Pojdi na glavno vsebino
iskanje meni

VELIKA nevarnost proženja snežnih plazov v OT, OPOZORILO, informacije

25. januar 2021

Sobota, 23.1.2021 ob 7:00 uri

Splošna nevarnost proženja snežnih plazov na območju Občine Tržič je VELIKA, 4. stopnje po petstopenjski evropski lestvici.
Včeraj je do višine nekje 1400 metrov padal dež. Snežno odejo je močno ojužil. Med 1400 metri in 1700 metri je padal moker sneg, nad 1800 metri pa je padal suh sneg (z višino se je vlaga v snegu zmanjševala). Sneženje, predvsem v višjih nadmorskih višinah je nov/suh sneg prenašal in gradil opasti, zamete ter klože. Na vseh pobočjih, nad naklonino 25°, ne glede na lego, nad 1200 metri je nevarnost proženja snežnih plazov v občini tržič VELIKA. Odjuga je močno vplivala na staro snežno podlago. Sneg je na 1500 metri moker vse do višine snega 1 meter od tal in to je bil eden od pogojev za proženje velikih plazov mokrega snega že včeraj. Enake razmere bodo tudi danes, zato ostanite doma. Višje, nad 1700 metri je že včeraj preko dneva padlo do 60 cm novega snega, na 1500 metri pa do 35 cm.
Danes se bo meja sneženja nižala. Na 1500 metri pade lahko še do 30 cm snega, višje tudi več. Na 2000 metri bo danes dopoldne pihal še južni veter do 40 km/h, popoldne pa se bo veter nekoliko umiril in zvečer bo začel pihati iz severnih smeri. Temperatura zraka na 1000 metri bo okoli 1°C, na 1500 pa okoli -1 °C. Snežilo bo.
Nevarnost proženja snežnih plazov v Občini Tržič je VELIKA in bo tudi v naslednjih dneh. Obisk gora vam odsvetujemo. Območje Zelenice je zaradi velike možnosti prožitve večjih plazov ZAPRTO (slika spodaj). Zaprta je tudi pot do Koče na starem Ljubelju. Prosimo upoštevajte postavljena opozorila.
Posebna previdnost velja tudi za poledenele planinske poti na nižje ležečih območjih. Danes lahko manjši vodotoki narastejo.
Dom na Zelenici je zaprt.
Servisna cesta do Doma na Zelenici je zaprta.
Koča na starem Ljubelju je zaprta.
SREČNO, SVSP Zelenica – Tržič

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...