelendol in Dolina sta pred novim letom dobila drugačno podobo. V ljudi se je naselil optimizem, upanje, vera v sočloveka, v solidarnost. »Hvala vsej Sloveniji za odziv in pomoč,« pravi mag. Borut Sajovic, župan Občine Tržič in dodaja: »Občina Tržič ima na leto za investicije v proračunu 2,5 mio evrov prostih sredstev, polovico našega razvoja smo namenili v dolino, da smo lahko sredstva, ki smo jih dobili od države še oplemenitili.«

V Domu krajanov Jelendol je bilo v soboto poskrbljeno za hrano in jedačo, za glasbeno spremljavo pa je skrbel domači ansambel Zarja.

(foto: Media butik)

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...