Pojdi na glavno vsebino
iskanje meni

ZNATNA nevarnost proženja snežnih plazov na območju Občine Tržič sredi dneva in popoldne na prisojnih legah

26. februar 2021

Četrtek, 25.2.2021 ob 19:30 uri

Splošna nevarnost proženja snežnih plazov na območju Občine Tržič bo sredi dneva in popoldne na prisojnih legah ZNATNA, 3. stopnje po petstopenjski evropski lestvici, dopoldan in ponoči pa 2. stopnje.

V preteklih dneh je sonce na prisojnih pobočjih močno vplivalo na snežno odejo. Sprožilo se je veliko spontanih talnih plazov mokrega sprijetega snega. Snežna odeja se je sesedala, talila in preobražala.

Nekateri plazovi so dosegli svoje maksimalne dosege. Tudi jutri v petek, bodo dnevne temperature še dokaj visoke in lahko še pričakujemo spontano plazenje na prisojnih pobočjih. Izogibajmo se hoji pod temi pobočji. Jutri sredi dneva in popoldne bo tudi velika nevarnost rušenja opasti. Bodite pazljivi pri hoji po grebenih, v zavetrnih legah oz. pod grebeni. Na osojnih straneh se snežna odeja preobraža, večina pobočij je trdih in stabilnih. Lahko so deli, na katerih je snežna odeja še rahla.

Preko noči sneg pomrzne na vseh pobočjih in se naredi skorja.

Jutri bo v tržiških gorah jasno vreme. Zelo toplo bo. Temperatura zraka na 1500 metrih bo okoli 10°C, pihal bo rahel veter spremenljivih smeri. Na 2000 metrih bo okoli 6°C in bo pihal veter J do JV smeri do 10 km/h.

Sredi dneva in popoldne bo jutri sončno obsevanje močno vplivalo na snežno odejo. Na teh delih lahko pričakujemo spontane talne plazove mokrega sprijetega snega. Izogibajmo se hoji pod temi pobočji. Ravno tako bo nevarnost rušenja opasti, zato pazljivo.

Servisna cesta do Doma na Zelenici je ZAPRTA!!

Srečno, SVSP Zelenica - Tržič

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...