Pojdi na glavno vsebino
iskanje meni

VELIKA nevarnost proženja snežnih plazov nad 1800 metri v OT

11. februar 2021

Sreda, 11.2.2021 ob 6:30 uri

Splošna nevarnost proženja snežnih plazov nad 1800 metrov v Občini Tržič je VELIKA, 4. stopnje po petstopenjski evropski lestvici, drugod ZNATNA.

V zadnjih 24 urah je na 1500 metrih padlo do 25 cm snega, višje nad 1800 metri pa do 35 cm. Včeraj popoldne se je meja sneženja začela spuščati. Rahlo sneži tudi še trenutno nad okoli 1000 metri. Smer vetra se je včeraj zvečer nenadno obrnila iz JZ smeri na S do SV smer in temperatura zraka se je hitro nižala. Zmeren vete je začel prenašati nov sneg v zavetrne lege, se pravi na južna pobočja. Na grebenih in v grapah veter gradi mehke klože. Snežna odeja na teh delih je zelo nestabilna. Zasuk vetra je pripomogel k hitrem padanju temperatur zraka in snega. Danes se bodo temperature zraka še spuščale, saj nas je od severa dosegla hladna zračna masa. Včeraj so se preko dneva spontano plazili plazovi suhega nesprijetega snega iz dovolj strmih pobočij. Podobno dogajanje pričakujemo še danes, zato je lahko hoja pod ostenji in pobočji z dovolj veliko naklonino nevarna. Pod okoli 1400 metri, kjer je bil sneg zelo ojužen se je naredila tanka skorja.

Danes in v prihodnjih dneh bo zelo hladno. Temperatura zraka se bo še spuščala. Preobrazba snega se bo zelo upočasnila. Danes bo temperatura zraka na 1000 metri okoli -6°C, na 1500 pa okoli -10°C. Na 1500 metri bo pihal severni veter do 30 km/h. Višje bo veter nekoliko močnejši in bo danes še prenašal sneg v zavetrne lege. Danes dopoldne lahko še pričakujemo nekaj padavin, popoldne se bo razjasnilo. Lepo toda zelo mrzlo vreme bo tudi v naslednjih dne.

Zima se je vrnila. Obisk visokogorja vam za enkrat še odsvetujemo, saj je veliko klož poslednjo pa je snežna odeja na delih zelo nestabilna. Ker bo v naslednjih dneh lepo vreme bo tudi obisk gora povečan. Še enkrat vas opozarjamo, da je smuka pod ostenji in pobočji z dovolj veliko naklonino lahko zelo nevarna, saj se bodo še prožili spontani plazovi suhega nesprijetega snega. Zadržujmo se v širokih dolinah v sredogorju.

Dom na Zelenici je ZAPRT

Servisna cesta do Doma na Zelenici je ZAPRTA!

SREČNO, SVSP Zelenica – Tržič

Lokalni bilten je bil objavljen ob 6:30. uri na https://www.facebook.com/SVSPZelenicaTrzic/ 

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...