Pojdi na glavno vsebino
iskanje meni

ZNATNA nevarnost proženja snežnih plazov na območju OT, jutri VELIKA!

9. februar 2021

Sobota, 6.2.2021 ob 6:00 uri

Splošna nevarnost proženja snežnih plazov na območju Občine Tržič je ZNATNA, 3. stopnje po petstopenjski evropski lestvici.

V zadnjem tednu so bile temperature dokaj visoke za čas. Višina nične izoterme je bila od srede naprej na višini okoli 2100 metrov, za krajša časovna obdobja tudi višje. Snežna odeja se je močno ojužila. Visoke temperature zraka tudi v visokogorju močno vplivajo na staro snežno odejo. Snežna odeja se na delih še seseda in hitro preobraža. Določeni grebeni so spihani in poledeneli, zato je na teh delih nevarnost zdrsa. V zadnjih dneh so se spontano prožili manjši plazovi mokrega sprijetega snega, predvsem na prisojnih pobočjih z dovolj veliko naklonino. V visokogorju je od torka naprej pihal močan zahodni veter. Na vremenski postaji na Zg. Plotu je bil v sredo zabeležen sunek kar 92 km/h, v povprečju pa je pihal veter 35 km/h.
V noči na nedeljo bodo tržiške gore zajele padavine. Deževalo bo tudi v visokogorju. Nevarnost proženja snežnih plazov se bo že ponoči povečala na VELIKO. Nevarna bodo vsa pobočja, ne glede na lego. Vremensko dogajanje bo podobno kot pred 14 dnevi, vendar padavin ne bo toliko. Pričakujemo, da se bodo spontani plazovi prožili z vseh pobočij z naklonino nad 25°. Hoja pod takimi pobočji je nevarna in zelo tvegana. Tvegana je tudi hoja pod zavetrnimi deli grebenov in pobočij, saj se bodo zaradi visokih temperatur in padavin v obliki dežja v visokogorju podirale opasti. Na delih pa podiranje opasti lahko sprožijo tudi plazove, ki segajo do doline. Na prisojnih travnatih pobočjih se bodo prožili talni plazovi mokrega sprijetega snega.
Danes bo v tržiških gorah oblačno in toplo. Temperatura na 1500 metrih bo okoli 5°C, na 2000 metrih pa 3°C. Višina ničte izoterme bo na višini okoli 2500 metrov. Na 1500 metrih bo pihal JZ veter do 30 km/h, na 2000 metri pa JZ do 60 km/h. Zvečer se bodo začele pojavljati padavine. V noči na nedeljo in jutri čez dan bo deževalo. Jutri čez dan se bo meja sneženja spustila na okoli 1500 metrov. Nevarnost proženja snežnih plazov bo VELIKA!
V prihodnjih dneh vam odsvetujemo obisk gora. Nevarnost se bo z nadmorsko višino povečevala. Naslednji teden pa lahko pričakujemo nižje temperature. Tudi nekaj snega bo.

Servisna cesta je ZAPRTA!

SREČNO, SVSP Zelenica – Tržič

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...