Pojdi na glavno vsebino
iskanje meni

V občini Tržič se dogaja

12. julij 2022

Ob 70. letnici gasilci PGD Brezje dobili novo gasilsko vozilo. Objavljeni sta javni naročili za pripravljalna dela za rekonstrukcijo kolesarske steze Žiganja vas in za obnovo poti in stopnišč na grad Neuhaus. Odprt je razpis za URBANTECH izzive. Vabljeni na Glasbeni večer v Tržiški muzej. V 80. letu starosti se je po tragični nesreči poslovil priznan umetnik in častni občan občine Tržič Vinko Hlebš.

PGD Brezje praznovalo 70. letnico z novim vozilom

S prevzemom novega gasilskega vozila, parado in veliko veselico so člani Prostovoljnega gasilskega društva Brezje pri Tržiču praznovali 70. letnico delovanja. Društvo je tako bogatejše za novo najsodobnejše orodno vozilo za tehnično reševanje GVV-1 in še zadnje izmed devetih tržiških gasilskih društev, ki je opremljeno z novim vozilom.

Objavljeni sta javni naročili za pripravljalna dela za rekonstrukcijo kolesarske steze Žiganja vas in za obnovo poti in stopnišč na grad Neuhaus.

Pripravljalna dela za rekonstrukcijo kolesarske steze Žiganja vas

Občina Tržič ima namen izvesti rekonstrukcijo kolesarske steze ob obstoječi cesti v naselju Žiganja vas, od meje z Občino Naklo do navezave z obstoječim križiščem za naselje Žiganja vas. Predmet naročila je izvedba pripravljalnih del za rekonstrukcijo te kolesarske steze v dolžini 865 m in v širini 2 m.

Rok za oddajo ponudb je  26. 7. 2022.

Več na: https://www.enarocanje.si/Obrazci/?id_obrazec=450942

Obnova poti in stopnišč na grad Neuhaus

Predmet investicije je odstranitev in rekonstrukcija pešpoti s stopnišči na dvorec Neuhaus v Tržiču, vključno z ureditvijo odvodnjavanja, pri čemer se v celoti odstrani obstoječe stopnice in tlake na poti, vse betonske oporne zidove in se jih nadomesti z novimi kamnitimi, del kamnitih opornih zidov, ki jih ni možno sanirati. Nove stopnice se izdela s kladami iz brušenega betona z vidno strukturo kamenčkov, tlak na podestih se izdela z granitnimi kockami, položenimi v pesek, izdelajo se tudi nove v kovani izvedbi, značilni za Tržič.

Rok za oddajo ponudb je 15. 7. 2022.

Več na: https://www.enarocanje.si/Obrazci/?id_obrazec=449963

Odprt je razpis za URBANTECH izzive

Projekt URBAN TECH je zbral vrsto urbanih izzivov s katerimi se soočajo različne organizacije širom Evrope. Med drugimi iščemo tudi rešitve za Občino Tržič.

Podrobnosti o izzivu so napisane na: https://www.urbantech-project.eu/libraries/digitalization-of-parking-management/

Odprt je poziv za vse strartupe in MSPje, da se prijavite z rešitvami in pridobite možnost sofinanciranja razvoja vaših zamisli.  V virtualni knjižnici je zbranih  več kot 300 izzivov na treh področjih: Greentech, Health Tech, Smart City.

Najboljše rešitve bodo povabljene na enega od 8 Hackathonov, da se še podrobneje dodelajo. Najbolj obetavni projekti pa bodo izbrani za vključitev v inkubacijski program, ki mu sledi pilotiranje rešitev in vstop na mednarodni trg. V celoti lahko podjetje prejme do 54.000 evrov nepovratnih sredstev. Več o samem projektu si lahko preberete na spletni strani www.trzic.si.

Glasbeni večeri v Tržiškem Muzeju

Ta petek, 15.julija 2022, ob 20.30 bosta v sklopu Glasbenih večerov v Tržiškem muzeju nastopila Ajda Stina Turek in vibrafonist Vid Jamnik z gosti.

Vstopnice so na voljo v Tržiškem muzeju in TPIC Tržič.

V 80. letu starosti se je po tragični nesreči poslovil priznan umetnik in častni občan občine Tržič Vinko Hlebš (1943-2022)

Vinko Hlebš se je rodil leta 1943 v Tržiču. Izobraževal se je na likovnih tečajih pri akademskemu slikarju Milanu Batisti, Stanetu Kregarju in prof. Milanu Butini. Po upokojitvi leta 2003 se je v celoti predajal umetniškemu ustvarjanju, bil je član Dunajskega društva prijateljev umetnosti, Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov in Društva kranjskih likovnih umetnikov. Za svoje delo je prejel številna priznanja, med drugim leta 1985 tudi Prešernovo nagrado Gorenjske, leta 1991 plaketo mesta Tržič za likovno dejavnost, leta 2017 priznanje za promocijo učenja in znanja odraslih Andragoškega centra Slovenije, leta 2018 pa je postal častni občan občine Tržič.

Njegov opus je zelo obširen, a ob tem, da je izredno cenjen umetnik, je bila močna tudi njegova humanitarna nota. Pomagal je, kjer se je le dalo. Vinko je rad povedal, da vsakega lahko nauči slikati, a umetnik mora postati sam.

Vinko Hlebš je preko 50 let ustvarjal lepoto v slikah in je bil eden najbolj plodovitih slikarjev v Tržiču. Slikati in risati je začel na pobudo starejšega brata, ki mu je kupil prvo slikarsko opremo. Prvo  samostojno razstavo je imel že konec šestdesetih let. Razstavljal je na prek 80 samostojnih in preko 150 skupinskih razstavah po različnih krajih Slovenije pa tudi v Celovcu, Zagrebu, na Dunaju, v Ženevi, v Ludbregu in Kölnu. Vseskozi je sledil svojim prepričanjem in razmišljanjem in se globoko zapisal v likovno dediščino Tržiča.

Pogosto je slikal povečane detajle bogatega rastlinskega sveta, saj kot je pravil sam, je življenje povezoval z rastlinami. Njegovo bogastvo barv, oblik, cvetov  je kazalo slikarjevo močno voljo in ustvarjalno energijo, z njo je ponazarjal večni krog: rojstvo, življenje, smrt: trpljenje in radost. S svojo likovno simboliko je povezoval nebo in zemljo, tostranstvo in onostranstvo.

Vinka Hlebša smo redno srečevali na poti v Varstveno delovni center Tržič, kjer je varovancem svetoval, se z njimi pogovarjal, kako s čopičem izraziti svoja občutja. Več let je vsak teden svoje znanje posredoval odraslim na Ljudski univerzi Tržič, k slikanju pa spodbujal tudi stanovalce Doma Petra Uzarja. Pogosto je prisluhnil humanitarnim akcijam, svoja dela je poklonil številnim organizacijam, društvom in posameznikom tudi zunaj domačega kraja. 

Vinko, ostal boš v najlepšem spominu umetnikov slikarjev in vseh Tržičank in Tržičanov.

Občina Tržič

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...