Pojdi na glavno vsebino
iskanje meni

V občini Tržič zaradi epidemije ne bomo obstali na pol poti z nišnim turizmom smo lahko še uspešnejši

20. april 2020

(koronavirus) Strokovnjaki opozarjajo, da je po končanju epidemije koronavirusa, najdaljše in najpočasnejše okrevanje pričakovati na področju turizma, v katerega smo v občini Tržič v zadnjih letih ogromno vložili. Pred dnevi smo na Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, na Slovensko turistično organizacijo in v Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije poslali poziv za pripravo ukrepov sofinanciranja promocije in razvoja turistične ponudbe za poletno in jesensko-zimsko sezono tudi za manjše, vodilnim podporne, destinacije.

S strani vodilnih turističnih destinacij so bili že predlagani številni predlogi ukrepov za omilitev posledic epidemije koronavirusa na področju turizma.

Na Občini Tržič se pridružujemo in podpiramo večino ukrepov, ki jih predlagajo različna združenja in vodilne destinacije, hkrati pa posebej opozarjamo, da morajo biti predvideni ukrepi podpore, pomoči in okrevanja enakopravni in linearni in ne smejo vključevati zgolj vodilnih destinacij in ponudnikov. Predlagamo, da ukrepi za ponoven zagon upoštevajo dejavnik, da nekatere manjše, a izvirne, destinacije v zadnjih letih beležimo velik razvoj.

»Turizem je gospodarska panoga, v katero smo Tržičanke in Tržičani v zadnjih petih letih veliko vložili in dosegli lepe rezultate. Ne bomo dovolili, da bi zaradi epidemije obstali na pol poti, zato smo naslovili pismo tudi na odločevalce, državne organe. Po povratnih informacijah, ki jih imamo, je bilo razumljivo in pozitivno sprejeto. Sprejeti je treba dejstvo, da bomo letos in mogoče tudi v naslednjih letih, čim več dopustovali doma. Potrebno se je zavedati, da bo Slovenija turistična država, če bo turizem povsod, ne samo v Ljubljani, v Portorožu, na Bledu, v Kranjski gori in v Bohinju. Prepričan sem, da bomo ravno tisti, ki ponujamo nišni, individualni turizem, turizem, ki je z objekti in nastanitvami razpršen, lahko še uspešnejši, potem ko se v nekaj mesecih kriza umakne,« pravi župan Občine Tržič mag. Borut Sajovic.

S sistematičnim delom in velikimi vlaganji lastnih sredstev se je turizem v Tržiču v zadnjih letih razvil v eno najpomembnejših gospodarskih panog, od leta 2013 do 2019 smo zabeležili več kot 800 % porast nočitev, 85 % gostov pa predstavljajo tuji turisti.

S strani vodilnih turističnih destinacij so bili že predlagani številni predlogi ukrepov za omilitev posledic epidemije koronavirusa na področju turizma. Nekaj pomembnih aktivnosti je bilo tako s strani Slovenske turistične organizacije kot tudi Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, predvsem spremembe javnih razpisov, že izvedenih. Žal pa ti razpisi niso prilagojeni oz. namenjeni manjšim destinacijam in ponudnikom, ki turistično dejavnost večinoma opravljajo kot dopolnilno, četudi z odvajanjem promocijske takse prispevajo sredstva v proračun Slovenske turistične organizacije, ki je namenjen načrtovanju in izvajanju trženja ter promocijo celovite turistične ponudbe Slovenije.

Pričakovati je, da bodo destinacije, ki že imajo visoko prepoznavnost v turizmu okrevale hitreje, po našem mnenju pa bodo manjše destinacije, ki imajo več razpršenih zanimivih turističnih točk in možnosti za outdoor turizem, v povezavi s širjenjem epidemije, tudi varnejše od destinacij, kjer je na manjšem prostoru pričakovati večje število ljudi.

Slika: Občina Tržič je prepoznala potencial na področju kolesarskega turizma (foto: Uroš Švigelj)

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...