Pojdi na glavno vsebino
iskanje meni

V občini Tržič se dogaja

17. februar 2021

S prejeto plaketo Zlati kamen 2021 Občina Tržič sodi med najbolj prodorne občine v Sloveniji. V Lomu pod Storžičem čez vikend obratuje nova nizko vrvna vlečnica za smučarje. Izšla je prva kulinarična zloženka »Iz tržiških piskrov«. Z zaključnim dogodkom so zaključene vse aktivnosti v projektu Bogastvo narave. Občina Tržič pripravlja spremembo Odloka o ravnanju s komunalnimi odpadki.

Občina Tržič ponovno med najbolj prodornimi občinami v državi

Občina Tržič že več let zapored dokazuje, da sodi med najbolj prodorne, razvojno usmerjene občine v Sloveniji. Tudi letos se je uvrstila med osem finalistov za nagrado Zlati kamen, nagrado, ki jo podeljujejo občini, ki zaradi svoje razvojne, v prihodnost in v dobro vseh občanov usmerjene dejavnosti pomeni primer dobre prakse in zgled za ostale. V finale izbora za razvojno najbolj prodorno občino leta so se uvrstile Nova Gorica in Tržič iz zahodne Slovenije, Grosuplje in Logatec iz osrednje ter jugovzhodne Slovenije, območje od Koroške do Posavja bosta zastopali občini Luče in Ravne na Koroškem, iz vzhodne Slovenije pa sta se v finale uvrstili dve majhni občini iz Slovenskih Goric: Benedikt in Sveta Ana. Zlati kamen 2021 je prejela Mestna občina Nova Gorica, Občina Tržič pa plaketo Zlati kamen in srebrni certifikat ISSO.

»Tržič odlikuje uravnotežen, celovit razvoj, kjer nobeno pomembno področje ni zanemarjeno. Letos – razumljivo – nekoliko več poudarka dajejo socialnim, zdravstvenim in humanitarnim vsebinam. Tržič je zadnji dve leti prejel priznanje za najbolj varno občino. Mesto izstopa po inovativnih in kakovostnih prijemih na področju razvoja podjetništva. V zadnjem času dajejo v kraju močan poudarek na razvoj pametne skupnosti. Poleg razvoja pametne infrastrukture namenjajo veliko pozornosti tudi digitalnemu osveščanju in usposabljanju prebivalcev. projekt s to vsebino digitalno=realno=normalno lahko velja kot primer dobre prakse. Glede na sestavljeni indeks ISSO je Tržič pridobil v petih letih 43 mest,« so v obrazložitev zapisali organizatorji.

Osnova za selekcijo 12 kandidatk, treh za vsako od štirih regij, je kompleksna večmesečna analiza občin, ki vključuje pregled kvantitativnih kazalnikov, vključenih v indeks ISSO, kvalitativno analizo občin, kjer razčlenjujemo vrsto »mehkih« dejavnikov ter vsebinski pregled ključnih projektov občine. Rdeča nit izbora za nagrado Zlati kamen 2021 je sodelovanje in soustvarjanje občin.

V Lomu pod Storžičem nova nizko vrvna vlečnica za smučarje

Letošnja zima je bila radodarna s snegom. V Lomu pod Storžičem ga je ostalo ravno dovolj, da je na smučišču v Grahovšah možna smuka predvsem za otroke. Upamo, da se obdrži tudi v času počitnic prihodnji teden. Na smučišču čez vikend sicer obratuje nova nizko vrvna vlečnica, v skupni dolžini 130 metrov, za katero je sredstva zagotovila Občina Tržič.

Več informacij in dostopna pot objavljena na: https://www.lompodstorzicem.si/vlecnica-rot/

 Izšla je prva kulinarična zloženka »Iz tržiških piskrov«

Tržičani so radi jedli meso – predvsem perutnino, a tudi divjačino, svinjino in govedino; ljubili so tonko – omako, ki ostane pri pečenju mesa. Pogosto so bile na mizi močnate jedi, med njimi žganci, štruklji, močnik in krapi, pa tudi kaša.

Najbolj znana tržiška jed so zagotovo tržiške bržole, enolončnica iz ovčjega ali koštrunovega mesa. Pri tržiških gostincih lahko poskusite nekaj izbranih tradicionalnih jedi, ki jih na sodoben način pripravljajo posebej za vas.
Na planšarijah pa v poletnih mesecih ponujajo predvsem mlečne jedi. Kislo mleko v kombinaciji z različnimi žganci, masovnik in štruklji so jedi, ki bodo poskrbele za razvajanje vaših brbončic. Na Tržiškem pa smo ponosni tudi na prvo slovensko ekološko pivo, prvinska žganja in nepozabne sladice.

Ker je Slovenija prejela Evropski naziv gastronomska regija 2021, smo vse dobrote tržiških gostincev združili v kulinarični zloženki »Iz tržiških piskrov«. Svoj izvod si lahko zagotovite, ko bo (ob sproščanju ukrepov v zvezi s COVID-19), Turistično promocijski in informacijski center Tržič ponovno odprl svoja vrata za obiskovalce.

Zaključene tudi vse aktivnosti v projektu Bogastvo narave

V projektu Bogastvo narave, ki ga sofinancirata Evropska unija iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in Republika Slovenija v okviru Programa razvoja podeželja 2014 – 2020, je sodelovalo pet partnerjev, poleg vodilnega partnerja BSC, d.o.o., Kranj, še Občina Preddvor, Občina Tržič, Center za trajnostni razvoj podeželja Kranj in KGZS -Kmetijsko gozdarski zavod Kranj. Skupna vrednost CLLD sredstev je dobrih 115.000 evrov, največji del sredstev je bil odobren za izgradnjo Vstopne informacijske točke Dovžanova soteska.

Občina Tržič je svojo projektno aktivnost izvajala na območju naravnega spomenika Dovžanova soteska. Osnovni namen je bil pridobiti, z vidika interpretacije naravne dediščine, nepogrešljiv objekt na vstopu v naravni spomenik. Pred investicijo na tem mestu poleg informativnih tabel in nekaj klopi ni bilo urejene infrastrukture, po investiciji pa je Občina pridobila ustrezno zbirno mesto za pričetke strokovnih in turističnih ogledov, kjer so obiskovalcem odslej na voljo vse potrebne informacije za kakovostno doživljanje narave. Nova vstopna informacijska točka Dovžanova soteska je umeščena med travnik in peščeno parkirišče tako, da se ohranjata obe površini, obenem pa je omogočen dostop do struge Tržiške Bistrice. Vstopna točka je energetsko in vodno samooskrbna, notranjost je preprosto oblikovana in v celoti lesena; izstopa lesen pult s stekleno steno, polnjeno s pisanimi prodniki iz struge Tržiške Bistrice, smiselno je urejena tudi okolica. Gradnja je bila zaključena jeseni 2019, z obratovanjem pa je pričela konec maja 2020.

Vstopna Info točka Dovžanova soteska je bila v letu 2020 odprta od konca maja do konca junija ter v septembru ob sobotah in nedeljah, v juliju in avgustu od petka do nedelje, v oktobru pa ob nedeljah. V 48 obratovalnih dneh so našteli skoraj 4200 obiskovalcev. Občina Tržič v tem letu načrtuje daljši obratovalni čas. Informacije o celoviti turistični ponudbi na območju naravnega spomenika Dovžanova soteska pa so pozitivno vplivale tudi na obisk Razstavno-izobraževalnega središča v Dolini, kjer so v letu 2020 zabeležili več kot 100% porast obiska. Odziv obiskovalcev je bil pozitiven, poleg informacij o naravnem spomeniku, geoloških in reliefnih posebnostih, biotski raznovrstnosti in kulturni dediščini so bili deležni tudi kakovostnih namigov za obisk ostalih atrakcij in ponudbe v okolici.

Več o projektih CLLD 2014-2020 si lahko preberete na spletni strani LAS Gorenjska košarica, pod zavihkom projekti.

Občina Tržič pripravlja spremembo Odloka o ravnanju s komunalnimi odpadki

V Odlok se bo vključilo spremembe vezane na krovno zakonodajo ter spremembe, ki so posledica zaključka zapiralnih dela na deponiji Kovor. Hkrati se posodablja tudi dikcije, kjer so težave s samim izvajanjem Odloka in posledično nadzora s strani inšpekcijskega organa. Odlok se bo na Občinskem svetu obravnavalo dvofazno, predvidoma v pomladnem času.

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...