Pojdi na glavno vsebino
iskanje meni

ZNATNA nevarnost proženja snežnih plazov na območju OT

1. februar 2021

Sobota, 30.1.2021 ob 6:00 uri

Splošna nevarnost proženja snežnih plazov na območju Občine Tržič je ZNATNA, 3. stopnje po petstopenjski evropski lestvici. Pod 1500 metri je ZMERNA.
V zadnjih dneh je na delih v visokogorju veter sneg spihal do trde poledenele podlage. Veter je sneg odlagal v zavetrne lege kjer so se naredile klože in zameti. Na teh delih je zelo slabo sprijet s podlago. Sneg nad 1700 je še vedno rahel. Nižje so nekoliko višje dnevne temperature vplivale na snežno podlago. Sneg je bil južen in se je začel nekoliko hitreje preobražati. Na delih je zelo dobro sprijet s staro snežno podlago. Višje v grapah je še vedno veliko napihanega snega in tukaj se je zaradi nižjih temperatur počasi ali skoraj nič preobražal. Na teh delih na dovolj strmi podlagi lahko že z dodatni manjšo obremenitvijo snežne odeje sprožimo kložasti snežni plaz. Grebeni so poledeneli, zato je tam nevarnost zdrsa.

Današnje dopoldansko sončno obsevanje bo vplivalo na snežno odejo na prisojnih legah. Na nekaterih območjih z naklonino nad 30° je snežna odeja napokana in tukaj se lahko sprožijo spontani talni plazovi. Hojo pod temi območji vam odsvetujemo. Zaradi višjih temperatur se bo snežna odeja preobražala in sesedala.
V tržiških gorah bo v visokogorju danes pihal zahodnik do 30 km/h. Ker je tam še rahel sneg ga bo veter še prenašal v zavetrne lege. Meja sneženja bo dopoldne na okoli 1300 metrov, popoldne pa se bo pooblačilo. Zvečer bo začel pihati veter iz severo-vzhodne smeri in meja sneženja se bo spustila do nižin. V noči na nedeljo bo od severa začelo snežiti. Na 2000 metri lahko do jutri popoldne pade do 40 cm snega, nižje nekoliko manj. Lavinske razmere se bodo v visokogorju spremenile. Lokalno bo lahko nevarnost proženja snežnih plazov VEČJA. Danes bo na 1000 metri okoli 4°C, na 1500 metri okoli 2°C, na 2000 pa -1°C.

Danes boste zagotovo izkoristili lepo dopoldne za obisk gora. Nikakor ne pozabite na obvezno opremo, ki sodi v nahrbtnik. Izbirajte sebi primerne cilje. Na delih je lokalno lahko večja nevarnost proženja snežnih plazov, zato pazljivo!

Februar je najbolj snežen mesec. Bomo videli. Že naslednji teden bomo deležni nekaj padavin in nekoliko višje temperature tudi v visokogorju.

Servisna cesta je ZAPRTA!

SREČNO, SVSP Zelenica – Tržič

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...