Pojdi na glavno vsebino
iskanje meni

V občini Tržič se dogaja

19. april 2022

V Tržiču podpiramo Slovenski dan brez zavržene hrane, ki bo 24. aprila 2022. Na voljo brezplačna storitev E-oskrba. Pridružujemo se akciji GIBAjmo skupaj.

V Tržiču podpiramo Slovenski dan brez zavržene hrane, ki bo 24. aprila 2022

Zavržena hrana je danes eden večjih globalnih izzivov, ki s seboj nosi visoko finančno, etično in okoljsko ceno. Čeprav je ozaveščenost o problematiki zavržene hrane vse večja, še vedno med odpadki konča ogromna količina neporabljene, pretečene ali celo sveže hrane. Da bi opozorili na problematiko in zmanjšali količino zavržene hrane sta pobudnika projekta 24. april razglasila za Slovenski dan brez zavržene hrane. K soustvarjanju aktivnosti ob tem dnevu so se pridružili še partnerji Ekologi brez meja, Zveza prijateljev mladine Slovenije, Tam-Tam, projekt pa podpira tudi Ministrstvo za okolje in prostor s projektom LIFE IP CARE4CLIMATE.

Podrobnosti o projektu in razpored aktivnosti so zapisane na povezavi:

https://www.boljsi-svet.si/hrana-ni-za-tjavendan/dan-brez-zavrzene-hrane/

Različne dejavnosti v okviru Slovenskega dneva brez zavržene hrane pripravljajo tudi učenci vseh treh tržiških osnovnih šol.

Storitev E-oskrba je na voljo brezplačno

Od sredine aprila je storitev E-oskrba, ki starejšim, invalidom in kroničnim bolnikom omogoča samostojnejše, bolj varno in neodvisno bivanje v domačem okolju, saj zagotavlja 24-urno povezavo z asistenčnim centrom oz. zdravstvenim osebjem in organizacijo pomoči, če jo uporabniki potrebujejo, na voljo brezplačno.

Ministrstvo za zdravje je na podlagi Javnega razpisa za izbor operacije »E-oskrba na domu«, za izvajalca storitve E-oskrba izbralo Telekom Slovenije s konzorcijskim partnerjem Zvezo društev upokojencev Slovenije. Slovenija je sredstva pridobila od Evropskega socialnega sklada in virov RE-ACT-EU, skladno s tem pa bo uporaba storitve E-oskrba za 5.000 novih upravičencev do 30. septembra 2023 brezplačna.

Do brezplačne storitve E-oskrba so upravičeni vsi, ki so starejši od 65 let in pretežni del dneva bivajo sami; zaradi pridruženih kroničnih nenalezljivih bolezni spadajo v ranljivo skupino prebivalstva v primeru zbolevanja za koronavirusno boleznijo; jim je v skladu s predpisi s področja invalidskega in pokojninskega za-varovanja priznana invalidnost; v skladu s predpisi s področja invalidskega in pokojninskega zavarova-nja prejemajo dodatek za pomoč in postrežbo; so stari 18 let ali več in so zaradi nevroloških oziroma nevromišičnih obolenj ogroženi za padec oziroma so zaradi kognitivnega upada pri demenci izpostavljeni različnim neželenim dogodkom v okolju.

Zainteresirani za naročilo brezplačne storitve E-oskrba lahko pokličejo na brezplačno številko 080 12 13 ali pošljejo sporočilo na eoskr-ba@telekom.si.

SIMBIOZA GIBA 2022 - GIBAjmo skupaj!

Simbioza Giba je nacionalni projekt ozaveščanja in spodbujanja k neposredno gibalno športnim aktivnostim vseh generacij in je vseslovenski prostovoljski projekt na področju gibanja in medgeneracijskega sodelovanja, ki naslavlja dve pomembni področji: povečanje deleža telesno dejavnih posameznikov ter ustvarjanje okolij za spodbujanje telesne dejavnosti.

Letos bo akcija potekala skozi celoten mesec maj, s poudarkom na tednu med 9. in 16. 5. 2022. Občine se letos prvič potegujejo za laskavi naziv NAJ GIBA 2022 OBČINA. Nagrada bo pripadla občini, ki bo organizirala največ dogodkov in v gibanje povabila največje število ljudi.

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...