Pojdi na glavno vsebino
iskanje meni

Zavetišče za zapuščene živali

2. marec 2020

Javno službo zagotavljanja zavetišča za zapuščene živali na območju občine Tržič odslej izvaja Zavetišče za zapuščene živali Ljubljana

Obveščamo vas, da od 1. 2. 2020 dalje izvaja javno službo zagotavljanja zavetišča za zapuščene živali na območju občine Tržič Zavetišče za zapuščene živali Ljubljana, Gmajnica 30, 1000 Ljubljana, http://zavetisce-ljubljana.si/.
Ob najdbi zapuščene živali na območju občine Tržič pokličite Zavetišče za zapuščene živali Ljubljana na telefonsko številko + 386 (0)1 256 02 79 ali jih obvestite po e-pošti, na naslov info@zavetisce-ljubljana.si.

Potek telefonskega pogovora je sledeč. Po klicu se vključi avtomatski snemalnik pogovora, nato pa pritisnite:
1 – za splošne informacije,
2 – za nujne klice.
Za nujne klice se štejejo prijave izgubljenih živali, prijave poškodovanih živali, prijave živali, ki ogrožajo okolico, klici uradnih oseb.

Ob najdbi zapuščene živali najprej preverite ali je žival res zapuščena ali ni morda skrbnik živali v bližini. Preverite stanje živali tako, da ne ogrožate lastne varnosti in o morebitnih poškodbah ali bolezni takoj obvestite zavetišče. Zavetišče takoj obvestite tudi v primeru, ko žival ogroža okolico (je nevarna). Če je zapuščena žival na zasebnem zemljišču, obvestite lastnika (ta obvesti zavetišče in dovoli ulov) oziroma uradnega veterinarja na 112.
Če žival ni bolna ali poškodovana in ne ogroža okolja, se ji približajte tako, da zagotovite lastno varnost ter preverite ali je na ovratnici (če jo ima) morebiti kontakt skrbnika. Če je skrbnik znan oziroma ga je mogoče ugotoviti, ga obvestite o najdbi živali in žival vrnite. Če lastnika ni mogoče ugotoviti ali ga obvestiti oziroma ne sodeluje, žival odpeljite v zavetišče oziroma obvestite zavetišče.
Če se živali ne morete približati, poskusite preprečiti pobeg oziroma omejiti gibanje s priprtjem v primeren ograjen prostor in obvestite zavetišče. Pridržanje živali oziroma spremljanje gibanja je nujno za uspešen ulov.

Kako žival prepeljati?

Hišno žival, ki ste jo našli zapuščeno, lahko po predhodnem dogovoru z zavetiščem sami pripeljete, a le tako, da ne ogrožate lastne varnosti oziroma varnosti najdene živali. V primeru, da najdene hišne živali ne morete pripeljati, pokličite: 01/256 02 79.

Odzivni čas zavetišča

Imetnik zavetišča mora poskrbeti za namestitev zapuščene živali v roku 24 ur, za bolno ali poškodovano žival oziroma če žival ogroža okolico, pa je predpisan odzivni čas 4 ure, kar določa 11. člen Pravilnika o pogojih zavetišča za zapuščene živali (Ur.l.RS št.45/2000).
Prijavitelj najdene živali usmerja zaposlene zavetišča in po svojih močeh pomaga pri ulovu živali tako, da ne ogroža lastne varnosti.
Anonimnih prijav zavetišče ne obravnava. Na zasebnem zemljišču zavetišče ukrepa le z dovoljenjem lastnika oziroma po odločbi uradnega veterinarja in/ali v spremstvu uradne osebe.

Sprejem zapuščene hišne živali v zavetišče

Ob sprejemu zapuščene hišne živali najditelj izpolni sprejemni dokument zapuščene živali. Identiteto izkazuje z osebnim dokumentom, resničnost podatkov pa potrdi z lastnoročnim podpisom.
Vse sprejete zapuščene živali se evidentira, oskrbi in vrača znanemu oskrbniku oziroma namesti po protokolih Zavetišča Ljubljana in v skladu z veljavnimi predpisi.

V nadaljevanju so predstavljene vsebine glede zgodovine zavetišča in gradnje najsodobnejšega zavetišča v Sloveniji, kjer je za živali zelo dobro poskrbljeno.

Dodatne informacije so vam na voljo na: VIR: http://zavetisce-ljubljana.si/  

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...