Pojdi na glavno vsebino
iskanje meni

ZNATNA nevarnost v OT, lokalno nad 1800 metri VELIKA

12. februar 2021

Petek, 12.2.2021 ob 7:30 uri

Splošna nevarnost proženja snežnih plazov do 1800 metrov v Občini Tržič je ZNATNA, 3. stopnje po petstopenjski evropski lestvici, nad 1800 metri lokalno VELIKA.

V zadnjem dnevu so se temperature močno spustile. Včeraj čez dan je v visokogorju pihal S do SV veter do 40 km/h. Sneg je veter prenašal in odlagal na J pobočja oziroma v zavetrne lege. Ne glede na smer vetra so se lokalno gradile klože tudi pod severnimi grebeni, predvsem pod opastmi. Na teh delih lahko že z manjšo dodatno obremenitvijo snežne odeje sprožimo plaz napihanega snega. Veliko je napihanega snega na J strani grebena Košute, zato je treba biti zelo pazljiv in za prepoznavanje teh plazovnih problemov je potrebno imeti dodatno znanje in izkušnje. Preobrazba snega se bo v naslednjih dneh nekoliko zaustavila zaradi zelo nizkih temperatur. V snežni odeji so se naredile kritične plasti. Določena pobočja so spihana in poledenela. Pod približno 1400 metri se je naredila skorja, zato je nekoliko oteženo smučanje.

V naslednjih dneh bo v tržiških gorah zelo hladno. Temperatura zraka se je že včeraj zelo hitro spustila. Trenutna temperatura zraka je na 1500 metrih -17°C, na 2000 metrih pa okoli -18°C, piha pa severni veter do 30 km/h. Podobno vreme bo do nedelje. Jasno bo in zelo hladno tudi v dolinah.

Vreme bo lepo a mrzlo. Poskrbimo za kvalitetna termo oblačila. Izbirajte cilje vam primerne in ne podcenjujte razmer. Naj vas ne zavedejo poti od drugih. Ne pozabimo obvezne opreme doma (lavinski trojček). Določene planinske koče v Občini Tržič so odprte.

Servisna cesta do Doma na Zelenici je ZAPRTA!

SREČNO, SVSP Zelenica – Tržič

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...