Pojdi na glavno vsebino
iskanje meni

V občini Tržič se dogaja

16. november 2022

Tržiški muzej in s tem slovenska javnost bogatejša za izjemno zbirko predmetov nekdanje vrhunske smučarke Mateje Svet. Nova prometna ureditev pri Mercatorju in popolna zapora Partizanske ceste. Začenja se drsalna sezona na Ravnah.

Tržiški muzej in s tem slovenska javnost bogatejša za izjemno zbirko predmetov nekdanje vrhunske smučarke Mateje Svet

V petek, 11. 11. 2022, so bile vse oči športne in druge slovenske javnosti uprte v Tržič, kjer smo gostili nekdanjo vrhunsko smučarko Matejo Svet. Želja, da Tržiškemu muzeju podari več kot petsto predmetov, pokalov, medalj iz svoje bogate kariere, je v njej tlela kar nekaj časa, vznemirjenosti ob odprtju razstave »Mateja je zlata« in ob okrogli mizi, na kateri so se ji pridružili še Bojan Križaj, Veronika Šarec, Tomaž Čižman, Tone Vogrinec in Slavo Mulej, pa ni mogla skriti že na novinarski konferenci. Presenečena je bila nad zanimanjem za njeno gesto, ki smo se je v Tržiču izjemno razveselili.

»Pred enim letom se je Mateja odločila, da Tržiškemu muzeju, katerega del je Slovenski smučarski muzej, podari čudovito darilo. Več kot 500 predmetov iz časa njene smučarske kariere. V enem letu smo potem pridobili financiranje, vse vsebine, video posnetke, fotografski material, uredili predmete. Na razstavi smo izpostavili samo tisto, kar je najdragocenejše iz te zbirke, od pionirskih časov do srebrne olimpijske medalje. Gre za izjemno dragoceno darilo, ki je podarjeno javnosti. Vsak predmet, ki ga podariš muzeju postane spomenik premične dediščine in država je dolžna skrbeti zanj na način da ga hrani, raziskuje, prezentira, popularizira. Ti predmeti so sedaj last slovenske javnosti,« je povedala Jana Babšek, direktorica Tržiškega muzeja.

Ob obujanju spominov na nekdanje čase v smučariji, ki jim je prisluhnil tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, je Mateja Svet podoživljala tudi trenutke, ko se je poslavljala od sadov svojega dela. »Izredno zanimivo je bilo pakiranje stvari. Ob tem sem podoživljala stvari in spoznala, kako dragoceni so mi ti predmeti. Čeprav nekateri res neugledni in strgani, a nosijo ogromno zgodb,« je povedala Mateja Svet, ki je iskreno priznala, da nobena druga stvar ni nadomestila smučanja. »Ovdovela sem, nič ni nadomestilo ljubezni do smučanja. Odžalovati sem morala.  Nikoli v življenju se nobene stvari nisem več lotila s tako strastjo. Toliko sebe, kot sem dala smučanju nisem več dala v nobeno stvar. To je proces, od katerega se moraš posloviti, da lahko pridejo tudi nove stvari v življenje.«

Čisto od vseh predmetov se ni mogla posloviti. »Obdržala sem čisto prvo, leseno medaljo, poslikano z gorenjskimi nageljni. Zato, ker je prva, ki sem jo dobila in ker je zelo povezana z mojim očetom. V tej kolajni vidim prisotnost očeta, ki mi je zelo pomagal in tudi takrat je bil zraven. To je lep spomin zame,« je dodala Mateja Svet. 

Podrobnosti z razstave so na voljo na povezavi: https://www.trziski-muzej.si/dogodek/mateja-je-zlata-2

Nova prometna ureditev pri Mercatorju

V sklopu izgradnje fekalne kanalizacije na območju trgovskega centra Mercator – Merkur, se je sočasno izvedla obnova vozišča, ureditev odvodnjavanja ter nova prometna ureditev z zarisom novih parkirnih površin ter z vzpostavitvijo enosmernega krožnega režima.

Z novim prometnim režimom se je prometni tok poenostavil in bo za voznike veliko bolj razumljiv. S tem bomo dosegli večjo prometno varnost tako za pešce kot za voznike.

Partizanska ulica odslej zaprta za ves promet

V sklopu trajnostne mobilnosti in iz razloga prometne varnosti pešcev, bo od srede, 16. 11. 2022 dalje Partizanska ulica zaprta za ves promet. Dostop z vozili bo odslej omogočen le stanovalcem Partizanske ulice.

Začenja se drsalna sezona na Ravnah

Balinarski klub Tržič Orodjarstvo Knific in Občina Tržič vas tudi letos vabita na pokrito drsališče na Ravne, ki bo obratovalo od petka, 18. novembra 2022 do 19. februarja 2023.  Drsanje je brezplačno, možna je tudi izposoja drsalk.

Kolesa bodo čez zimo na suhem

Z mesecem novembrom in ob koncu sezone se deli sistema Gorenjska Bike v občinah Tržič, Jesenice, Naklo in Radovljica zapirajo. Vsa kolesa so bila odpeljala s postaj in bodo med zimskimi meseci varno shranjena. Ponovni zagon delov sistema in razpoložljivost koles na postajah so načrtovani z mesecem aprilom. 

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...