Pojdi na glavno vsebino
iskanje meni

ZNATNA nevarnost proženja snežnih plazov na območju OT

8. januar 2021

Poročilo je bilo objavljeno na: https://www.facebook.com/SVSPZelenicaTrzic Petek, 8.1.2021 ob 7:30 uri

Splošna nevarnost proženja snežnih plazov na območju Občine Tržič je ZNATNA, 3. stopnje po petstopenjski evropski lestvici.
Sneg se počasi preobraža in seseda. Višje, nad okoli 1800 m je v grapah in zavetrnih legah veliko napihanega snega. Na teh delih je lahko nevarnost proženja VELIKA . Tukaj se snežna odeja še ni dovolj dobro stabilizirala in preobrazila. Na delih z dovolj naklonine (nad 35°) lahko že ob manjši obremenitvi sprožimo snežni plaz. Veliko je tudi napok v snežni odeji. Na teh delih je snežna odeja zelo nestabilna.
Na nekaterih travnatih prisojnih pobočjih z naklonino nad 35° nad 1300 m, je potrebno biti pazljiv na spontano plazenje plazov suhega nesprijetega snega, zato se hoji pod temi pobočji izogibajte. Predvsem je potrebno biti pazljiv v naslednjih dneh z nižjo nadmorsko višino, kjer lahko na snežno odejo vpliva sončno obsevanje.
Danes bo v tržiških gorah delno oblačno. Lahko posije tudi sonce. Temperatura na 1500 metrih bo -7°C, pihal bo veter severnih smeri do 20 km/h. Na 1000 metrih bo okoli -3°C, pihal pa bo šibak severni veter. Jutri bo sonca nekoliko več. Hladno bo.
Višina snežne odeje na Zelenici je 231 cm. Snega je ogromno. Za doseganje višjih ciljev počakajmo, da se snežna odeja stabilizira in v miru preobrazi. Ko bo ta proces zaključen bo smuka odlična.
V visokogorju so razmere na delih še vedno nevarne in resne, zato prosimo ne tvegajte. Počakajmo in dajmo čas snežni odeji, da
se ustali in poveže.
Koča na starem Ljubelju in cesta sta zaprti.
Zaprte so tudi poti in koča na Kriški gori.
Do nadaljnjega je zaprt Dom na Zelenici .
Zaprta je servisna cesta do Doma na Zelenici
Koča na Dobrči je zaprta .
SREČNO, SVSP Zelenica - Tržič

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...