Pojdi na glavno vsebino
iskanje meni

ZNATNA nevarnost proženja snežnih plazov na območju OT, jutri VELIKA!

10. februar 2021

Na obočju Zelenice do nadaljnega ne bodo delovale določene vremenske in panoramske kamere zaradi okvare na internem elektro vodu.

Sreda, 10.2.2021 ob 6:30 uri

Splošna nevarnost proženja snežnih plazov nad gozdno mejo v Občini Tržič je VELIKA, 4. stopnje po petstopenjski evropski lestvici, drugod ZNATNA.

V zadnjih 24 urah je na 1500 metrih padlo do 20 cm snega, višje nad 1800 metri pa nekoliko več. Iz dovolj strmih pobočij in grap so se včeraj preko dneva prožili plazovi nesprijetega suhega snega. Plazovi niso dosegli svojih maksimalnih dosegov. Pod okoli 1500 metri je sneg južen in se seseda, višje je sneg suh. V visokogorju je slabo sprijet s staro snežno površino. Veter, ki je pihaj je gradil klože in opasti. V grapah in zavetrnih legah je ogromno napihanega snega. V visokogorju so predvsem nevarna S do SV pobočja in zavetrne lege, kamor je bil sneg odložen. Tukaj že ob manjši dodatni obremenitvi lahko sprožimo kložasti snežni plaz. Trenutno je meja sneženja na okoli 900 metrov.

Danes bo temperatura zraka na 1000 metrih okoli 1°C, na 1500 metrih pa okoli -1°C. Na 1500 metrih bo pihal južni do jugo zahodni veter do 30 km/h, na 2000 metri pa do 50 km/h. Veter bo v visokogorju še prenašal sneg in gradil zamete, klože in opasti. Snežilo bo. Zvečer in na noči na četrtek se bo meja sneženja nižala. Sneženje bo ponehalo. Zelo se bo ohladilo. Jutri bo jasno in hladno, kakor tudi v naslednjih dneh. Sneg se bo zaradi nizkih temperatur v visokogorju zelo počasi preobražal ali pa sploh ne.
Današnje razmere ne bodo primerne za obisk gora. Zaradi novega snega v visokogorju je tam še vedno VELIKA nevarnost proženja snežnih plazov. Hojo pod dovolj strmimi pobočji ali ostenji vam danes še odsvetujemo.

Servisna cesta je ZAPRTA!

Dom na Zelenici je ZAPRT!

SREČNO, SVSP Zelenica – Tržič

Lokalni bilten je bil objavljen ob 6:30. uri na https://www.facebook.com/SVSPZelenicaTrzic/ in https://www.instagram.com/svspzelenicatrzic/ 

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...