Pojdi na glavno vsebino
iskanje meni

VELIKA nevarnost proženja snežnih plazov na območju OT nad 1200 metri

25. januar 2021

Nedelja, 24.1.2021 ob 7:00 uri

Včeraj je nad 1300 metri padal sneg, nižje je večino dneva deževalo. Na 1500 metri je v treh dneh padlo do 50 cm snega, v visokogorju tudi do 70 cm ali več. Sneg je v globini zelo moker, nad 1700 metri je sneg suh. Veter ga je prenašal in gradil zamete ter klože. Na območju Občine Tržič se je v dveh dneh sprožilo ogromno srednjih do velikih plazov, ki so dosegli maksimalne dosege po več kot 15 let. Plazilo se je tudi na neobičajnih krajih zaradi padavin v obliki dežja in visokih temperatur.
Včeraj popoldne je začel pihati severni veter. Temperatura zraka se je spustila, posledno pa že vpliva na zgornje plasti snežne odeje (slika spodaj). Na delih je lahko sneg skorjast. Tudi v naslednjih dneh bodo temperature zraka nizke, kar bo zelo vplivalo na sneg oz. preobrazbo snežne odeje. Nevarnost proženja snežnih plazov ostaja nad 1200 metri VELIKA.
Danes bo v tržiških gorah deloma oblačno. Temperatura zraka na 1000 metri bo okoli 0°C, na 2000 pa okoli -7°C. Dopoldne bo na 2000 metri pihal severni veter do 20 km/h, popoldne se bo nekoliko okrepil. V naslednjih dneh bo hladno.
Še vedno je območje Zelenice zaradi VELIKE nevarnosti snežnih plazov zaprto. Prosimo, da upoštevate postavljena opozorila. Hoja po plazovitih terenih je zelo tvegana, ker se lahko sproži sekundarni plaz.
Danes ostanimo še doma oziroma na območjih, ki niso znane po snežnih plazovih. V naslednjih dneh se bodo razmere nekoliko izboljšale.
Dom na Zelenici je zaprt.
Območje Zelenice je zaprto .
Koča na starem Ljubelju je zaprta.
Cesta do Koče na starem Ljubelju je zaprta
SREČNO, SVSP Zelenica – Tržič

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...