Pojdi na glavno vsebino
iskanje meni

Vuč u vodo 2019 v Tržiču

14. februar 2019

Kljub temu, da je danes valentinovo - dan zaljubljencev, v Tržiču slavimo kot slovenski praznik ljubezni gregorjevo, 12. marca. Na predvečer praznika bo prireditev Vuč u vodo, ki jo pripravlja Občina Tržič, ob njej pa sta glavna nosilca dogodka Osnovna šola Bistrica in Tržiški muzej.

Spremljevalni program se bo začel že v četrtek, 7. marca 2019. V mesecu februarju je bila že postavljena razstava na temo gregorjevega v trgovskem središču Qulandia v Kranju (razstavljeni so gregorčki, ki so jih izdelali učenci Osnovne šole Bistrica, predmeti mojstra Jerneja Kosmača in Tržiškega muzeja), 7. marca bo postavljena razstava na temo gregorjevega v Domu Petra Uzarja v Bistrici pri Tržiču.

Z razširjenim programom želimo opozoriti na pomen gregorjevega v sodobnosti – ne le na pomen, ki ga ima dogodek za lokalno prebivalstvo, temveč na možnosti razvoja v širšem slovenskem prostoru. S tem namenom smo v praznovanje vključili občine, ki so članice Združenja zgodovinskih mest, in kraje, kjer gregorčke po vodi spuščajo v sodobnosti.

V priponki je podroben opis dogodkov, povezanih s praznovanjem gregorjevega v Tržiču, predstavljena je razstava z naslovom Zakaj valentinovo, če imamo gregorjevo?, ki bo na ogled v Galeriji Atrij, dr. Bojan Knific, višji kustos v Tržiškemm muzeju pa je zapisal tudi nekaj več besed o znani slovenski šegi, v okvru katere so otroci po rekah, potokih ali bajerjih spustili goreče predmete, med njimi peharje in cambohe, v katere so dali oblance, tudi lično izdelane hišice, v katerih so bile prižgane sveče. S tem so simbolično oznanili prihod pomladi in daljšanje svetlega dela dneva. Sv. Gregor je po starem julijanskem koledarju godoval na prvi pomladni dan – torej 21. marca, a se je praznovanje njegovega godu z novim koledarjem v 16. stoletju preneslo na 12. marca. 

Slika: Ptički se ženijo (foto: Vili Vogelnik)

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...