Pojdi na glavno vsebino
iskanje meni

V Tržiču ohranjamo gregorjevo, ko vržemo vuč u vodo

7. marec 2019

V ponedeljek, 11. marca 2019 bodo otroci v Tržiču po vodi spustili gregorčke, kakor imenujejo hiške in druge predmete, ki jim dodajo prižgane sveče. S tem oznanijo prihod pomladi in se spomnijo čevljarjev, ki so na ta dan prenehali z delom ob luči. Že jutri (v četrtek) pa bo v Galeriji Atrij odprtje razstave z naslovom Zakaj valentinovo, če imamo gregorjevo? In podnaslovom Praznovanje gregorjevega na Slovenskem danes.

Spremljevalni program letošnje prireditve se je začel že v februarju s postavitvijo razstave na temo gregorjevega v trgovskem središču Qulandia v Kranju, v četrtek, 7. marca 2019, ob 18. uri pa bo v Galeriji atrij odprtje vseslovenske razstave, na kateri bodo razstavljeni gregorčki oz. barčice iz več desetih slovenskih krajev in tujine, ki jo pripravlja Tržiški muzej. Na temo gregorjevega bo v četrtek na ogled postavljena tudi razstava v Domu Petra Uzarja.

V zadnjih letih med ljudmi na Slovenskem raste pomen gregorjevega, ki je povezano s spuščanjem luči po vodi in govoricami o ptičji svatbi. Izdelovanje in spuščanje gregorčkov postaja vse bolj priljubljeno med otroki, ki jih s šego seznanjajo v vrtcih in šolah ne le na Gorenjskem in v okolici Ljubljane, temveč tudi širše. »Gregorjevo ima dolgo tradicijo na Slovenskem. Povezano je s pomladjo. 12. marca je prvi pomladni dan po starem koledarju, po vodi  spuščamo luči, ob vsem tem pa je še živa govorica, ki je bila nekdaj v navadi, da imajo ptički na gregorjevo svojo ohcet. Na ta dan so starši v grmovje skrili kakšno sladkarijo, potem otroke peljali na ta kraj in jih pozvali, da poiščejo, kaj je ostalo od ptičje svadbe. Na ta dan se tudi dan podaljša, rokodelci prenehajo delati ob umetni svetlobi, delajo samo od jutra do mraka in spustijo »vuč v vodo«,« običaj slikovito opisuje dr. Bojan Knific, avtor razstave in višji kustos Tržiškega muzeja.

Podobno šego poznajo marsikje v Evropi. Zlasti je živa v Švici, na Bavarskem, v Franciji, na Češkem. V Tržiču bo na razstavi na ogled tudi nekaj gregorčkov iz tujine. »Na razstavi bo tudi gregorček iz Berlina. Slovenski izseljenci v Berlinu  jih namreč izdelujejo in spuščajo v vodo, zato smo jih prosili, naj nam en svoj primerek pošljejo,« zaključuje dr. Bojan Knific.

Slika: Tržiški gregorčki (foto: Špela Kurnik)

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...