Pojdi na glavno vsebino
iskanje meni

VELIKA nevarnost proženja snežnih plazov na območju OT

9. februar 2021

Ponedeljek, 8.2.2021 ob 6:30 uri

Splošna nevarnost proženja snežnih plazov nad gozdno mejo v Občini Tržič je VELIKA, 4. stopnje po petstopenjski evropski lestvici. Pod 1600 metri je ZNATNA

Včeraj preko dneva je bila meja sneženja na okoli 2000 metrov. Do te nadmorske višine je padal dež. Od sredine dneva naprej se je meja sneženja začela spuščati. Nad okoli 1800 metri je do danes lahko padlo do 40 cm snega. Z nadmorsko višino se spreminja tudi količina novozapadlega snega. Od včeraj pa do danes je na okoli 1500 metrov padlo 70 mm padavin v obliki dežja. Temperatura zraka se ni spustila pod ledišče. Sneg je namočen. Tudi danes bo nad 1600 metri VELIKA nevarnost proženja snežnih plazov, nižje pa 3. stopnje. Snežna odeja je zelo nestabilna na travnatih pobočjih in tudi drugje, predvsem nad 1800 metri, kjer je padal nov sneg. Danes preko dneva še pričakujemo spontano plazenje plazov mokrega snega. Snežni plazovi lahko dosežejo dno dolin, zato vam odsvetujemo hojo po dolinah oz. ob vznožjih pobočij z naklonino nad 30°.

Danes bo v tržiških gorah oblačno. Nekoliko se bo ohladilo. Meja sneženja se bo spustila na okoli 800 metrov. Prek dneva bo nekaj snežnih padavin, vendar le teh ne bo veliko. Temperatura zraka na 1500 metri bo okoli -2°C, pihal pa bo zmeren JZ veter. Jutri bo podobno vreme. V sredo pa lahko pričakujemo nekaj več padavin, tudi v obliki snega. Temperatura zraka se bo od sredine tedna močno spustila.

Za doseganje vrhov v visokogorju in nekje tudi v sredogorju ni primeren čas. Počakajmo, da se snežna odeja stabilizira in pomrzne. Ob koncu tedna bodo razmere tudi za plezanje bolj primerne.

Servisna cesta je ZAPRTA!

Dom na Zelenici je ZAPRT!

SREČNO, SVSP Zelenica – Tržič

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...