Pojdi na glavno vsebino
iskanje meni

V občini Tržič se dogaja

21. september 2021

Tržiški muzej prejel že drugo Valvasorjevo odličje. Občina Tržič z interaktivnim zemljevidom o aktualnih zaporah in delih na lokalnih cestah.

Že drugo Valvasorjevo odličje za Tržiški muzej

Slovensko muzejsko društvo je 17. septembra jubilejno, že petdesetič zapored podeljevalo Valvasorjeva odličja, najvišje nagrade za muzejsko dejavnost v Sloveniji, ki jih podeljuje stroka.

Med nagrajenci je bil tudi Tržiški muzej, ki je že drugič prejel Valvasorjevo nagrado za enkratne dosežke. Prvič je muzej prejel nagrado leta 2018 za stalno razstavo »Bogastvo tržiških obrti«, drugič pa za stalno razstavo »Koncentracijsko taborišče Ljubelj/Mauthausen 1943-1945«. Strokovno skupino, ki je zasnovala in izvedla ta projekt, so sestavljali: Jana Babšek vodja projekta in avtorica vsebin, Vilja Lukan, ki je pripravila gradivo in vsebine za dokumentarni film, Boštjan Meglič in Anže Bizjak, konservatorja/restavratorja predmetov za stalno razstavo, dr. Bojan Knific muzejski svetovalec, dr. Monika Kokalj Kočevar, kot svetovalka in raziskovalka zgodovine koncentracijskih taborišč, Mojca Turk, oblikovalka in Tadej Pišek iz Zavoda Godot, kot režiser dokumentarnega filma.
Kot je zapisala Komisija za podeljevanje Valvasorjevih odličij v obrazložitvi nagrade, so avtorji razstave premišljeno in tehtno zastavili koncept, dobro so izkoristili kletni prostor, ki je bil na voljo, in ga povezali z in situ ohranjenim območjem taborišča. Zahtevna vsebina težkega obdobja zgodovine je vsebinsko in oblikovno domišljena, na občuten način je ponujena obiskovalcu, ki ga nagovori in vključi prek zgodb posameznikov, pričevanj, filma in ohranjenih predmetov, med njimi še zlasti z zgodbo ob oknu s taboriščne barake. Pri tem so posebna odlika razstave kratki teksti in moč njihove sporočilnosti. Stalna razstava obravnava eno najtežjih obdobij v človeški zgodovini, izjemo dragocena je sporočilnost razstave, pomembna prav za današnji čas, saj razstava opozarja, kaj so vzroki za nastanek skrajnih zgodovinskih dogodkov, ter vzpodbuja strpnost, razumevanje in težno po demokraciji. Ob razstavi je izšel tudi katalog, ki nadgrajuje vsebine stalne razstave.

Občina Tržič z interaktivnim zemljevidom o aktualnih zaporah in delih na lokalnih cestah

Za namen boljšega obveščanja občanov je sedaj na naši spletni strani "ZAPORE CEST" https://www.trzic.si/za-obcane/okolje-in-prostor/ceste-in-parkirisca/zapore-cest.html dostopen interaktivni zemljevid o aktualnih zaporah in delih na lokalnih cestah (storitve v Google Maps).

Podatke o aktualnem stanju lokalnih cest redno ažurira Komunala Tržič.

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...