Pojdi na glavno vsebino
iskanje meni

V občini Tržič se dogaja

18. maj 2021

V občini Tržič imamo vzpostavljen sistem pametnega parkiranja. Tudi v Tržiču si v okviru regijskega sistema Gorenjska.bike lahko izposodite kolo. Občina Tržič v svoje poslovanje aktivno uvaja procese digitalizacije.

S sistemom pametnega parkiranja trenutno opremljeni dve parkirišči

V Občini Tržič je Telekom Slovenije vzpostavil sistem pametnega parkiranja, ki za bolj učinkovito upravljanje parkirnih mest voznike samodejno usmerja na prosta parkirna mesta. Na ta način vozniki prihranijo čas, hkrati se poveča pretočnost prometa, posledično pa zmanjša onesnaženost. Z uvedbo sistema pametnega parkiranja Občina Tržič sledi zavezam krajanom prijaznega okolja in trajnostnega razvoja na področju gospodarske, prostorske in družbene preobrazbe.

Trenutno sta s sistemom pametnega parkiranja opremljeni dve najbolj obiskani parkirišči v Tržiču, to je pri zdravstvenem domu in Za Mošenikom v starem mestnem jedru. Do sredine poletja bo sistem nameščen še na parkirišču nekdanje Bombažne predilnice in tkalnice, ki je kot del tehnične kulturne dediščine preurejena v sodobno urbano središče, ter ob glavni mestni ulici, Cankarjevi cesti. »V občinski upravi Občine Tržič si prizadevamo, da bi občanom nudili sodoben servis, zato veliko pozornosti namenjamo razvoju javnega prostora in storitev. Pri tem v koraku s časom izkoriščamo tudi prednosti sodobne tehnologije za razvoj pametnih mest. Prvi korak v tej smeri je sistem pametnega parkiranja, s katerim smo zelo zadovoljni, saj občanom dejansko olajša parkiranje in dostop do ostalih javnih storitev. Pri uvedbi smo upoštevali specifike našega okolja, zadovoljni pa smo, da smo s pomočjo strokovnjakov našli pravo rešitev, tako da se že kažejo pozitivni učinki,« pravi mag. Borut Sajovic, župan Občine Tržič.

Po Tržiču in okolici z izposojenim kolesom

S prejšnjim ponedeljkom (10. maj 2021) se je za letošnjo sezono odprl regijski sistem izposoje koles, Gorenjska.bike, ki ima skupaj s partnerskimi občinami Radovljica, Jesenice, Naklo in Kranj 43 postaj.

Električna in navadna kolesa so v Tržiču na izposojo na treh postajah: na parkirišču pred Občino in Upravno enoto, na parkirišču BPT in na Deteljici. Sistem je zelo enostaven za uporabo, preko aplikacije MOBILN.SI, ki si jo naložite na svoj mobilni telefon ali s prijavo na spletni strani gorenjska.bike. Ob registraciji morate imeti veljaven e- poštni naslov, izberete si uporabniško ime in geslo ter potrdite plačilo preko svojega bančnega računa. Izbirate lahko med mesečnim in letnim paketom; mesečni za navadno kolo znaša 5 evrov in 10 evrov za električno kolo, za letni paket pa boste odšteli 12,50 evra za navadno in 25 evrov za električno kolo. Letni paket velja za eno leto od datuma plačila.

Izposoja in vračilo kolesa vam bosta vzela le nekaj trenutkov, le sledite navodilom na zaslonu terminala. Navodila za uporabo prejmete ob registraciji ali pa si jih preberete na www.gorenjska.bike.

Kolesa s svojim uporabniškim imenom lahko uporabljate v vseh zgoraj naštetih partnerskih občinah.

Občina Tržič v svoje poslovanje aktivno uvaja procese digitalizacije

Z namenom racionalizacije in optimizacije poslovanja tudi Občina Tržič v svoje poslovanje aktivno uvaja procese digitalizacije, med katere sodi tudi brezpapirno poslovanje. Namesto tiskanega računa se lahko uporabniki odločijo za prejem računov v izbrani elektronski predal (na e-naslov), uporabniki spletne banke pa v svojo spletno banko (e-banko). Naročilo na e-račun pomeni le spremembo načina pošiljanja računov, vsebina računa pa je enaka tiskani različici. Uporaba e-računa ima več prednosti: zmanjšuje stroške papirja, tiskanja in pošiljanja, omogoča hitrejšo dostavo in obdelavo računov, nudi večjo varnost, povečuje učinkovitost in zmanjšuje število človeških napak, omogoča večjo sledljivost, nudi varno hrambo računov ter varuje okolje.

E-račun lahko z dopisom na naslov občine ali kratkim e-sporočilom naročite na e-naslov: obcina@trzic.si.  

Navedite:
• šifro naročnika, ki je na vašem tiskanem računu zgoraj levo,
• e-naslov na katerega želite prejemati e-račun,
• davčno številko,
• ob naročilu e-računa v e-banko pa sporočite tudi številko transakcijskega računa (TRR), na katerega želite prejemati e-račun.

Zgoraj navedene podatke potrebujemo za vnos prejemnika v aplikacijo Uprave RS za javna plačila (UJP). UJP je namreč enotna vstopna oziroma izstopna točka za izmenjavo e-računov, ki jih izdajajo in prejemajo proračunski uporabniki. Zaradi preverjanja pravilnosti navedenih podatkov ter vašega soglasja za vnos v UJP.NET, ki vam bo omogočal prejemanje e-računov s strani Občine Tržič, vam bo UJP po elektronski pošti predhodno poslal še potrditveno sporočilo.

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...