Pojdi na glavno vsebino
iskanje meni

ZNATNA nevarnost proženja snežnih plazov na območju OT, nad 1600 m VELIKA

25. januar 2021

Ponedeljek, 25.1.2021 ob 5:30 uri

Lokalni lavinski bilten je bil objavljen ob 5:30 uri na https://www.facebook.com/SVSPZelenicaTrzic/

Splošna nevarnost proženja snežnih plazov na območju Občine Tržič je ZNATNA, 3. stopnje po petstopenjski evropski lestvici. Nad 1600 metri ostaja VELIKA nevarnost proženja snežnih plazov.

Včeraj čez dan je na 1500 metri padlo še do 10 cm snega. Sneg je padel na poledenelo debelejšo skorjo in se ni sprijel s podlago. Višje je snega več. Veter je sneg prenašal in gradil klože. Temperatura zraka je bila ves dan pod lediščem vse nad 1000 metrov. Pod ledeno skorjo je sneg še moker. Nizke temperature zraka v prihodnjih dneh bodo vplivale na ta sneg. Nov sneg se bo zelo počasi preobražal zaradi nizkih temperature v prihodnjih dneh. Veter, ki bo pihal bo ta sneg se prenašal in gradil nove zamete, klože in opasti. Na dovolj strmih pobočjih lahko pričakujemo spontano plazenje plazov suhega nesprijetega snega. V zavetrnih legah so klože. Tukaj že ob manjši dodatni obremenitvi lahko sprožimo snežni plaz. Na območju Zelenice so nevarna vsa pobočja, drugod pa severna do severno vzhodna pobočja oz. zavetrne lege.

Danes bo v tržiških gorah oblačno, v višjih legah lahko rahlo sneži. Temperatura zraka na 1000 metrih bo okoli -5 C, pihal bo JZ veter do 10 km/h. Na 2000 metrih bo okoli -8 stopinj, pihal pa bo jugozahodnik do 30 km/h. Veter bo še prenašal sneg. V naslednjih dneh bo hladno. Snežna odeja se bo zelo počasi preobražala. Proti koncu tedna pa lahko pričakujemo novo poslabšanje. Več pa v četrtek.

Dobili smo nekaj novega snega v sredogorju, v visokogorju pa kar nekaj več. Hojo v visokogorje vam v naslednjih dneh odsvetujemo.

V zadnijh dneh se je na obmocju obcine trzic sprožilo ogromno plazov. Hoja in smuka po plazovitem terenu je nevarna.

Naj vas opozorimo, da je hoja kljub ZNATNI nevarnosti po dolinah lahko tvegana, če je nad nami pobocje, ki sega do 2000 metrov. Tam je trenutno nevarnost še VELIKA, plaz pa lahko doseze tudi dolino! Previdno!

Naslednji lokalni lavinski bilten bomo izdali v četrtek zjutraj.

Lep pozdrav,

Služba za varstvo pred snežnimi plazovi Zelenica – Tržič (Gregor Bahun)

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...