Pojdi na glavno vsebino
iskanje meni

ZNATNA nevarnost proženja snežnih plazov v Občini Tržič nad 1600 metri

15. marec 2021

Nedelja, 14.3.2021 ob 19:00 uri

Splošna nevarnost proženja snežnih plazov v Občini Tržič nad 1600 metri je ZNATNA, 3. stopnje po petstopenjski evropski lestvici, pod 1600 metri je ZMERNA.

Danes čez dan je na okoli 1600 metrih padlo do 20 cm snega, višje v visokogorju pa je lokalno novega snega nekoliko več. Sneženje je spremljal zmeren do okrepljen veter iz severnih smeri, ki je pihal s sunki do 50 km/h. Veter je sneg prenašal in gradil zamete ter klože. Predvsem je veliko napihanega snega v grapah in zavetrnih legah, kjer so se naredile mehke klože. Sneg je na delih padel na trdo poledenelo podlago in se z njo ni sprijel. Tukaj je nastala kritična plast. Na teh delih lahko že z majhno dodatno obremenitvijo sprožimo kložasti snežni plaz. Nižje je snega nekoliko manj. Ob začetku sneženja je padal moker sneg, ki se je nekoliko bolje sprijel s staro snežno površino. Tudi tukaj je začel proti jutru pihati severni veter, ki je kasneje prenašal sneg v zavetrne lege.

V naslednjih dneh bodo v tržiških gorah nizke temperature. Sneg se bo zaradi tega počasneje preobražal in sesedal. Stopnja nevarnosti proženja snežnih plazov nad 1600 metri bo tudi jutri, v ponedeljek ostala ZNATNA, 3. stopnje po petstopenjski evropski lestvici.

Jutri, v ponedeljek bo temperatura zraka na 1500 metri okoli -4°C, pihal pa bo S do SZ veter do 20 km/h. Na 2000 metrih bo okoli -8°C, pihal pa bo veter iz S do SZ smeri do 30 km/h. V naslednjih dneh bo nekaj oblačnosti, pričakujemo pa lahko krajše snežne plohe, vendar bo količina padavin majhna.

V naslednjih dneh bo potrebno biti zelo pazljiv pri hoji v visokogorju, saj je veter naredil veliko klož. Na delih je zelo težko prepoznati te skrite pasti, ki so (pre)večkrat usodne za človeka!

Servisna cesta do Doma na Zelenici je ZAPRTA!

SREČNO, SVSP Zelenica – Tržič

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...