Pojdi na glavno vsebino
iskanje meni

V Kovorju bo možen pogreb z raztrosom pepela

8. junij 2020

V občini Tržič svojci na zadnjo pot pospremijo pokojnike na petih pokopališčih. Na pokopališčih Lom pod Storžičem, Kovor, Križe in Tržič pogrebno dejavnost zagotavlja upravljavec Komunala Tržič, na pokopališču Leše pa upravljalec Krajevna skupnost Leše. Poleg žarnega in klasičnega pogreba s krsto, je že skoraj desetletje možen pogreb z raztrosom pepela pokojnika na pokopališču v Križah, po novem bo ta oblika pogreba možna tudi na pokopališču v Kovorju.

Tako kot po drugih krajih Slovenije se tudi v občini Tržič največ ljudi odloča za žarni pogreb. Pri pokopu je treba upoštevati željo umrlega, če jo je izrazil, če pa ne, odloča o načinu pokopa svojec.

Na pokopališču v Kovorju, kjer je odslej možen pogreb z raztrosom pepela, je urejena nova poljina za raztros pepela, okolica je urejena s cipresami in ograjeno nišo za smetnjake, postavljeni so betonski podstavki in kamnite plošče z napisi. »Zanimanje za pogreb z raztrosom pepela se povečuje predvsem med starejšimi občani, saj tak pokop ne zahteva nobenega vzdrževanja groba in zanj ni potrebno plačati najemnine,« pravijo na Komunali Tržič, kjer so imeli do sedaj na pokopališču v Križah, okrog 10 % pogrebov z raztrosom pepela.

Skupna vrednost novega prostora za zadnje slovo na pokopališču v Kovorju znaša 14.234,26 evra. Poleg Občine Tržič, je s 6.859,10 evra, pri sofinanciranju udeležena Krajevna skupnost Kovor.

Slika: Mesto za raztros pepela v Kovorju 1 (foto: Gašper Golmajer)

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...