Pojdi na glavno vsebino
iskanje meni

ZNATNA nevarnost proženja snežnih plazov na območju Občine Tržič, INFO

15. februar 2021

Ponedeljek, 15.2.2021 ob 7:00 uri

Ne samo dogodek v Storžiču, tudi drugi dogodki v zadnjih dneh so nas v službi zelo pretresli. Frekvenca ljudi v naših gorah v zimskem in tudi letnem času hitro narašča. Potrebno bo nujno dodatno razmišljanje o dodatnih nujnih ukrepih, prventivnih akcijah,… da se stvari ne ponovijo. Kristalno nam je jasno, da se bodo taki in podobni dogodki dogajali tudi v prihodnje, a vendarle bomo tudi mi v službi postorili maksimalno, da bo tega čim manj, zato naprošamo tudi za pomoč drugih v državi. Kot opozarjamo že teden dni so razmere v hribih zelo resne. Zime še ni konec!

Lokalni lavinski bilten je bil objavljen ob 7:00 uri na: https://www.facebook.com/SVSPZelenicaTrzic/

Splošna nevarnost proženja snežnih plazov v Občini Tržič je ZNATNA, 3. stopnje po petstopenjski evropski lestvici, nad 1800 metri je LOKALNO še VELIKA.

Veter, ki je pihal v zadnjih dneh je prenašal sneg v zavetrne lege in gradil klože, opasti in zamete. Veliko napihanega snega je tudi po grapah in sedel. Na teh delih že z dodatno manjšo obremenitvijo lahko sprožimo snežni plaz. V zadnjih dneh je pihal severni do severovzhodni veter s sunki do 50 km/h. Ne glede na smer vetra je odlagal sneg tudi pod opasti in pod druge ovire na severnih pobočjih oz. grebenih. Določeni grebeni so spihani do poledenele podlage. Tukaj je nevarnost zdrsa. Temperatura zraka je bila ves čas zelo nizka. Preobrazba snega se je skorajda ustavila. Sneg bo še nekaj dni rahel in veter ga bo še prenašal v zavetrne lege. V snežni odeji so se naredile kritične plasti. Snežna odeja v globini je še vedno zelo vlažna zaradi odjuge izpred desetih dni. Nad to plastjo pa je poledenela plast, na katero je padel ta nov sneg ali pa je veter odlagal sneg.

Danes bo v tržiških gorah jasno. Temperatura zraka bo na 1500 metrih okoli -7°C, pihal pa bo veter iz Z smeri do 15 km/h. Na 2000 metrih bo temperatura zraka okoli -9°C, pihal pa bo severni do severozahodni veter do 20 km/h, s sunki do 40 km/h. Veter v visokogorju bo še prenašal rahel sneg v zavetrne lege.
V naslednjih dneh se bo otoplilo. Preobrazba snežne odeje bo bolj izrazita. Sončno obsevanje prisojnih pobočij bo močno vplivalo na snežno odejo.

Danes ob 6:30 uri je bila na Zelenici zabeležena najnižja temperatura površine snega v letošnji zimski sezoni, znašala je kar -27,3°C.

Danes bo lep dan. Izbirajte varne cilje in sebi primerne. Dogodki v zadnjih dneh so tudi nas v službi močno pretresli. Naj takih dogodkov v prihodnje ne bo. Tura se začne doma, zato preverite razmere, preberite lavinske biltene in se dobro pozanimajte kakšne so razmere na določenih območjih kamor greste. Za hojo v gore v teh dneh moramo imeti dodatne izkušnje. Če nimamo dovolj izkušenj raje ostanimo doma ali izberimo cilje sebi primerne. Za hojo v gore pa lahko izberemo tudi gorskega vodnika, ki nas bo varno pripeljal do cilja in nazaj.

Naslednji lokalni lavinski bilten bo izdan jutri.

Servisna cesta do Doma na Zelenici je ZAPRTA!

SREČNO, SVSP Zelenica – Tržič

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...