Pojdi na glavno vsebino
iskanje meni

ZNATNA nevarnost proženja snežnih plazov v Občini Tržič nad 1500 metri

3. maj 2021

Ponedeljek, 3.5.2021 ob 6:30 uri

Splošna nevarnost proženja snežnih plazov v Občini Tržič nad 1500 metri je ZNATNA, 3. stopnje po petstopenjski evropski lestvici.

Včeraj po poldnevu so je temperatura zraka hitro spuščala. Nad 1500 metri je dež hitro prehajal v sneg. Na okoli 1500 metrov je preko noči padlo do 45 cm snega. Višje, na okoli 2000 metri pa je snega več. Nevarnost proženja snežnih plazov je zato nad 1500 metri 3. stopnje, nižje, kjer je snega manj pa 2. stopnje. Sneg je padel na mokro snežno podlago. Na delih se je dobro sprijel s staro snežno površino. Ker je sneženje spremljal veter je gradil klože in zamete. Na dovolj strmih travnatih podlagah, predvsem na južnih pobočjih lahko pričakujemo spontano plazenje. Tudi drugod, na osojnih legah, z višjo nadmorsko višino, na dovolj strmih pobočjih je pričakovati spontano plazenje. Na delih z napihanim snegom lahko že z manjšo dodatno obremenitvijo sprožimo snežni plaz.
Ker se bodo temperature v naslednjih dneh tudi v visokogorju dvignile, se bo sneg hitro preobražal in topil, s tem pa bo tudi nevarnost proženja plazov precejšna. Tisti, ki se nameravate podati v visokogorje pa bodite skrajno previdni.
Danes dopoldan bo v tržiških gorah še oblačno. Sneženje bo postopoma ponehalo. Temperatura zraka na 1500 metrih bo okoli 4°C, na 2000 pa okoli -2°C. Zapihal bo veter iz južnih smeri. Jutri bo v visokogorju deloma jasno z nekoliko višjimi temperaturami.

V visokogorju je veliko novega snega, bodite previdni!

SREČNO, SVSP Zelenica – Tržič, ZVSP

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...