Pojdi na glavno vsebino
iskanje meni

ZNATNA nevarnost proženja snežnih plazov v OT

28. januar 2021

Lokalni lavinski bilten je bil objavljen na https://www.facebook.com/SVSPZelenicaTrzic/ ob 6:00 uri.

Splošna nevarnost proženja snežnih plazov na območju Občine Tržič je ZNATNA, 3. stopnje po petstopenjski evropski lestvici.

V preteklih dneh so bile temperature dokaj nizke. Snežna odeja se ni kaj dosti preobražala.. Občasni veter je prenašal sneg, predvsem v visokogorju, kjer ga je odlagal v zavetrne lege in grape. Zadnji sneg, ki je padel je rahel in je padel na poledenelo, nižje tudi na mokro podlago. V snegu so se naredile šibke plasti. Na dovolj strmih pobočjih, kjer je veliko klož lahko že ob manjši dodatni obremenitvi sprožimo snežni plaz. Problematična so tudi območja v grapah, kjer je ogromno napihanega snega. Lokalno je lahko nevarnost proženja snežnih plazov večja.

V naslednjih dneh lahko pričakujemo nekaj višje temperature in nekaj padavin. Padavin ne bo veliko. Meja sneženja v soboto čez dan bo na okoli 1400 metrih. Predvsem v petek in soboto se bo snežna odeja pod 1500 metri lahko ojužila.

Danes bo v tržiških gorah dopoldne deloma jasno, popoldne pa se bo pooblačilo. Temperatura zraka na 1000 metri bo okoli 1°C, na 1500 pa okoli -2°C. Na 1500 metrih bo pihal JZ veter do 20 km/h, na 2000 metri pa zahodnik do 40 km/h. Še bo prenašal sneg in gradil klože. Jutri lahko preko dneva pričakujemo nekaj manjših padavin oz. občasnega sneženja.

Smuka je v sredogorju na območjih z nižjo naklonino je dobra. Na območjih, kjer je nov sneg prekril plazovino v celoti ali delno pa moramo biti pazljivi, saj je veliko zmrznjenih kep. Nikakor pa ne pozabimo doma obvezno opremo (lavinski trojček)!

Naslednji lokalni lavinski bilten bomo izdali v soboto.

Servisna cesta je ZAPRTA

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...