Pojdi na glavno vsebino
iskanje meni

Vuč u vodo je šega, ki je v preteklosti živela med tržiškimi čevljarji

2. marec 2020

V Tržiču se že veselimo predvečera sv. Gregorja, ko bodo po Tržiški Bistici zaplavali gregorčki, raznobarvne hišice različnih oblik in spomnile na večstoletno tržiško šego, ki je v preteklosti živela med domačimi čevljarji. Praznovanje gregorjevega sodi med najpomembnejše tržiške turistične prireditve, kjer se dediščina prepleta s sodobnostjo. V osnovnih šolah, vrtcih in zavodih izdelujejo gregorčke, ki bodo po vodi zaplavali 11. marca. Dogodek pripravlja Občina Tržič, ob njej sta glavna nosilca Osnovna šola Tržič in Tržiški muzej.

V Tržiču čevljarskih vajencev ni več, zato pa šego vsako leto srčno obujajo otroci tržiških vrtcev in šol. Na predvečer sv. Gregorja, 11. marca svoje hišice, opremljene s svečo, spustijo po Tržiški Bistrici.

Praznovanje gregorjevega se je že začelo. V Tržiču nanj opozarjajo hišice, izobešene na treh mostovih, v Qlandiji v Kranju pa razstava gregorčkov otrok iz Osnovne šole Tržič. Tržiški muzej bo v sodelovanju s kovaškim muzejem v Kropi postavil razstavo o nekdanjem praznovanju gregorjevega, kar tri razstave bodo na ogled v Tržiču. Posebno slovesno bo 11. marca, ko bodo gregorčki zaplavali po Tržiški Bistrici in se bo v Tržiču od 16. ure dalje mogoče udeležiti delavnic in drugih dogodkov.

V Galeriji Atrij bo 5. marca 2020, ob 18. uri odprtje razstave V gregorčkih oživljena tržiška dediščina, ki je nastala v sodelovanju z Živo Deu in študenti Višje strokovne šole Šolskega centra Ljubljana. Študentom je bila šega spuščanja luči po vodi predstavljena na predavanju v Ljubljani, jeseni 2019 pa so obiskali Tržič, kjer so se seznanili s tržiško dediščino, prav podrobno z dediščino gregorjevega, in pripravili osnutke gregorčkov, ki so izdelani prav za razstavo v Galeriji Atrij. Prinašajo njihovo videnje šege in dogajanja, povezanega z gregorjevim, razmišljali pa so predvsem o tem, kako bi na bogato in raznovrstno dediščino Tržiča lahko predstavili prek gregorčkov.

Študentje Višje strokovne šole Šolskega centra Ljubljana so pod mentorstvom prof. dr. Žive Deu motive za izdelavo gregorčkov poiskali v bogati tržiški dediščini. Izročilo in spoznanja o spuščanju luči po vodi so povezali z dediščino, ki so jo spoznali v Tržiču, na tej podlagi je nastalo pet gregorčkov, v katerih se staro izročilo prepleta z novim pogledom na nekdanjo stvarnost.

»Razstavljen bo gregorček, naslovljen Zmaj iz petelinjega jajca, ki na simbolni ravni predstavlja nastanek Tržiča. Študentje so izdelali gregorčka, imenovali so ga Dan in noč, pri katerem iz lesa izdelana krogla predstavlja Zemljo, v kombinaciji iz lučjo pa ponazarja razmerje med dnevom in nočjo. Gregorček Čevljarska luč povezuje čevljarsko dediščino in svetlobo, ki je ključna pri razumevanju gregorjevega. Gregorček Slavni tržiški modrotisk je povzet iz tehnologije izdelovanja modrotiska, hkrati spirala predstavlja enega najstarejših grafičnih simbolov, ki ga povezujemo z neskončnim prepletanjem življenja in smrti. Gregorček Škorenj se naslanja na tradicijo tržiškega čevljarskega ceha, Ptice prinesejo pomlad simbolizira ptičjo svatbo – izdelana ptiča v svetli in temni izvedbi hkrati prinašata simboliko svetlobe in teme, Kolo se vrti interpretira tržiško kolarsko dediščino,« vsebino razstave predstavlja višji kustos Tržiškega muzeja dr. Bojan Knific.

V sredo 11. marca 2020 pa se program začne že ob 16. uri, ko bo v Kurnikovi hiši delavnica peke ptičkov iz testa in razstava gregorčkov otrok tržiških šol in vrtcev, v Kulturnem centru Tržič pa delavnica izdelovanja gregorčkov.
Od 17. do 20. ure v rovu pod dvorcem Neuhaus razstava gregorčkov in projekcija filma, ob 18. uri pa bo pred Osnovno šolo Tržič kulturni program, stojnice z rokodelskimi izdelki in kulinarično ponudbo. Ob 18.30 sledi Gregorjev sprevod v spremstvu Pihalnega orkestra Tržič izpred Osnovne šole Tržič do nabrežine Tržiške Bistice, kjer si bodo domačini in drugi obiskovalci ob 18.40 lahko ogledali vihtenje gorečih metel, kres in spuščanje gregorčkov.

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...