Pojdi na glavno vsebino
iskanje meni

V občini Tržič se dogaja

13. september 2022

Odvajanje in čiščenje odpadne vode v porečju zgornje Save – Občina Tržič (DRR2) poteka po načrtih. Prebivalci in obiskovalci Tržiča si želijo oživitve mestnega jedra.

Projekt Odvajanje in čiščenje odpadne vode v porečju zgornje Save – Občina Tržič (DRR2) poteka po načrtih, na nekaterih odsekih jih celo nekoliko prehiteva

Zaključenega je že več kot 65 % projekta, tudi tisti najbolj zahtevni odseki, ki so vplivali na vsakodnevno življenje največjega dela prebivalcev.

Občinska uprava je, skupaj z izvajalcem gradbenih del, poletje izkoristila za dokončanje čim večjega števila odsekov. Od skupno 33 odsekov smo jih uspeli zaključiti že 20. Razumemo, da je bilo nekaj tednov in mesecev, zaradi prahu, tovornjakov, obvozov in zapor, zelo napornih za stanovalce, zato se občanom iskreno zahvaljujemo za razumevanje in potrpežljivost. Bilo je vredno. Rezultat je namreč boljša infrastruktura in lepša podoba občine. Pod obnovljenimi, na novo asfaltiranimi cestami in pločniki, se skriva novozgrajeno kanalizacijsko omrežje, obnovljeno vodovodno omrežje, pripravljene inštalacije javne razsvetljav in elektro omrežja ter druge komunikacijske povezave. Tri največja gradbišča, Snakovška cesta, Loka in Kovor so praktično zaključena in že predana v uporabo.

Od sedaj naprej bodo dela na projektu občanom manj vidna, a na projektu se bo še naprej intenzivno delalo. Odkar je nekdanji župan podpisal pogodbo o evropskem in državnem sofinanciranju projekta, smo na podlagi vloženih zahtevkov počrpali že za več kot milijon evrov teh sredstev. Občina Tržič je sicer za projekt DRR 2 pridobila več kot 2,9 milijona evrov evropskih sredstev in državnega sofinanciranja. Pričenjamo s pregledi izvedenih del po gradbiščih in odpravo pomanjkljivosti. V pripravi je dokumentacija o izvedenih delih in dokumentacija za pridobitev uporabnih dovoljenj. Na Občini Tržič pričenjamo s pripravo programa opremljanja, ki bo podlaga za obračun komunalnega prispevka, da se po pridobitvi uporabnih dovoljenj, občanom čimprej omogoči priklop na kanalizacijsko omrežje.

(foto: Mateja Kosmač Jarc)

Gradbena dela se jeseni nadaljujejo, a z manjšimi gradbenimi ekipami. Na vrsti bodo Pot na Močila, zgornji del Retenj, Pot na Bistriško planino, Bistrica, pri Sukovi vili ter povezava Kalinček. Če ne bo prišlo do kakšnih nepredvidenih dogodkov, bomo projekt zaključili v skladu s terminskim načrtom.

Izsledki ankete o oživitvi mestnega jedra – mesto naj bo živo

Pomembno je, da se domačini in gostje v Tržiču počutijo dobro. V ta namen je Občina Tržič izvedla anketo, katere namen je bil preveriti, kako prebivalci in obiskovalci Tržiča doživljajo njegovo mestno jedro, katere vsebine pogrešajo in katera področja življenja in okolja je potrebno posebej razvijati in varovati, kako usklajevati razvoj in varovanje dediščine in kakšen naj bo prispevek Občine Tržič k oživitvi utripa starega mestnega jedra. V anketi je sodelovalo 495 oseb, od tega 51% obiskovalcev mestnega jedra, 39% prebivalcev, 8% delavcev in 1% tistih, ki imajo v mestnem jedru svoj lokal. Na anketo je odgovarjalo 67% žensk in 33% moških.

Rezultati ankete so pokazali, da si prebivalci in obiskovalci Tržiča želijo, da se mesto oživi na več področjih, kar bi mu vrnilo čar, ki ga je z leti izgubilo. Glede zunanje podobe je največja želja po obnovi fasad, da bo mesto na pogled privlačnejše in da se Trg svobode zapre za ves promet. Lokale na Trgu svobode bi zapolnili z obrtniki in ponudniki domačih izdelkov, tako prehranskih kot drugih, na ulicah bi si imeli več dogajanja.

Želja je, da se povečajo prenočitvene kapacitete z odprtjem hotelov ali hostlov in da se v mestno jedro umesti kvalitetna restavracija. Prav tako je izražena želja mnogih, da se vzpostavi večja sodobna tržnica s široko ponudbo domačih izdelkov, izgradi knjižnica s čitalnico, se vlaga v gospodarstvo, izgradi večji nakupovalni center in uredi problematika parkiranja s postavitvijo garažne hiše.

Občino Tržič kot institucijo vprašani največ vidijo v vlogi investitorja v urejanje stanovanj za mlade in sofinancerja celovitih prenov stavb kot tudi organizatorja več kulturnih prireditev.

Anketirani so kot vzor urejenega mestnega jedra največkrat navedli Ljubljano, Radovljico in Kamnik.

Nova plezalna stena v Dvorani tržiških olimpijcev

V začetku septembra je bila v Dvorani tržiških olimpijcev postavljena nova nizka plezalna stena, predvidena za rekreativno vadbo, vadbo otrok in mladine, začetnike in izkušenejše plezalce, vadbo članov enot Civilne zaščite in članov enot Prostovoljnih gasilskih društev.

Sredstva v višini slabih 70.000,00 EUR za izdelavo in postavitev je v proračunu zagotovila Občina Tržič skupaj z Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport Republike Slovenije, kjer smo uspeli na javnem razpisu za ta namen zagotoviti 20.000,00 EUR.

Nova nizka plezalna stena okvirne skupne površine 145 m2 s samostoječo  konstrukcijo in plezalno površino, izdelano iz vezane plošče debeline 21 mm, ki ponuja do 900 plezalnih oprimkov, do 15 piramid velikosti od 60 do 120 cm in do 25 volumnov velikosti od 50 do 120 cm, pričakuje prve uporabnike že v drugi polovici meseca septembra. Pod plezalno površino so varovalne blazine okvirne skupne površine 76 m2 in skladne s predvidenimi standardi v proti drsni izvedbi. 

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...