Pojdi na glavno vsebino
iskanje meni

V občini Tržič se dogaja

29. september 2022

Tudi v občini Tržič z negotovostjo pričakujemo prihodnje mesece, ki bodo zaradi nepredvidene rasti stroškov elektrike, goriva, zemeljskega plina, visoko ravnijo inflacije, velik izziv. Z višjimi subvencijami, ki jih je na zadnji seji potrdil Občinski svet, bodo občanke in občani občine Tržič plačali minimalen dvig cen komunalnih storitev in sicer od 0,7 do največ 1,06 evra. V Tržiču smo v spomin na Radetzkega gostili Festival koračnic.

Višje subvencije za minimalen dvig cen komunalnih storitev

Podjetje Komunala Tržič je zaradi nenadne in nepredvidene rasti stroškov elektrike, goriva, zemeljskega plina, materiala in drugega (od 5 do 400 % podražitve), Občini Tržič predložila dodatke k elaboratom na področju oskrbe s pitno vodo, odvajanja in čiščenja odpadnih voda, zbiranja določenih vrst komunalnih odpadkov ter zbiranja bioloških odpadkov. Občinska uprava je dodatke po usklajevanju potrdila in pričela postopek potrjevanja novih cen za posamezne gospodarske javne službe. Ker bi predlagana povišanja cen zaradi neugodnih makroekonomskih razmer (podražitve električne energije, energentov, stroškov dela….) močno vplivala na socialni položaj uporabnikov teh storitev v naši občini, je podžupan predlagal uvedbo višjih subvencij, s katerimi bi  vpliv podražitev cen komunalnih storitev ublažili v največji možni meri.

Z višjimi subvencijami se bodo predlagane cene za gospodinjstva znižale in bo vpliv višjih cen na skupni znesek na položnici za gospodinjstva minimalen. Tako se bodo položnice zvišale, glede na različne kombinacija storitev, za 0,7 do največ 1,06 evra.

Skupni letni znesek subvencij se po novem predlogu zviša na 312.000 EUR letno oz. za dobrih 56 %. Potrjene subvencije k cenam veljajo od 1. oktobra 2022 dalje.

Kulturno-gastronomski abonma Polna žlica kulture: Festival koračnic

25. 9. 1852 je grof Radetzky kot 86-letni starček še zadnjič obiskal Tržič in domačini so mu pripravili veličasten sprejem. V spomin na 170. obletnico njegovega zadnjega obiska Tržiča, so v soboto, 24. septembra  v atriju Občine Tržič v izvedbi Pihalnega orkestra Tržič in Godbe na pihala Slovenske Konjice zadonele koračnice. Slišati je bilo tudi znameniti Radetzky marš, ki ga je v spomin na zmago Radetzkega v bitki pri Custozi spisal Johann Strauss starejši.

Dogodek je bil hkrati del kulturno-gastronomskega abonmaja Polna žlica kulture, s katerim je Združenje zgodovinskih mest Slovenije obeležilo 20. obletnico svojega delovanja. Zgodovinski mesti Tržič in Slovenske Konjice sta poznani tako po odličnih pihalnih orkestrih kot tudi po še živih legendah o zmajih. Tako ni slučaj, da smo v Tržič, mesto, ki je po legendi nastalo zaradi zmaja iz petelinjega jajca, v goste povabili godbo iz Slovenskih Konjic, mesta pod goro, v kateri je nekoč prebival strašni zmaj.

»S koračnicami so se prepletale legende in pripovedke o strašnih zmajih ter utrinki iz življenja feldmaršala Radetzkega, povezanimi s Tržičem. Dogodek se je zaključil s slavnim Radetzky maršem, ki sta ga izvedla oba orkestra skupaj,« je po dogodku povedala Petra Hladnik, vodja Službe turizem Tržič.

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...