Pojdi na glavno vsebino
iskanje meni

ZNATNA nevarnost proženja snežnih plazov na območju Občine Tržič

17. februar 2021

Sreda, 17.2.2021 ob 7:30 uri

Splošna nevarnost proženja snežnih plazov v Občini Tržič je ZNATNA, 3. stopnje po petstopenjski evropski lestvici.
V zadnjih dveh dneh se je ozračje ogrelo. V sredogorju višje temperature zraka že vplivajo na snežno odejo, ki se zelo počasi seseda in preobraža. V visokogorju je snežna odeja še vedno rahla. Na osojnih in zavetrnih legah je v grapah in pod grebeni še vedno veliko napihanega snega, ki ni stabilen. Tukaj že ob dodatni manjši obremenitvi lahko sprožimo kložasti snežni plaz. Snežna odeja bo na osojnih pobočjih tudi v prihodnjih dneh ostala rahla. Sončno obsevanje je deloma že vplivalo na prisojna pobočja, predvsem sredi dneva ko je sonce najmočnejše. Grebeni so spihani in poledeneli. V visokogorju je veliko napihanega snega tudi na južnih pobočjih. Splošna nevarnost proženja snežnih plazov v Občini Tržič nad 1400 metri tako ostaja 3. stopnje, nižje pa 2. stopnje po petstopenjski evropski lestvici.

Danes dopoldne bo v tržiških gorah oblačno, popoldne pa se bo razjasnilo. V visokogorju na 2000 metrih bo pihal severni do severozahodni veter do 20 km/h. Veter bo rahel sneg še prenašal v zavetrne dele. Temperatura zraka na 1000 metrih bo okoli 6°C, na 2000 pa okoli -2°C.

Razmere v visokogorju so še vedno resne in nepredvidljive. Za prepoznavo lokalnih lavinskih problemov pa moramo imeti dodatno znanje in izkušnje. Številne pasti so prekrite. V naslednjih dneh moramo biti pozorni na hojo in zadrževanje pod strmimi prisojnimi pobočji, kjer bo sredi dneva in popoldne možno tudi spontano plazenje.

Servisna cesta do Doma na Zelenici je ZAPRTA!

SREČNO, SVSP Zelenica – Tržič

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...