Pojdi na glavno vsebino
iskanje meni

V občini Tržič se dogaja

15. junij 2021

V soboto je bila spominska slovesnost ob 76. obletnici osvoboditve koncentracijskega taborišča pod Ljubeljem. 23 odličnih učencev v vseh letih osnovnega šolanja prejelo županovo petico. V kulturno – gastronomski abonma POLNA ŽLICA KULTURE, vključena tudi Občina Tržič.

Spominska slovesnost ob 76. obletnici osvoboditve koncentracijskega taborišča pod Ljubeljem

Slavnostni govornik na sobotni slovesnosti, ki sta se je udeležila tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor in predsednik ZZB za vrednote NOB Slovenije Marijan Križman, je bil je pravnik, kriminolog – penolog in kolumnist, prof. dr. Dragan Petrovec. Ugotavlja, da se zlo razrašča in da nismo dovolj pogumni, da bi se z njim borili brez omahovanja, brez preračunljivosti in nepopustljivo. Dodal je, da so se najbolj tragične žrtve preteklega časa spremenile v neusmiljene maščevalce in sejalce smrti, oporo pa jim dajejo tisti, ki ustvarjajo teorije kakršna je tista o upravičenosti preventivnega etičnega čiščenja. Spomnil je na največje taborišče, ki je trenutno na svetu, na Gazo.

Goste na Ljubelju je pozdravil župan Občine Tržič, mag. Borut Sajovic in med drugim spomnil: »Naše naloge v teh zgodovinskih časih so zahtevne, ampak bistveno drugačne, manj težke od poti, ki so jo tisti, na drugi strani za žico, prehodili več kot 76 let nazaj. Sprašujem se kaj je sporočilo takih slovesnosti? Eno samo in preprosto – naj se to nikdar in nikoli več ne ponovi.« Na temelju te zgodbe je nastalo tudi 55 letno pobratenje med Tržičem in francoskim mestom iz Alzacije Sainte-Marie-aux-Mines, ki ju je združilo trpljenje ljudi v času druge svetovne vojne. V obeh občinah sta bili namreč koncentracijski taborišči.

Sonja Vrščaj, nekdanja taboriščnica, ki je preživela taborišče Auschwitz, je spregovorila v imenu vseh tistih, ki jih ni več in so skupaj preživeli pekel druge svetovne vojne, Milica Ješe pa zbrane pozdravila v imenu Daniela Simona, predsednika francoskega združenja l'Amicale de Mauthausen: »Družine francoskih ujetnikov v taborišču Ljubelj živijo zapuščino močnih prijateljskih vezi, ki so jih tu stkali s slovenskimi prijatelji v tragičnih časih taborišča.«
Zbrane goste so tokrat pozdravili tudi diplomatski predstavniki držav, katerih narodi so bili najbolj številčni v ljubeljskem taborišču.

Po končani slovesnosti pred spomenikom J'accuse – Obtožujem! So namenu predali novo informacijsko točko pred vhodom v spominski park na Ljubelju in novo stalno razstavo »Koncentracijsko taborišče Ljubelj / Mauthausen 1943 – 1945«, ki je v kletnih prostorih Karavle 297. Razstavo sta sofinancirala Ministrstvo za kulturo RS in Občina Tržič. Na razstavi, ki jo je pripravil Tržiški muzej, je prikazan zgodovinski kontekst, izvirni predmeti iz taborišča, izpostavljene so osebne zgodbe, pričevanja ter sporočila, ki so vzniknila v nečloveških vojnih razmerah na Ljubelju.

23 odličnih učencev v vseh letih osnovnega šolanja na sprejemu pri županu

Danes dopoldne je imel tržiški župan mag. Borut Sajovic prijetno dolžnost, saj je gostil 23 učencev treh tržiških osnovnih šol, ki se lahko v vseh devetih letih osnovnega šolanja pohvalijo z odličnim uspehom. Na OŠ Tržič so to: Veno Bajazet, Sebastjan Bernard, Tjaša Kumlanc, Jakob Žefran, Zala Knaflič, Ajda Gramc, Maj Soklič, Matic Soklič in Maja Meglič. Na OŠ Križe je bilo v vseh devetih letih šest odličnjakov in sicer: Aljaž Erman, Sara Leban, Tea Meglič, Jakob Snedic, Urban Bizjak in Nejc Šmon. Iz OŠ Bistrica pa prihajajo odlični učenci: Meta Mencej, Tina Stritih, Klara Šlibar, Žan Mladenovski, Nuša Polajnar, Alja Štular, Neja Bijelić in Klemen Aljančič.

»Ponosen sem na vas, na vaše delo, prijateljstvo in na to, kaj ste od septembra 2012, ko smo vas sprejemali kot prvošolčke, postali. Bravo. Biti odličen vseh devet let ni šala. Že takoj ste pokazali, da ste pridni, da imate glavo na pravem mestu. Zahvala gre tudi vašim staršem in starim staršem za podporo. Bodite ponosni na svoje znanje,« jim je na srce položil mag. Borut Sajovic, župan Občine Tržič in se za odlično opravljeno delo zahvalil tudi učiteljem in ravnateljem šol, ki so prav tako ponosni na svoje učence. V svet so jih pospremili z mislijo, da so kot prelepi metulji, ki so jim zrasla lepa krila, danes pa bodo poleteli v svet.

V kulturno – gastronomski abonma POLNA ŽLICA KULTURE vključena tudi Občina Tržič

V sredo, 16. junija 2021, ob 10. uri bo v Sokolskem domu v Škofji Loki (Mestni trg 17) novinarska konferenca ob predstavitvi kulturno-turističnega projekta, kulturno – gastronomski abonma POLNA ŽLICA KULTURE. Stara slovenska mesta, ponosna na svoje posebnosti, letos praznujejo, saj Združenje zgodovinskih mest Slovenije obeležuje 20 ustvarjalnih let. »Ob tej priložnosti smo pripravili poseben kulturno-gastronomski abonma, ki povezuje 19 mest in ob 20. obletnici Združenja ponuja 20 dogodkov različnih kulturnih zvrsti. V letu 2021, ko Slovenija nosi naziv Evropska gastronomska regija, tako začenjamo s prvim kulturno-turističnim projektom, katerega pomemben del je tudi gastronomija,« je v vabilo zapisala Mateja Hafner Dolenc, generalna sekretarka Združenja zgodovinskih mest Slovenije, katerega članica je tudi Občina Tržič.

Podrobnosti o projektu so zapisane na povezavi: https://www.zgodovinska-mesta.si/ 

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...