Pojdi na glavno vsebino
iskanje meni

ZNATNA nevarnost proženja snežnih plazov v Občini Tržič nad 1500 metri

13. april 2021

Splošna nevarnost proženja snežnih plazov v Občini Tržič nad 1500 metri je ZNATNA, 3. stopnje po petstopenjski evropski lestvici.

Temperature so se včeraj proti večeru hitro spuščale zaradi vdora hladne zračne mase nad naše kraje. Hitro je dež prehajal v sneg. V 12. urah je na okoli 1500 metrov padlo do 25 cm snega, nižje nekoliko manj. Sneg se je deloma sprijel z mokro staro snežno podlago. Tudi veter je včeraj okoli 18. ure hitro obrnil smer in piha iz S do SV smeri. Trenutno piha s sunki do 25 km/h na 1700 metrov nadmorske višine. Ta veter prenaša sneg in gradi zamete in klože, zato na delih, predvsem v visokogorju, lahko že z dodatno manjšo obremenitvijo sprožite snežni plaz. Stara snežna podlaga bo ostala zelo vlažna. Temperatura starega snega pod tem novim snegom se ni kaj dosti spremenila in tako bo ostalo tudi v prihodnjih dneh, ne glede na napovedane nižje temperature zraka. Na dovolj strmih pobočjih lahko pričakujemo spontano plazenje. Spontano plazenje pričakujemo tudi na vseh južnih pobočjih, kjer je travnata podlaga. Bodite previdni pri prečkanju teh pobočij tudi na nižji nadmorski višini.

Danes bo v tržiških gorah oblačno. Čez dan bo sneženje ponehalo. Zapade lahko še od 5 do 10 cm snega. Temperatura zraka bo danes na okoli 1500 metrov okoli -5°C, pihal pa bo močan veter iz S do SV smeri, ki bo še prenašal sneg in gradil klože in zamete. Tudi v prihodnjih dveh dneh bodo temperature pod lediščem, zato se bo sneg počasi preobražal.

Zima se je vrnila. Če se boste podajali v gore ne pozabite na obvezno opremo in izbirajte cilje sebi primerne.

Visokogorje ni poligon za učenje!

Lokalni lavinski bilten je bil ob 6:30 uri objavljen na: https://www.facebook.com/SVSPZelenicaTrzic/ 

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...