Pojdi na glavno vsebino
iskanje meni

V občini Tržič se dogaja

19. oktober 2021

Boljša prometna varnost na šolskih poteh. Začelo se je urejanje vodotokov na območju občine Tržič. Pod Storžičem gasilska vaja »Planinski dom 2021«. S podarjenim materialom bodo otroške delavnice še ustvarjalnejše.

Boljša prometna varnost na šolski poti Križe – Sebenje

Zaradi zagotavljanja boljše prometne varnosti na šolski poti Križe-Sebenje, smo skozi naselje Pristava uredili 722 metrov hodnika za pešce. Nova prometna ureditev se je izvedla z zarisom pasu za pešce na vozišču s tremi prehodi za pešce. Na celotnem območju nove prometne ureditve je zaradi zagotavljanja višje varnosti hitrost omejena na 30 km/h, v najbolj utesnjenem delu ulice Pot na polje, pa je vzpostavljen enosmerni promet.

Direkcija za vode RS (DRSV) je v mesecu septembru pričela z urejanjem vodotokov na območju občine Tržič

Na Mošeniku v naselju Podljubelj so izvedli zaščito erodiranih brežin s kamnito betonsko zložbo v dolžini 78 metrov, sanacijo poškodovanih podslapij in poškodovanih obstoječih kamnito betonskih zložb ter izgradnjo treh ustalitvenih pragov. Zaščita brežine s kamnito betonsko zložbo v dolžini okrog 50 metrov je bila izvedena na sotočju Mošenika in Tržiške Bistrice, kjer je bilo sanirano tudi poškodovano podslapje in obstoječi ustalitveni pragovi.
V naselju Jelendol poteka ureditev struge Tržiške Bistrice v skupni dolžini cca. 600 metrov. Predvidena je odstranitev naplavin, zaščita brežin z obrežnimi kamnito betonskimi zložbami, stabilizacija struge z ustalitvenimi pragovi ter izvedba dveh zaplavnih pregrad na pritokih.

V spodnjem delu Tržiške Bistrice v naselju sp. Preska se ureja struga v dolžini 200 metrov. Predvidena je odstranitev naplavin, sanacija obstoječih obrežnih zidov in podslapja ustalitvenega pragu. Za zagotavljanje boljše poplave varnosti je predvideno nadvišanje obstoječih obrežnih zidov.

Do konca leta namerava DRSV začeti še s sanacijo struge v naselju Dolina pod stanovanjskim objektom Dolina 9 ter v naselju Slap.

Pod Storžičem gasilska vaja »Planinski dom 2021«

V soboto, 16. oktobra je Gasilska zveza Tržič, v sodelovanju z Gasilsko zvezo Gorenjske pripravila vajo »PLANINSKI DOM 2021«. Načrtovana je bila kot prikazna vaja za udeležence predavanja o preventivnih požarnovarnostnih ukrepih v planinskih domovih in kočah ter za vse druge prisotne v Planinskem domu pod Storžičem v času poteka vaje. Predpostavka vaje je bil požar v zgornjem nadstropju doma, s kasnejšim dodatnim žariščem v gozdu.

»V resnični situaciji bi bila, po vsej verjetnosti, razvitost požara ob prihodu gasilcev povsem drugačna. Objekt je namreč v celoti lesen, zato je pričakovati zelo hitro širjenje požara. Čas od aktiviranja gasilskih enot do prihoda prvih gasilskih enot je zaradi oddaljenosti in na nekaterih mestih strme, zavite in makadamske dostopne ceste, sorazmerno dolg (cca 35 min). To pomeni, da bi bil objekt v resnični situaciji ob prihodu gasilcev, najverjetneje že popolnoma v ognju (odvisno sicer tudi od tega, kako hitro bi bil požar opažen in javljen na ReCO ter koliko bi ga morebitni prisotni uspeli pogasiti oz. omejiti z gasilnimi sredstvi, ki so na voljo v domu). V takem primeru bi lahko izvajali le še zunanje napade in zaščito gozda pred prenosom požara,« so po vaji povedali gasilci.

Na vaji so sodelovale operativne enote vseh devetih prostovoljnih gasilskih društev in Gasilske zveze Tržič, vendar zaradi zagotavljanja pripravljenosti za primer morebitne resnične nesreče v občini Tržič, na vaji niso bile prisotne z vsem razpoložljivim moštvom in gasilskimi vozili. Zato so manjkajoče moštvo in gasilska vozila nadomestile gasilske enote iz sosednjih gasilskih zvez (GZ MOK, GZ Naklo in GZOR). Poleg prostovoljnih gasilskih enot je na vaji sodelovala tudi poklicna gasilska enota GARS Kranj.

Z doniranimi lesenimi dekami bodo vrtčevske in šolske delavnice še ustvarjalnejše

Podjetje IDT, d.o.o. Jesenice je pred dnevi Vrtcu Tržič doniralo večje število lesenih desk, ki jih otroci s pridom uporabijo pri ustvarjanju. Deležni so jih bili tudi otroci OŠ Križe in OŠ Bistrica.

»Donacije v materialu so v vrtcu kar pogoste, za kar smo zelo hvaležni. Plošče bodo otroci skupaj z vzgojitelji in ob pomoči hišnika porabili pri svojih projektih. Iz plošč bodo nastale ptičje hišice, vozila, garaže, hišice za punčke in verjetno še kaj. Izdelke otroci uporabljajo pri igri v vrtcu, jih razstavijo ali so narejeni namensko za obdaritev, bazar idr.,« pravi Tatjana Blaži, ravnateljica Vrtca Tržič, ki je vesela tudi drugih donacij, ki jih je bil Vrtec deležen v tem in lanskem letu, ko je praznoval 120. letnico.

Dejstvo je, da so v šolskem prostoru vsake donacije izjemno veseli. »V preteklosti in danes v času koronavirusa in posledično šolanja na daljavo smo imeli nekaj donacij iz računalniškega področja, predvsem naprav, tako pravnih kot fizičnih oseb. Donacije v obliki odpadnega materiala pa so stalnica v šolskem prostorju. V vseh teh prijaznih zgodbah se iskri prihodnost naše družbe, in mi imamo to prednost, da lahko delujemo vzgojno in odgovorno na svoje učence, otroke. Lepo je, da lahko delamo na tako lep, plemenit način, saj se zavedamo, da se dobro z dobrim vrača,« je iskreno hvaležna Dina Pintarič, ravnateljica OŠ Bistrica.

Tudi na OŠ Križe so veseli vsake donacije, tudi če je le ta v materialni obliki. »Izdelovanje izdelkov na šoli se vedno načrtuje na podlagi materialov, ki jih na šoli imamo. Gre za učenje varčevanja, uporabe odpadnega materiala, torej vzgojni moment, hkrati pa je cilj tehniških dni, kjer porabimo največ takega materiala, razvijanje ročnih spretnosti, ustvarjalnosti, inovativnosti, spodbujanje kompetenc podjetništva. Izdelke uporabimo za promocijski material naše šole, ko gredo učitelji in učenci na obisk na druge šole (Erazmus projekt), na Božično novoletnem sejmu jih ponudimo za izmenjavo v denarni donaciji,« pravi Erna Meglič, ravnateljica OŠ Križe.

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...