Pojdi na glavno vsebino
iskanje meni

ZNATNA nevarnost proženja snežnih plazov v OT

14. januar 2021

Splošna nevarnost proženja snežnih plazov na območju Občine Tržič je ZNATNA, 3. stopnje po petstopenjski evropski lestvici. Pod 1200 metri je ZMERNA.

Četrtek, 14.1.2021 ob 5:30 uri

V preteklih dveh dneh se sneg oz. preobrazba snega ni kaj dosti spremenila. Preobrazba je zaradi nizkih temperatur počasna, vendar temperatura zraka že vpliva na spodnje plasti snežne odeje. Še vedno je ogromno napihanega snega v zavetrnih legah in v grapah na vseh pobočjih, predvsem na območju Zelenice in severne strani Velikega vrha v Košuti, nad 1500 metri do najvišjih vrhov. Tudi v ponedeljek in torek je veter v višinah prenašal sneg. Včerajšnje sonce ni toliko vplivalo na prisojna pobočja kot smo pričakovali, vendar je na travnatih pobočjih snežna odeja zelo nestabilna. Nekatere razpoke se vidijo, druge je prekril sneg, ki je padel v nedeljo. Pri prenosu tega snega je pomagal veter.

Danes dopoldan bo rahlo snežilo. Ta sneg in star, še ne sprijet sneg bo močan S do SV veter prenašal in gradil nove zamete in klože. Snežna odeja bo na delih, ki jih opisujemo zgoraj, še dodatno oslabela, zato že lahko ob zelo majhni dodatni obremenitvi sprožimo kložasti snežni plaz. Nevarne bodo vsa pobočja, ne glede na lego, predvsem na območju Zelenice, kjer zaradi usmerjenosti doline veter nalaga sneg tudi na druge zavetrne dele. Bodite pazljivi. Trenutne razmere so na delih težko predvidljive. Za prepoznavo takih območij moramo imeti dodatno znanje in ogromno izkušenj.

Danes bo v tržiških gorah oblačno z rahlimi padavinami. Na 1000 metri bo temperatura zraka okoli -2°C, pihal bo veter S do SV smeri do 10 km/h. Na 2000 metri bo okoli -10°C, pihal pa bo močan veter iz S in SV smeri. Jutri bo jasno, veter se bo umiril. V naslednjih dneh bo zelo hladno.
Ne pozabimo. Veter je glavni gradnik snežnih plazov, snežni plaz pa nima voznega reda! Razmere v visokogorju so na delih resne in težko predvidljive. Če se že morate odpraviti v gore vam svetujemo, da izbirate cilje z nižjo nadmorsko višino. Tudi tam je lepo.

Koča na starem Ljubelju in cesta sta zaprti.

Do nadaljnjega je zaprt Dom na Zelenici.

Zaprta je servisna cesta do Doma na Zelenici.

Zaprta je Koča na Dobrči.

SREČNO, SVSP Zelenica - Tržič

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...