Pojdi na glavno vsebino
iskanje meni

ZNATNA nevarnost proženja snežnih plazov na območju Občine Tržič

18. januar 2021

Ponedeljek, 18.1.2021 ob 6:00 uri

Splošna nevarnost proženja snežnih plazov na območju Občine Tržič je ZNATNA, 3. stopnje po petstopenjski evropski lestvici. Pod 1400 metri je ZMERNA.

V zadnjih štirih dneh se snežna odeja ni kaj dosti preobražala. Še vedno je na površini napihan ali zapaden sneg, ki je rahel. Nad 1600 metri oz. v grapah in zavetrnih lega je še vedno veliko napihanega snega. Tam je ta sneg mehak. Na teh delih je veliko klož in že z dodatno majhno obremenitvijo napihanega snega oz. snežne odeje lahko sprožimo snežni plaz. Drugod so območja spihana do trde snežne podlage. Na teh delih so plasti v snežni odeji dobro sprejete in povezane. Lokalno, v grapah in zavetrnih legah je lahko nevarnost proženja snežnih plazov večja. Na prisojnih pobočjih z naklonino nad 30°, predvsem z nižjo nadmorsko višino, sončno obsevanje vpliva na snežno odejo. Tukaj moramo biti pazljivi pri hoji pod temi pobočji, saj je še vedno možnost, da se spontano sprožijo talni plazovi. Danes bo na višini nad 1500 metri pihal SZ veter, ki bo še sneg prenašal v zavetrne lege in gradil nove klože.

Danes bo v tržiških gorah oblačno. Za kratek čas lahko posije sonce. Temperatura zraka na 1000 metrih bo okoli -3°C. Na 2000 metri bo okoli -8°C, pihal pa bo SZ veter do 40 km/h. Jutri bo vreme podobno z nekaj višjimi temperaturami. V naslednjih dneh bo mraz popustil. Ob koncu tedna pa je predvideno poslabšanje. Lavinske razmere se bodo spremenile!

Zadržujmo se na območjih s stabilno snežno odejo. V grapah in zavetrnih legah je še vedno veliko napihanega snega. Na delih je smuka odlična. Ob koncu tedna pa lahko pričakujemo novo pošiljko snega in dežja.

Servisna cesta do Doma na Zelenici je zaprta.

SREČNO, SVSP Zelenica - Tržič

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...